Perussuomalaiset

Kirsi Visunen

Muut keinot käyttöön kuin oppivelvollisuuden pidennys!

Eduskunta on keskustellut lähetekeskustelussa hallituksen esityksestä nostaa oppivelvollisuusikää. Mielestäni koko ikäluokan oppivelvollisuuden nosto on turha ja kallis uudistus, kun kyseessä ovat oppimisen ja lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmat, joihin voi tehokkaasti puuttua muilla keinoin.

Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen siksi kerron mikä voisi toimia myös koko Suomessa. Olen toiminut aiemmin Savonlinnassa Terveyttä Tukien-projektissa kehittäjäterveydenhoitajana 3kk Sosterissa ja projektin tuloksia on toteutettu Savonlinnassa hyvin tuloksin. Kerron niistä.

Terveydenhuolto halusi selvittää lasten ja nuorten mielenterveysongelmien, koulupudokkuuden ja syrjäytymisen ongelmia ja löytää keinoja vähentää niitä. Kuopion yliopiston ohjaamassa hankkeessa haastattelin Savonlinnan seudulla yli 40 lääkäriä, psykologina, koulukuraattoria, lastensuojelutyöntekijää, työvoimaviranomaista, rehtoria, opinto-ohjaajaa, psykiatria, poliisia jne. Haastattelu kesti noin tunnin ja he saivat kertoa mielipiteensä siitä, mikä on ongelma ja miten siinä voisi auttaa parhaiten. Heiltä sain erittäin hyvän näkemyksen mistä oli kysymys.

Kuin yhdestä suusta lähes kaikki toivat esiin sen, että lasten- ja nuorten mielenterveysongelmiin puututaan liian myöhään terveydenhuollossa ja koulussa ongelmat ovat jo niin suuret, että niihin ei riitä resursseja auttaa tarpeeksi. Haastattelujen pohjalta sain tehdä ehdotukset, mitkä voisivat olla parhaat ja kustannustehokkaimmat keinot auttaa asiaa.

Ne olivat:

1)Tulee saada apua varhain perheille, joissa neuvolahenkilöstö havaitsee tuen tarvetta vuorovaikutussuhteessa lapseen. Ehdotukseksi tuli palkata perhetyöntekijä neuvolan yhteyteen. Perhetyöntekijä ei siis ole kodinhoitaja, vaan ammattihenkilö, jolla on koulutus tukea perheitä ja vuorovaikutusta.

2)Koska kuraattoreita ja psykokologeja oli vähän ja heistä oli pulaa, ehdotin että koulujen teamiin voisi palkata vähemmän koulutuetun henkilön, mahdollisesti sosiaalityön ammattilaisen, joka voisi tehdä työtä yhdessä perheiden ja oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

3)Odottavien ja synnyttäneiden äitien depressiot tulee hoitaa hyvin ja siihen luotiin hoitopolku.

4)Nuorten päihteiden käyttöön pyritään puuttumaan riittävän varhain.

Savonlinnan Sosteri palkkasi perhetyöntekijän neuvolaan ja yläkouluihin palkattiin ko. työntekijät. Täysin en ole selvillä toimivatko nämä vielä, mutta matkan varrelta olen kuullut, että niistä on ollut hyviä hyviä tuloksia.

Lasten ja nuorten psykiatrinen vuodeosastohoito on hyvin kallista. Tulee kohdistaa apu riiittävän varhain perheelle ja tehdä yhteistyötä erityisopetuksen kanssa. Olin kouluterveydenhoitajana noin kymmenen vuotta ja opettajat kertoivat jatkuvasti, miten levotonta on luokissa, kun erityisluokista oli pääosin luovuttu. Mielestäni tähän pitäisi saada jokin järki ja kohtuus. Savonlinnan malli olisi erinomainen koko Suomeen, THL voisi asiaa levittää. Olen aiheesta paljon viestinyt tuloksetta eri puolille.

On aika käsittämätöntä, että ilman tarkempia selvittelyjä lähdetään pidentämään koko ikäluokan oppivelvollisuusikää. kun focusoimalla toimenpiteet erityisesti niitä tarvitseville päästäisiin hyviin ja huomattavasti edullisempiin tuloksiin.

Lisäksi selkeä ongelma on, että opettajien kokemusta ei tunnuta hyödynnettävän riittävästi uudistuksissa, vaan jonkinlaisen tutkijoiden ideoligoiden perusteella tehdään toimintaohjeet.Säälivitosista tulisi luopua ja kännykät pois luokista.

Aina uudelleen sain kuulla sen toiveen, että virkamiesten tulisi tulla kentälle ja kuulla opettajia.

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Kirsillä näyttäisi olevan viisaita , ratkaisuja / vaihtoehtoja , jatkokoulutukseen !!? Kannattaa tutkia ennenkuin , hutkitaan !!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Kirsikin. On se kumma kyllä, kun koulutusaikaa pidennetään vaikka nykykoulutuksessa ei ole meidät Luonut Luoja; paljoakaan mukana. Olen eläkkeellä oleva maanviljelijä. Ja minun aikanani tuli kansakouluun seitsemäs luokka. Pidin sen rangaistusvuotena, koska kotona oli runsaasti maatilatöitä. koska isäni oli kuollut ”liian” aikaisin ja äidilläni oli paljon töitä. Olimme köyhä perhe. Poliisit,/ ulosottomiehet hakivat useasti; maksamattomat verot. Olimme Jumaalaa pelkäävä perhe. Emme perkelettä palveleva, että esimerkiksi olisimme; ryypänneet rahamme. Olimme: Uskon kautta Jeesukseen Kristukseen: Iloinen ja Toivorikas perhe. Pidin tämän kouluvuden pidennyksen; Yhteiskunnan puolelta; ruotsinkielenkin vaatimuksen osalta; täysin tarpeettomana; maatilatöihin nähden. (Armeijamainen; kurinpito-ohjelma.) Ei mikään maalaisjärkinen elämänvaihe. Pelko ja perkelehhän meitä tänäpäivänäkin turhan paljon kurittaa; jonka armeija; ”hyvin” hyödyksensä; hyödyntää. Jeesuksen hävittää pel

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Niin on , jos koulunkäynti ei kiinnosta , turha sitä on jatkaa muutamalla vodella !! Tulisi keksiä uusiapolkuja työelämään !? Esimerkiksi !erilaisia oppisopimuskoulutust /kisälliityylistä koulutusta jne !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Suomessa ongelmana on mm. maahanmuuttajien lapset, jotka eivät kielellisesti pärjää koulussa.
Vanhemmat eivät osaa suomea (ruotsia), joten heiltä ei apua saa. Tuskin ovat itsekään koulua käyneet? Suomessa oltu yli 30 vuotta ja vieläkin tarvitaan tulkkia päivittäisissä asioissa.
Juuri maahanmuuttajien osaamiseen tämä Anderssonin uudistus tähtää.
(ettei käy, niin kuin Ruotsissa).
Halvemmaksi tulisi kotiuttaa lapset kotimaihinsa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#6

Hei. Kiitos nimetönkin. Halvemmaksi tulisi . . . Ja jos heistä pitää tulla tappajia. Eihän Suomessa vielä taida sellaista tuntiopetusta olla, että siinäkin mielessä kotimaihinsa palauttaa heidät. Meillä on Jumalan käsky: Älä tapa. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

esko himmanen
#5

Kirsi ymmärtää asian oltuaan sen kanssa tekemisissä aikanaan. Lin tarkoitus on saada maahanmuuttajien lapsille pitempi oppimisaika, mutta se tuskin vie toivottuun tulokseen.Tulee olemaan kallis kokeilu toteutuessaan. Toivottavasti ei toteudu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000