Perussuomalaiset

Leena Meri

Rikos ja rangaistus

Helsingin käräjäoikeuden 23.6.2015 antamat ehdolliset vankeusrangaistukset ns.Tapanilan joukkoraiskauksesta puhuttavat kansaa. Rangaistuksia pidetään yleisesti liian lievinä.

Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen pitää myös tuomioistuinten tapaa perustella päätöksiä uhria loukkaavana (IL 23.6.2015). Tämä ei koske hänen mukaansa ainoastaan seksuaalirikoksia, vaan myös pahoinpitelyitä ja henkirikoksia. Utriainen katsoi Ylen iltauutisten (23.6.2015) haastattelussa, että tuomioistuin perusteli päätöstään siten, ettei raiskaus ole ollut uhrille erityisen nöyryyttävää ja muun muassa siksi sitä ei tekona katsottu törkeäksi tekomuodoksi. Jos kysymyksessä oleva raiskaus ei ole nöyryyttävää, niin mikä sitten on?

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että rangaistusten tulee vastata yleistä oikeustajua. Rikoksen uhrin asemaa halutaan hallitusohjelmassa parantaa. Viime vuosina onkin mielestäni keskitytty liikaa vain rikoksesta syytetyn aseman parantamiseen.

Edelleen hallitusohjelmassa on tuotu esille, että rangaistusten tulee vastata teon moitittavuutta. Erityisesti väkivaltarikosten sekä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa tulee hallitusohjelman mukaan tarkistaa. Selkeimmin tähän päästään, kun rangaistusasteikon alaraja nostetaan näissä rikoksissa. Lisäksi ehdollista vankeusrangaistusta halutaan tehostaa esimerkiksi lyhyellä ehdottomalla vankeusrangaistuksella.

Tapanilan joukkoraiskauksen rangaistukset puhuttavat ihmisiä ja kovempia rangaistuksia olisi haluttu. Pelkkä ehdollinen vankeus ei monen mielestä tunnu rangaistukselta lainkaan. Tästä olen samaa mieltä. Liian usein ehdollisen vankeusrangaistuksen saanut henkilö näyttää käräjäsalissa voitonmerkkiä, kun tuli vaan sitä ehdollista.

Samassa yhteydessä voisimme tarkistaa ehdollisen rangaistuksen käyttömahdollisuuden kiristämistä. Rikoslain 6 luvun 9 §:n mukaan määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi (ehdollinen vankeus), jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta ei kuitenkaan saa tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen, elleivät painavat syyt sitä vaadi.

Näin ollen esitän hyväksi vaihtoehdoksi, että ehdollista vankeutta ei saisi tuomita lähtökohtaisesti kuin enintään vuoden pituisesta määräaikaisesta vankeusrangaistuksesta. Silloin moni nykyisin ehdollisena vankeutena tuomittu rangaistus tuomittaisiin ehdottomana. Tällaisia rikoksia ovat tyypillisesti törkeät pahoinpitelyt ja juuri Tapanilan raiskauksen tapaiset seksuaalirikokset. Tämä on sekä arvovalinta että taloudellinen kysymys. Haluammeko osoittaa toisen ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamisen olevan tekona erittäin moitittava ja olemmeko valmiita maksamaan kohonneista vankeinhoitokuluista. Minä olen siihen valmis, sillä tämän hetkinen oikeustila ei selvästikään vastaa kansan oikeustajua.

Toivon, että uusi eduskunta saa pikaisesti käsiteltäväksi hallitusohjelmaan kirjatut rikoslain uudistukset, sillä kansan oikeustaju suorastaan huutaa niitä.

Linkki: Iltalehti 23.6.2015 rikosoikeuden professori Utriaisen haastattelu

Osallistu keskusteluun!


13 kommenttia
Juha
Tyytyväinen
#1

Juuri näin ja piste.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

Erittäin järkevää tekstiä. Vielä kun saisimme karkotettua nämä somppuraiskaajat ja asetettua ikuisen maahantulokiellon, olisi vielä parempi. Myös alaikäiset pikku perkeleet takaisin Somaliaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ritu vaan
Tyytyväinen
#3

Tätä juuri kaivataan konkreettisia vaikuttavia esityksiä tilanteen parantamiseksi, huutamisen aika on ohi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Suomen valtion törkeän rikoksen uhri
Hämmentynyt
#4

Suomesta ei tule ikinä rehellistä maata. Rikoksen uhrilta varastetaan kaikki: vaikeassa traumassa terveyshoito, ihmisen maine, perhe, työ. Rikoksen uhri kidutetaan kuoliaaksi. HyväVeli -järjestelmän jäsenien toimintatapa! Suomi on rikollisten paradiisi! Rikoksen uhrilta varastetaan koko elämä. Suomi ei ole ollut oikeusvaltio!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

T
Hämmentynyt
#5

”Tämä on sekä arvovalinta että taloudellinen kysymys.”

Taloudellinen kysymys kyllä, mutta mihin suuntaan? Vankipäivän hinta on rikosseuraamuslaitoksen mukaan 205 euroa. Jos nämä Tapanilan tapaukset olisi lukittu telkien taa yhteensä 3 vuodeksi 4 kk (40kk). Kuukaudessa on 30,5 päivää joten hintalappu tästä tuomiosta ehdottomana olisi 250.100 euroa!

Sanotaan että vastaavia tapauksia olisi Suomessa vaikka 50. Silloin puhumme 12.500.000€ lisäkustannuksesta vain siksi että saamme suuttumispäissämme heittää rikollisen lukkojen taa.

Tuomion ensisijainen tehtävä kuitenkin on se ettei tekijä uusisi rikosta. Tähän auttavat muut keinot kuin lukitseminen. Jos haluamme rajoittaa ihmisen vapautta moraalisista syistä, olemme erittäin vaarallisilla vesillä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tänne en lapsia tee
Utelias
#6

Puhut T paskaa vankeinhoidon kustannuksista. Millään järjellä se ei voi olla noin paljon päivältä. Jos on, systeemiä pitää muuttaa. Useimpien oikeustajulle on melko sama, mätänevätkö toisiin ihmisiin vähintään uusijarikollisina tekonsa tehneet jossain vankeinhoidon montussa vaikkapa elävältä, euron päiväkustannuksella.

Ihminen tekee aina valinnan loukatessaan toisen koskemattomuutta. Onko tämä jotenkin vaikea asia ymmärrettäväksi? Jos valintaa ei ehdi/pysty tekemään mielenterveyssyistä, ei tämäkään ole kaduilla enimmäkseen viattomia ajatuksia päässään kulkevien kestettäväksi tarkoitettua.

Eläimellisyys on osittain ja halliten syytä palauttaa. Yhteisöissä sekoileva aines ei ole hyväksi koko lajille edes. Paitsi tietenkin jonkin rikkaimman pyramidihuipun mielestä, joka varmaan toivoisi katselevansa näytelmää omalta avaruusasemaltaan. Bum ja bam, pommeja pian ympäri maailman. Eihän planeetta kuulemma ollutkaan kestävän tätä väestöä.

Rahan käyttöä sinänsä ilman sen joustavuutta (joustavuus = vankeinhoidon kustannusten minimoiminen muuten kuin vankipäivien vähentämisellä) katselevien ajatukset meinaan vievät meidät pian muuten sotiin. Ihmisten viha yltyy. Oikeudenmukaisuutta ei tunnu olevan enää järjestelmässä.

Toisaalta, kun oikein hehkutit vankilaitoksen noin tuhlaavan per asiakas, pitäisiköhän koettaa sitäkin puolta systeemistä. Kerran vain eletään. Suomessahan koetetaan saada ihmiset elämään vielä tappojen ja murhienkin jälkeen ihan perustallaajina. Tavattaisiinko kuule rahanrakastaja siis?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000