Perussuomalaiset

Krisse (Kristiina) Holmberg

Velallisten häpeän ja vaikenemisen on aika loppua

Kansalaisten on uskallettava puhua ääneen maksuvaikeuksista ja taloudellisista ongelmista ja heitä on kuultava, ei syyllistettävä. Sillä velallisen vaikeuksilla tuottonsa tekevät luottavat täysin, ihmisen vaikenemiseen ja häpeän muodostamaan hiljaisuuden suojamuuriin. Tämä antaa velkojille, viranomaisille, ulosotolle ja lakimiehille vapaat kädet jatkaa maksuvaikeuksiin joutuneen ihmisen kurjistamista mm. yli hinnoittelulla, perintäkuluilla, uhkauksilla, viivytyksillä ja oikeuksia karsimalla.

Lisäongelmien luomisen sijaan, on tullut aika ehkäistä niitä ja katkaista ongelmakierre heti alkuunsa esim. kuntien sosiaalistaluototusta lisäämällä. Vaikeneminen ja puuttumatta jättäminen esim. asumiskulujen noustessa on pahinta, mitä yhteiskunta voi tehdä pientuloisille.

Muistutan että esim. työmarkkinatuesta 752,60/ kk.ssa (20 pv) työtön maksaa 20% veroa eli 150,52€ ! Moniko palkansaaja maksaa suhteessa yhtä paljon? Ihminen joka elää tukien varassa ja maksaa laskut toimeentulo-ja asumistuella, on tosiasiassa vain verovapaita etuuksia välittävä varainsiirtopysäkki, mutta minne rahat lopulta päätyvät?

90-luvulla ajettiin yrityksiä alas ja omaisuus pakkomyytiin alihintaan. Nyt sama historia on toistumassa yksityisille ja tämä on häpeällistä oikeusvaltiossa. Nykyaikana velkaantuminen on usealle lähes sama kuin elinkautinen, mutta ilman minkäänlaista oikeusturvaa. Pienistä velkasummista velallinen voi olla heikommassa asemassa, kuin törkeästä rikoksesta tuomittu rikollinen. Tämä asia on korjattava välittömästi, sillä Kela ja tämän hetken työllistämistilanne ajaa yhä enemmän ihmisiä maksuvaikeuksiin ja taloudelliseen velkakierteeseen, ilman omaa syytä.

On ihmisiä joilta on vaadittu omaisuuden (esim. kodin tms.) pikaista realisointia tulojen katketessa esim. satunnaista/lyhytaikaista toimeentulotukia hakiessa. Minä itse kuulun tähän joukkoon ja menetin lopulta kaiken, viranomais painostuksella ja päätösten vitkuttelulla. Pohjalaisen sisun omaavana, en ole antanut periksi, sillä meilläpäin on tapana sanoa – ”Löytyy se laki herrallekin.”

Velallisesta tehdään julkisesti pahis?! On muistettava, että niin kauan kun maksuvaikeuksia ei ole vääryydellä hankittu, niin edellä mainittu on pelkästään isolle yleisölle väritetty mielikuva. Velallisista puhuessa on vallalla usein narsistinen reagointitapa, eli syyttää suorilta (syytöntä) epärehellisen huolimattomuudesta ja näin kirkastaa ohessa omat kasvonsa. Kunpa kaikki menisi kuin saduissa, mutta näin ei mene, taloudellisen epäonnen voi kohdata meistä jokainen.

Ajoittaisia maksuvaikeuksia on arviolta joka neljännellä vastaantulijalla, jopa pieniltä lapsilla löytyy maksuhäiriömerkintöjä. Tämä erityisesti on nykyajassa sangen mielenkiintoinen kuvio? Velallisen valituksilla- ja oikaisulla voi lähes tulkoon pyyhkiä pöydän, niin vaikuttavia ne ovat.

Emme enää puhuu velallisten osalta marginaalisista yksittäistapauksista, vaan ison sorretun joukon ihmisarvosta ja oikeusturvasta. Maamme taloudelle kotitalouksien velkaantuminen on taakka, se kituu ilman kotimaista ostovoimaa. Pienituloiset ovat tässä yhtälössä suurin ryhmä. Velkojille ikävä kyllä usein, velallinen on portti rikkauksiin ja veroparatiisin orjatyö voimaan. Millainen on Suomen imago, ketä haluamme tukea?

Uudet kunnanvaltuustot on valittu ja teillä on edessä iso epäkohta, joka odottaa raudanlujaa asennetta. Jokainen kunta ja kaupunki voi tehdä velallisen auttamiseksi osansa. Aloittakaa vaikka siitä, että selvitätte omaan kuntanne perintätavat ja ensimmäisenä selkeytätte perinnän ja järkeistätte perintäkulut. 

Velallinen, lähetä oma kertomuksesi viestitse Facebook sivulleni Krisse Holmberg. Julkaisen lukijakertomukset anonyyminä ko. sivuilla. Ihmisten ennakkoasenteita muutetaan, avoimuudella. ”Kun tulot ovat nolla, ne ovat 0€, maksuvaraa ei ole…”

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000