Perussuomalaiset

Krisse (Kristiina) Holmberg

Kelan tukien viivästymiset ja maksuhäiriöt

Kelan tukien viivästyminen ja toimeentulotuen epäselvyydet eivät ole Kelan asiakkaille pikku juttu, mutta kenelle jää korvausvastuu?

Tukien viivästyessä perusasioiden hoito ja monet arjen toiminnot mm. liikkuminen estyvät, ruoka-ja lääkkeet ja muut välttämättömyyden voivat jäädä saamatta pitkäksi aikaa. Kodin menetys tai häätöuhka ajaa pientuloisen henkilökohtaiseen konkurssiin mittavine kuluineen. Pahimmassa tapauksessa, jopa kokonaisia perheitä voi päätyä kodittomaksi tai hajota, ilman omaa syytä.

Tiedämme kaikki, että luottotietohäiriöt vaikuttavat ihmisen elämään lamauttavasti. Näin ei saa antaa tapahtua. Maksuhäiriömerkintä vie ihmiseltä rehellisyyden, työ -ja koulutus mahdollisuuksia, tulevaisuuden suunnitelmia ja asiakkuuden monen toimipaikan osalta. Pankit, puhelinliikkeet, vakuutusyhtiöt, sähkölaitokset, vuokranantajat ja monet muut yritykset hylkäävät hänet yhteistyölistalta ilman käteistä. Tulevaisuuden unelmat kaatuvat yksi kerrallaan, erityisesti nuorelle opiskelijalle ja -aikuiselle tämä on erityisen lamauttava alku aikuisuuden kynnyksellä. 

Kelan maksujen viivästyksistä koituu laajamittaista taloudellista vahinkoa asiakkaille mm. tuloihin nähden valtavat perintä- ja lisäkulut, häätökulut,, lainojen irtisanomisia, maksuhäiriömerkintöjä, ulosottoja, oikeudenkäyntikuluja ja pahimmassa tapauksessa hänet määrätään omaisuuden ulosmittaukseen ja julistetaan lopulta varattomaksi.

Tämä perintälainpolku on ajanut valtavasti ihmishenkiä maallisen matkansa päähän, maamme historian aikana. Tästä mm. surullinen 1990-luvun lama-jakso, on vielä monen ihmisen muistoissa, valtavine menetyksineen. Tämä historia ei saa toistua maamme kotitalouksissa.

Kelalla on satojatuhansia tukiasiakkaita joiden talous on vaarassa. Kelalle ruuhkautuminen on lyhytaikainen häiriö’ tilanne. Asiakkaille se on pahimmillaan, loppuelämän vaikuttava luottotiedottomuus ja velkataakka, joka hajoittaa talouden kuukausiksi jopa vuosiksi, syrjäyttäen hänet yhteiskunnasta ilman omaa syyttä. 

Luottotietojen menetyksen jälkeen, kukaan ei kysy miksi tai mitä tapahtui? Kun luottotiedot ovat menneet, syyllisyyden tunne ja tilanteen aiheuttama taakka ja seuraamukset jäävät yksinomaan velkaantuneen henkilön ja hänen läheisten harteille.

On aika huutaa koneisto seis! Sillä epähuomiossa’ ei näin isoja virheitä tapahdu, jossa valtavat joukot ihmisiä ajetaan kestämättömään tilanteeseen, pahimmassa tapauksessa jopa kaduille lapsineen tai oman käden ratkaisuun.

Etenkään, voiko tämä olla enään vahinko, jollei puutteiden riittävän tehokasta korjaamista aloitettu välittömästi, kun toimeentulo-ja asumistuen maksatusten epäkohdat on huomattu. Satojentuhansien ihmisten vakavaraisuus ja luottotiedot ovat Kelan (Valtiomme) käsissä, vastuu on todella suuri. Jollei tilannetta korjata heti, maamme veronmaksajat ajautuvat henkilökohtaiseen kriisi-ja hätätilanteeseen. Mitä Valtiomme johto ja Kelan hallitus aikovat tehdä asialle ja siitä koituville henkilökohtaisille seuraamuksille? 

Nyt kaivataan nopeista tehostettuja toimenpiteitä yksityistalouksien pelastamiseksi ja henkistä kriisitukea, tukiloukkuun joutuneille asiakkaille. Ennen tätä toimenpidettä, emme halua lukea ensimmäistäkään miljoonan euron tukipaketti tai jättilasku tms. toissijaista rahoitusuutista. Joihin raha on maksettu Valtion kassasta, eli näiden samaisten veronmaksajien selkänahasta revityillä rahoilla.

Pst. Suomi täyttää 100 vuotta. Erityinen kunnia niille ihmisille ja senioreille, jotka ovat itsenäisyyttämme puolustaneet ja maamme hyvinvoinnin meille rakentaneet, he ovat ansainneet kaikki tuet ja kaiken avun. Nyt Valtiomme johtajat pyydän, ryhtiä ja prioriteetit kuntoon!

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


15 kommenttia
#1

Kelan erilaisten tukien jopa pitkäaikaisesta viivästymisestä ei saa johtaa asiakkaiden velkaantumiseen,eikä maksuhäiriöiden merkintään,sillä edunsaajalla on täysi oikeus vaatia/saada välttämätön tuki ajallaan … tai ainakin takautuvasti täysimääräisenä. Valtion vastuulla huolehtia kansalaisten perusturvasta kuin sen ajanmukaisesta toimivuudesta !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#2

Pidän erittäin hyvänä asiana, että kaikki etuudet siirtyvät Kelaan. Jokainen voi itsekin miettiä miksi on ruuhkaa, miksi ne ihmiset hakevat etuuksia keillä ei ole siihen edes oikeutta, eikö ole hullua juosta ilmaisen rahan perässä. Verkossa voi hyvin hoitaa hakemukset ja täyttää hakemukset valmiiksi luukulle menoa varten, miksi ne hakemukset täytetään vasta luukulla ja kerätään mieletön jono auloihin.

Lapsiperheet kärsivät kaiken eniten jotka todella tarvitsevat apua, mutta kun on paljon väärin perustein olevia hakemuksia seassa mikä tekee ruuhkaa ja todelliset avun tarvitsijat kärsivät.

Tulevaisuudessa kaikki etuudet Kelaan, eipä Kelankaan tarvitse joka vuosi periä vilpillisesti nostettuja rahoja takaisin.

Pitäisi myös antaa Kelan virkailijoille työrauha.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

omihli
Hämmentynyt
#6

Uutisissa sanottiin, että n. 1/4 hakemuksista on hylätty.
Siis ovat hakeneet rahaa, johon eivät ole oikeutettuja?
Eikö tämä toimeentulotuki pitänyt olla tilapäinen ja ”viimeinen” avustus?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Missä persu, siellä ongelma
Vihainen
#3

Korvausvastuu jää tietysti Kelan ”asiakkaalle”, sillä eihän sitä nyt teiltä poliittisilta sopuleilta ja suhteilla kynää pyörittäviltä virkamieheltä saati KELAn pääjohtajalta voi mitään odottaa.

Puolueen makkarapaketti-arpajaisten kylkiäisenä meriittinsä ansainnut jäsenkirjasopuli voi leikkiä missä tahansa tehtävässä kaikentietävää ”huippuosaajaa” mutu-tuntumalla, vaikka ainoa pätevöittävä tekijä on puolueen jäsenkirja. Sopuli kantaa ”poliittista vastuuta” eli ryssiessään palkitaan aina uudella suojatyöviralla ilman, että päättäjänä joutuisi mistään todelliseen vastuuseen. Halutessaan voi jäädä saikuttelemaan, kun kerrankin eläissään joutuisi tekemään oikeita töitä niiden saavutettujen ja usein ylisuurten vastikkeettomien etujen eteen.

Viimekädessä hallituspuolueet ja päättäjinä kaikki niiden kansanedustajat ovat vastuussa tapahtuneesta, joten miksi kysellä itsestäänselvyyksien perään?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Krisse (Kristiina) Holmberg Maaseudunkehittäjä (EAT), Lähihoitaja
Utelias
#8

Mistäs ajattelet että olen poliittinen sopuli ja kynää pyörittelevä virkamies. Olen työtön tällä hetkellä ja kunnallisvaaliehdokkaana. Yritän päästä kynää pyöritteleväksi, jokaisella on siihen mahdollisuus esim. Osallistumalla kuntavaaliehdokkaaksi.
Nyt kirjoittelen omakohtaisia kokemuksia ja kuulemuksia, seisonhan lähes viikottain ruokajono ihmisten rinnalla. Mukavaa kevättä 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Missä persu, siellä ongelma
Vihainen
#4

Seppo näyttää elävän melkoisessa poliittisen sopulin suojatussa kuplassa – irrallaan todellisuudesta ja tavallisten kansalaisten elämästä.

Helppoa on kirjoitella edunsaajan oikeuksista, kun samaan aikaan edellisten ja nykyisen Sipilän hallituksen sekä KELAn ja TE-toimiston mielivaltaan perustuvilla päätöksillä voi pyyhkiä perustuslakia ja persettä ilman, että pienituloisten oikeusturvasta tarvitsisi paskan vertaa välittää.

Tukien maksatusten ja päätösten kanssa voidaan vetkutella kuukausikaupalla ilman, että kukaan joutuu tästä todelliseen vastuuseen ja korvaamaan aiheutuneet lisävahingot. Nykyisin jopa Suomeen laittomasti jäävillä turvapaikkaturisteilla on suomalaisia paremmat oikeudet ja mahdollisuudet eri tukiin saati kalliisiin yhteiskunnan kustantamiin oikeudenkäynteihin.

Järjestelmän tavoiteena näyttää olevan muutenkin ihmisten kyykyttäminen, elinmahdollisuuksien heikentäminen ja suoranainen haitanteko, jolla voidaan estää jopa työpaikan saanti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Eräs kommentoija ei ilmeisesti ymmärtänyt sanomaani,eikä täällä kuplassa eletä,vaan reaaliajassa.
Pienituloisten oikeusturvasta näissä tapauksissa mitä on tullut esille,ei täytä niitä tavoitteita mitä niiltä odotettiin,eikä tiedetty mm.Kelassa minkä arkirealismin eteen joutuivat – ihmiselämä-t eivät ole kaupan vitkutteluineen poliittisissa toiminnoissa.
Ehkä nyt vasta aletaan ymmärtää mm.Kelassa että mitä on pienituloisten arkirealismi – tulottomana – + tukien viivästyminä. Valtion taholta joka kansalaisen oikeusturvaa ei saa kyseenalaistaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#10

Vielä tuohon edelliseen viitaten sen verran että Kelassa pitäisi katsoa ihmistä/-perhettä kokonaisuutena pitemmällä aikajänteellä – eikä vaan kk eteenpäin.Mm.tästä on jo hiukka viitteitä ehkä siellä huomattu muiden toimesta,sillä elämä on enemmän kuin kk mittainen ehkä monine epävarmuustekijöineen mitä esim.perheille ja pienituloisille paljonkin sairastaville kansalaisille tulee.
On varmaan ollut aikaa tähän valmistautua mutta totuuden käytäntö ei kestä näissä tapauksissa päivänvaloa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#5

Hyvä Krisse. Periaatteessa kysymys on siitä kuka on sitoutunut tuen saaja tai tuen antaja. Kuka maksaa. Olisi kiva nähdä oikeudenkäymti valtio vastaan yksityinen ulosottofirma kun velallinen ei voi maksaa kun ei ole saanut ajoissa lakisääteistä tukea ja haastaa vaikkapa Kelan oikeuteen kun ei ole saanut suorituksiaan ajoissa…….

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#9

Miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa yksityisten ulosotot? Ensin eletään ylivarojen, sitten ollaan ulosotossa ja haetaan toimeentulotukea, jossa veronmaksajat maksavat toimeentulotukien muodossa yksityishenkilöiden velat. Onko tämä oikein, EI!

Jos ottaa velkaa ja elää ylivarojen, niin maksakoon jokainen yksityishenkilö velkansa itse, koskee kaikkia kulutusluotto velkoja.

Näin työssäkäyviä kyykytetään ja veroja nostetaan, väärän työtätekeviä ja eläkeläisiä kohtaan.

Suomesta löytyy paljon tekemätöntä työtä, jos vain kiinnostaa saada kunnon palkkaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Missä persu, siellä ongelma
#11

Sama Suomeksi, että nousukas-pokiitikkokin sen ymmärtää:

1) Suomen kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus toimeentuloturvaan, joka nykyisin useimmissa tapauksissa realisoituu kohdalle osuneen irtisanomisen ja sitä seuranneen työttömyyden myötä.

2) Suomessa työmarkkinoilla on jo vuosia harjoitettu, nykyisin jopa 40-vuotiaisiin kohdistuvaa ikärasismia. Työn saanti ei ole itsestäänselvyys, eikä ilmaistyönäytteet tuo leipää pöytään.

3) Ihmiset joutuvat hakemaan työttömyysturvaa ja toimeentulotukea, jos töitä hakemisesta huolimatta ei löydy.

4) Vuosia omilla säästöillä ja minimiturvalla eläneillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta odottaa tukien maksatuksia kuukausikaupalla.

5) Kelan ja TE-toimistojen byrokratian ja kyykytyksen vuoksi maksatuksiin voi tulla jopa kuukausien katkos, jonka aikana ihmisten pakolliset laskut menevät perintään.

6) Maksamattomista laskuista aiheutuu välittömästi viivästysmaksuja ja perintäkuluja, pahimmassa tapauksessa lähtee asunto alta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000