Perussuomalaiset

Lulu Ranne

Korruptio ruokkii talouskriisiä

 

Syksyn sato on ollut karu. Suomen epäterve hyvä veli-verkosto toimii, eikä sille näy loppua. Tietoa pimitetään, kavereita palkataan, asioita yritetään salata ja totuus kielletään. Näkyvää korruptiota on havaittu operatiivisella tasolla. Piilokorruptio muhii strategisella ja ylimmän johdon tasolla. Esimerkkejä löytyy ympäri Suomea. Korruptio ruokkii talouskriisejä ja heikentää julkista taloutta. Se myös vähentää luottamusta ja on uhka demokratialle. Epäterveet toimintatavat kostautuvat erityisesti taloudellisesti huonoina aikoina. Korruptio tulee meille kalliiksi.

 

Meidät, jotka näihin epäkohtiin puutumme ja ongelmista puhumme, yritetään vaientaa. Hämeenlinnan Sunny Car Center-jupakka on oivallinen esimerkki huonosta päätöksenteosta, huonosti hoidetusta hankkeesta ja rakenteellisesta korruptiosta. Perussuomalaiset saivat tapauksessa työvoiton ja pääsivät niskan päälle. Hankkeeseen kohdistunut kritiikkimme, tekemämme korjausehdotukset ja SCC-päätöksissä jättämämme eriävät mielipiteet olivat todella aiheellisia ja perusteltuja.  

 

Kun epämiellyttävä totuus talousongelmien kanssa painiskelevasta, epäluotettavasta liikemiehestä paljastui koko kansalle, alkoi perussuomalaisten ryöpytys. Hämeenlinnan kaupunginhallituksen perussuomalaisia syytetään julkisesti mm salaisten tietojen vuotamisesta, moraalittomuudesta ja työpaikkakiusaamisesta. Kiusaamista kuulemma on, kun tarkistamme ja pyydämme virkamiehiltä tietoja, edellytämme laadukasta asioiden valmistelua tai vaadimme päätöksenteon pohjaksi dokumentteja. Me olemme kuulemma syypäitä myös Sunny Car Centerin rahoitusongelmiin. Meihin kohdistetaan mitä mielikuvituksellisempia syytöksiä vailla todellisuuspohjaa. Likainen peli on huipussaan. Yksityiselämäämme vastaan on hyökätty ja jopa lastemme oikeuksia on röyhkeästi poljettu. Mustamaalauskampanjalle ei näy loppua, vaan uusia syytöksiä tupsahtelee vailla todellisuuspohjaa.  

 

On tietenkin piinallista ja ikävää, kun vuosikymmeniä vallassa olleiden kokoomuksen ja SDP:n aseveliakseli järkkyy ja päätöksenteon ongelmat paljastuvat. Huonolaatuisimpien kohtien paljastuminen on heille häpeällistä. Ongelmia on paljastunut myös kilpailutuksissa, vähän niin kuin Espoossa. Hankinnoissa on mm muutettu kriteerejä kesken kilpailun ja hankintalain mukainen kilpailutus on päätetty jättää hoitamatta. Perussuomalaiset eivät näitäkään päätöksiä hyväksyneet, vaan esitimme muutoksia ja jätimme päätöksistä eriävät mielipiteet. Tästä ei tietenkään pidetty, joten kaikki perussuomalaisiin kohdistuvat likaiset keinot näyttävät olevan sallittuja. 

 

Avoimuuden puute on yksi suurimmista huolenaiheista talouskriisiin hoidossa. Rakenteellinen korruptio, ongelmien peitteleminen ja piilottaminen pahentavat taloustilannettamme edelleen. Tämä puute näyttää olevan valtakunnassamme ikuisuuskysymys. Jostain syystä avoimuudesta halutaan tehdä hankala asia. Julkisuuslaintarkoituksen ja hengen mukainen toiminta on kuitenkin helppoa, jos niin halutaan. Toki tiedämme, että organisaatiot ja toimintakulttuurit muuttuvat yleensä hyvin hitaasti, mutta jos johto muuttuu ja toimii lumiaurana, tulevat muut perässä. Rakenteellista korruptiota on siis mahdollista kitkeä kotikonstein, mutta se vaatii totuuden katsomista silmiin.

 

Maamme valvontamekanismit on pistettävä kuntoon ja korruptio kuriin. Veronmaksajille on annettava mahdollisuus seurata avoimesti julkisen rahan käyttöä. Näin paine hoitaa hommat pilkulleen kasvaisi, ja julkiset organisaatiot pysyisivät korruption ja taloudenpidon osalta paremmin kaidalla tiellä. Lisäksi veronmaksajille pitää saada oikeus esimerkiksi vaatia oman kuntansa taloudellista tarkastusta, jos hän epäilee verorahojen väärinkäyttöä. Keinoja kaidalla tiellä pysymiselle siis löytyy.

 

Läpinäkyvyyden lisäämisen esteet löytyvät kuitenkin pääosin vanhoillisista asenteista ja ajattelutavoista, eivät käytännön toteutusmahdollisuuksista. Jos läpinäkyvyys nähdään haittana, eletään menneisyydessä. Nyky-yhteiskunnassa läpinäkyvyys on kaikissa organisaatioissa mahdollisuus, lisäresurssi ja kehittymistä edistävä voima. Avoimuuden parantaminen vahvistaisi myös maamme kurjaa taloutta ja senhän eteen meidän kaikkien pitäisi tehdä töitä.

 

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
terve järki
Iloinen
#1

Hyvä Lulu,hienoa työtä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

e.korhonen
Vihainen
#2

Suomessa korruptiota esiintyy julkisella sektorilla etenkin pienissä kunnissa, missä hyväveli-järjestö alkaen kunnan toimialajohtajista ja linkittyen kunnanjohtajan kautta yrityksiin ja kunnanhallituksen ja -valtuuston luottamushenkilöihin. Setelirahaa tuskin liikutellaan, mutta asioita ”koplaillaan” ja ollaan vuoronperään toisille kiitollisuuden veloissa ja näin syntyy etuja puolin ja toisin. Suomi pärjää hyvin maailmalla korruptiovertailuissa, koska korruptio on niin ovelasti sisäänrakennettu, ettei siihen pääse käsiksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000