Perussuomalaiset

Kimmo Kautio

Nato-optiosta ja reaalipolitiikan paluusta

Mitä me voisimme oppia Ukrainasta ja Nato-optiosta?

Ainakin sen, että kun itse sulkee oven vakaasti ja johdonmukaisesti, sen voi jättää lukitsematta ja käyttää tarvittaessa. Jos häilyy ovensuussa flirttaillen kynnyksen ylittämisellä, joku paiskaa sen hätäpäissään lukkoon puolestamme ja lyö vielä laudat päälle, kun koko maanosan turvallisuus ja vakaus asettuu vaakalaudalle.

Meistä jokainen tietää omasta elämästään, että oikeus johonkin ei ole sama asia, kuin viisaus, eikä oikeudesta ole perusteeksi. Oikeus ostaa Alkosta perjantaipullo ei tarkoita, että sen juominen on järkevää. Oikeuden käyttöä on myös päätös olla juomatta.

Pääministeri Sanna Marinin taannoinen lausunto Reutersille edusti ensinmainittua vakautta ja johdonmukaisuutta. Suomen pitkäaikainen linja, jossa sotilaallinen liittoutumattomuutemme on tehty kristallinkirkkaasti selväksi, on tänäkin päivänä arvossaan. Nähdäkseni Marin osoitti lausunnollaan johtajuutta ja puhdisti ilmaa tulkinnanvaraisen spekuloinnin ja häilymisen ympäriltä oman pääministerikautensa ajaksi.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa maamme linjan tulee olla vakaa, ennustettava ja yhtenäinen. Se ei tarjoa poliittisen pelin paikkaa. Marinin arvostelemiseksi muitakin aiheita löytyy riittämiin. Vihervasemmistolaiset ja muutamat muutkin järjestävät tämän tästä arvottomia näytelmiä vain ollakseen perussuomalaisten kanssa eri mieltä – ihan vain periaatteesta. Viimeisin näytelmä tästä oli eduskunnan vakiintuneiden käytäntöjen vastaisesti toteutettu lippuäänestys-manööveri ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan valinnassa. Älkäämme syyllistykö samaan.

***

Perussuomalaisten Nato-kantaa on viime aikoina tivattu, koska sillä on haluttu hajottaa puolueen rivejä. Kanta on kirjoitettu puolueen turvallisuuspoliittiseen ohjelmaan 2015 aivan yhtä selvästi, kuin minkä tahansa muunkin puolueen. Alla katkelma ohjelmasta:

”Perussuomalaisten mielestä sotilaallinen liittoutumattomuus on palvellut Suomea niin hyvin, että tämän linjan muuttamiselle täytyy olla painavat syyt. Nato-jäsenyydelle ei ole esitetty mitään konkreettisia perusteluja, jotka antaisivat varmuudella olettaa, että maamme puolustaminen olisi paremmalla tolalla sen myötä. Sen sijaan liikkumavaramme turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä kapenisi ja saisimme uusia –muun muassa kansainväliseen kriisinhallintaan liittyviä – velvoitteita liittokunnan sisällä.

Kannatamme kansallista puolustusratkaisua: sotilaallisesti liittoutumaton Suomi valmistautuu puolustamaan koko maata yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan alueellisen puolustusjärjestelmän kautta. Tukea pitää etsiä, mutta sen varaan ei voi heittäytyä. Saamme tositilanteessa apua vain, jos siitä on hyötyä antavalle osapuolelle.

Suomen poliittinen ja tiedotuksellinen eliitti on kuitenkin jo vuosia pyrkinyt viemään maatamme hivuttamalla kohti Nato-jäsenyyttä. Kansa vastustaa, mutta sitä valmistellaan liittymiseen muun muassa väittämällä, että yleinen asevelvollisuus säilyisi maassamme myös Nato-jäsenyyden vallitessa. Jäsenyys todennäköisesti johtaisi ennen pitkää asevelvollisuudesta luopumiseen, ja sen myötä maanpuolustustahto heikkenisi.”

Tämä kanta kestää hyvin aikaa ja sen takana on helppo seistä. En näe suomalaisen asevelvollisen paikan olevan sotimassa vaikkapa turkkilaisten rinnalla meille kuulumattomissa konflikteissa. Sen sijaan meidän tulisi mielestäni korostuneemmin hyödyntää maailmallakin tunnustettu rauhanvälittäjän asemamme.

Mikä olisi raukkamaisempaa ja enemmän poliittista ja moraalista tukea tuottavaa, kuin ison pahan hyökkäys pienen, sovittelevan rauhanvälittäjän kimppuun? Näkemystäni voi syyttää naiiviksi, mutta naiivi ajatus se on sekin, että jokin liittosuhde saisi tositilanteessa ulkopuolisia maita uhraamaan automaattisesti omia kansalaisiaan heille kuulumattoman konfliktin vuoksi.

***

Sotien historia on ideologisen jästipäisyyden historiaa. Niin Euroopan kuin Suomenkin turvallisuus lepää 2020-luvullakin reaalipolitiikan varassa ja ilokseni voin sekä osin Marinin että Saksan liittokansleri Olaf Scholzin lausunnoista todeta, että reaalipolitiikka myös antaa viitteitä paluustaan.

Samoja viitteitä on nähty myös pakolais- ja turvapaikkapolitiikassa, kun Puola viime syksynä torjui Valko-Venäjän hybridioperaation myötä maahan pyrkineen siirtolaisvyöryn onnistuneesti. Nato-jäsenyys ei muuten estänyt Turkkia toteuttamasta vastaavaa hybridioperaatiota Kreikan vastaisella rajallaan, eikä myöskään auttanut Kreikkaa tilanteessa mitenkään.

Vallitseviin tosiasioihin mukautuvaa politiikkaa – ilman sitoutumista järkeä sumentaviin ideologioihin ja tunteiluun – tarvitaan niin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin sisäisen turvallisuuden vahvistamisessakin.

Moni johtava poliitikkomme on tottunut normaalioloissa pyörittämään maailmaa juhlapuheilla. Kriisitilanteissa erotellaan jyvät akanoista. Ilman reaalipoliitikkoja ei ole ensin mainituille juhlia, joissa puhua.

Osallistu keskusteluun!


19 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Liittoutumattomuus , se on kovasana !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

Nostit esille tärkeän ja ajankohtaisen asian, turvallisuuden. Se on jokaiselle maalle se numeo yksi, jotta maata voi kehittää rauhassa yhä paremmaksi. Tässä kohtaa Suomi on ollut kaukaa viisas. Myllerryksen keskellä – 90 luvun alussa Suomi teki ratkaisunsa ja liittyi osaksi EU:ta. Tämä oli ennen kaikkea turvallisuuspoliittinen ratkaisu, vaikka muut muuta väittävät. Nyt ollaan 27 maan kanssa kimpassa ja yhdessä taistellaan niin viruksia, kuin myös muuta pahuutta vastaan. Kriisin keskellä nähdään joukon voima ja on ollut ilahduttavaa nähdä miten EU ja Yhdysvallat kimpassa toimii puhaltaen yhteen hiileen. Tässä ikävässä ajassa on se hyvä puoli , että se tuottaa myös jotain parempaa ja nopeammin. Komission pj. Ursula von der Leyen vieraili vähän aikaa sitten Suomessa ja vakuutti, että kaikki EU maat puolustaa toisiaan oli kyse sitten sotilaallisesta tai muusta uhasta. Tämä on konkretiaa, jota kaikki eivät halua kuulla, ei ainakaan ne jotka hamuavat EU eroa ja Venäjän kylkeen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Hyvä, että nuoretkin pohtivat tätä asia. Kokenut yli-ikäinen buumeri valottaa toistakin näkökantaa. Kekkosen ja Paasikivenkin aikaa eläneenä.
Ajat ja olosuhteet olivat erilaiset, mutta vastaavatko ne opit enään tämän päivän tarpeita?
Krimin miehitys laukaisi pohtimaan muitakin vaihtoehtoja. Toimet Ukrainassa vain kiihdyttävät mietteitä.
Ei ole mitään kutsumusta kokea sitä samaa nuoleskelua ja nöyristelemistä, mitä Kekkosen aikaan harjoitettiin. ”Ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa” vannottiin joka välissä. Useimmat tajusivat niiden falskiuden, mutta se kuului protokollaan. Kekkosen matkoja Neuvostoliittoon tai päinvastoin, kansa seurasi kuin Jääkiekon kultakamppailua, mutta kauhun tuntein. Mitähän sieltä nyt ärjäistään? Hyvin meni, jos ”herrat” hymyilivät. Kokonainen Kremnologien armeija kyttäsi ja tulkitsi, julkilausumien rivienvälin todellista sanomaa.
Tilanteen kyseenalaistajat, luetiin yhteiskunnan vihollisiksi. Myötäilijät pärjäsi.
Tätäkö halutaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#4

Niimpä, itsekkin aikoinaan rauhanturvaajana ollessani usein ajattelin, ”miksi olen täällä”, miksi laitan henkeni ja terveyteni alttiiksi toisten riitojen takia, kaukana kotoa, vieraalla mantereella, ilman minkäänlaista syyllisyyttä olla osapuoli. Hengen meno on kohta lohdullisempaa kuin loppuiäksi esim vakavasti vammautuminen. Voisi tulla mieleen kuten kirjoittajalla, tulisiko paikalliset myös laittamaan itsensä ja henkensä meidän puolestamme likoon, samoilla riskeillä, tuskin ? Emme voi olla ratkomassa maailman jokaista riitaa , panemalla itsemme likoon. Pysymällä puolueettomana ja riitojen ulkopuolella, on se kohtuullinen hinta rauhasta ja rauhassa elämisessä , omassa maassa !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#6

Totta! Entä jos meiltä ei kysytäkään haluammeko olla puolueettomana ja riitojen ulkopuolella? Mitäs sitten?
Näyttää muuten olevan Naapurilla entiset kujeet? Nyt ovat Luhanskin ja muut porukat pyytäneet ”apua”, heitä uhataan?
Historiaa tunteville tuttua. Aikoinaan peustivat Otto Ville Kuusisen johdolla uuden Suomen Hallituksen, Terijoen Kaupunkiin. Suomen kansa oli kuulemma vaatinut.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Venäjä, Turkki, Kiina – kaikki kolme kovaotteisten yksinvaltiaiden hallitsemia maita, kavereita keskenään, jokainen haluaa kalifiksi kalifin paikalle.
Ei tästä mitään hyvää voi seurata.

Onko kolmas maailmansota ns. länsi vastaan venäjän, kiinan ja turkin liittouma?
Ei sillä ole mitään merkitystä, että turkki on jossain vaiheessa hyväksytty naton jäseneksi. Turkki etsii vain omaa etuaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000