VAALIVALEHTELUA
Lyhyt versio tästä pohdinnastani julkaistii Turun Sanomissa mielipiteenä 6.3.2015
Kysyin demarien istuvalta kansanedustajalta vaalipaneelissa, onko hänen puolueensa vaihtanut mielipidettään, kun puhui paneelissa eri lailla kun on itse eduskunnassa äänestänyt. Vastaus oli että edustan täällä itseäni. Juuri näin. Nyt voi luvata mitä tahansa, kun vaalien jälkeen voi taas äänestää puolueensa pyhän ryhmäpäätöksen mukaisesti, ja sanoa etten minä mitään voinut kun ryhmä päätti näin.
Tietenkin muotoilin kysymyksen väärin, olisi pitänyt kysyä suoraan että kuinka SINÄ voit nyt puhua asiaa vastaan, jonka puolesta äänestit eduskunnassa… Kyseessä on niinkin tärkeä, ja toistuva, asia, kuin kiinteistöveron alarajan korottaminen.
Toinen hyvä esimerkki on kokoomus, joka on tälläkin kertaa asettanut maahanmuuttokriittisiä ehdokkaita, vaikka puolueen linja on selkeästi maahanmuuttomyönteinen.
Toden näköisesti nämä ehdokkaat eivät tule valituiksi, mutta jokainen heille annettu ”vaihtoehtoääni” sataa kokoomuksen yhteiseen, maahanmuuttomyönteiseen, laariin.
Jos sattumalta tällainen ehdokas tulisi valituksi, hän ei ikinä saisi eduskunnassa äänestää sen mukaan, mitä on äänestäjille luvannut. Äänestäjät olisivat kiukkuisia tultuaan petetyiksi ja emopuolue naureskelisi partaansa onnistuneesta huijauksesta. Valittu kaveri olisi tyytyväinen hänkin, palkkaansa. Sen neljä vuotta, uudelleen ei tulisi valituksi.
On kovasti sääli nähdä, miten useimpien puolueitten kansanedustajat toimivat kumileimasimina neljä vuotta. Saattavat kerran tai pari saada luvan äänestää ”omantunnon mukaan”, silloin kun kyseessä on jokin talouden kannalta epäoleellinen asia.
Perussuomalaisilla ei ole yhtä tiukkaa ryhmäkuria kuin muilla, käsky on enemmin poikkeus kuin sääntö. Lisäksi, Perussuomalaiset ovat jo lähtökohtaisesti hyvin samoilla linjoilla kaikki, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta äänestetään samalla lailla pakottamattakin.
Eli äänestetään sen mukaan, mitä on vaaleissa ehdokkaille luvattu.
Lisäksi pystyn antamaan kaikille äänestäjille kaksi hyvää neuvoa , joitten avulla välttyy tulemasta huijatuksi:
Yksi: kysykää ehdokkaalta teille väitetystä asiasta, onko tämä puolueenne näkemys myös?
Kaksi: kysykää ehdokkaalta, lupaatko äänestää eduskunnassa tässä asiassa juuri näin kuin äsken sanoit?
Tekstin aiheet:
Millaiset on mietteet nyt näin hetki vaaleista? Onko ps luottamuksensa arvoinen vai ei?
Ihan aidosti kiinnostaa mielipiteesi asiasta
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti