Turvetuotannon alasajosta
Vajaa kymmenen vuotta sitten käytiin eduskunnassa melkoista kädenvääntöä turkistarhauksen olemassaolosta. Onneksi järki voitti ja Vihreiden myyräntyö jäi hopealle. Nyt samainen porukka on vaatimassa turvetuotannon alasajoa.
Ollessani 2000-luvun alussa Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen puolustin voimakkaasti maaseutuyrittäjien ja heidän työntekijöittensä oikeuksia. Vuosikymmenien saatossa on tilanne muuttunut, mutta siitä huolimatta haluan, että maamme hallitus pitää Suomen asuttuna etelästä pohjoiseen ja idästä länteen.
Turvealan yrittäjät ovat monialaisia maa- ja metsätalouden sekä kone- ja kuljetusyrittäjiä. Heille turve on tuonut osan jokapäiväisestä leivästä, muu urakointi tai maa- ja metsätalous osan. On arvioitu, että energiaturpeen alasajo vaikuttaa merkittävästi lähes 600 yrittäjän ja vielä useamman työntekijän tuloihin alueilla, joilla ei ole vastaavia toimeentulon edellytyksiä.
Synnyinmaakuntani eli Pohjois-Pohjanmaan osalta energiaturpeen suora työllistävyys oli viime vuonna 357 henkilötyövuotta (htv) ja kerrannaisvaikutus 657 htv. Kun lukuihoin lisätään Keski- ja Etelä-Pohjanmaa, oli kerrannaisvaikutus 1 572 htv. Nykyisen kotimaakuntani eli Keski-Suomen työllisyysvaikutus oli viime vuonna 240 htv (Bioenergia ry).
Vastoin eräiden politiikkojen luuloja, turvetuotanto ei saa valtiolta avustusta. Toki ”avustukseksi” voidaan lukea ”energiaturpeen normia alempi verokanta” eli EU:lle notifioitu ero kivihiilen hintaan.
Energiaturpeesta on maksettu vuosittain valtiolle veroja useita kymmeniä miljoonia euroja. Ensi vuoden alusta turpeen energiavero on 5,70 €/MWh, vaikka päästöoikeuden hinta on nousussa nykyisestä 27€/CO2 tn tasolta. Tämä tarkoittaa sitä, että energiaturpeen käyttö puolittunee jo vuoteen 2025 mennessä eli viisi vuotta hallitusohjelmaa aiemmin.
Turvetuotanto aiheuttaa tunnetusti myös ns. vesistöhaittoja, joskin tuotannon vesistökuormitus on laskenut jyrkästi viimeisen 15 vuoden aikana suhteessa tuotantopinta-alaan. Alan ammattilaiset ovat kertoneet minulle olevansa tietoisia, että turvetuotannossa ollaan koko ajan tekemisissä luonnonvesien kanssa. Humusaineiden ja kiintoaineksen vähentämisessä onkin onnistuttu varsin hyvin, jota todistavat mittavat ympäristöhallinnon tarkkailutulokset (YLVA-järjestelmä).
KAUKO TUUPAINEN
talousneuvos, eläkeläinen
Jyväskylä
Tekstin aiheet:
Norja jatkaa turve- eiku öljyntuotantoaan ja tukee öljyrahoillaan sähköautojen ostoa ja ituhippimme siitä Norjaa ylistää. Sensijaan ituhippimme vaativat öljyn- eiku turvetuotantomme lakkauttamista, koska se on Suomelle hyödyksi. Suomi joutuu ostamaan puuhaketta ulkomailta (velaksi) turpeen korvaajaksi. Puu palaa tehokkaammin ja puhtaammin turpeen avulla. Jos jokin asia on Suomelle haitallista, niin vihreät tukee sitä
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olet oikeassa. Vihreät tohottaa kaikkia järjettömiä asioita, kuten Suomen ilmasto ja 80 000 uuden maahanmuuttajan saamista Suomeen veronmaksajien elätettäväksi. Mistä heille löytyy työtä, kun sitä ei löydy Suomen työttömillekkään?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Esimerkki SDP:n ”yhteiskuntavastuusta” ja Vihreiden ilmasto”teosta”. Helsinki ja Turku tilasivat Vihreiden ja SDP:n johdolla sähköbussit valtavilla päästöillä Kiinasta eikä Lahdesta. SDP ja Vihreät lakkauttivat tällä päätöksellä bussitehtaan Lahdesta ja satoja duunareita jäi työttömäksi. Vihreät toimivat aatteensa mukaan. Miksi AY-liike ja vihervasemmisto toimittajat eivät tätä paheksuneet, kuten Kaipolaa???
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vihreät eivät juuri tee muuta, kuin haukkuvat suomalaisia. Amazonin sademetsistä on palanut jo neljännes, kuten puolet Borneosta jne. Kannattaa muistaa, että jo Amazonin sademetsät tuottavat noin 10% maapallon hapesta, ja kasvillisuutta on ehdottomasti lisättävä muualla, jotta emme ihmiskuntana kuole happikatastrofiin. Tuossa maailman kaikkeuden tärkein asia on mieluummin lisätä kasvun tarvitsemaa hiilidioksidia, kuin vähentää sitä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Länsimaat ovat osasyyllisiä Amazonin sademetsien hakkuisiin, koska ostavat sieltä lihaa ja soijaa. Suurin syyllinen tähän kuitenkin on väestöräjähdys. Väestöräjähdys on suurin uhka luonnolle, ympäristölle, haittamaahanmuutolle ja ilmastolle. Tästä eivät maailmanparantajat puhu, koska sitä ei voi verottaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Päätön mies Borneosta,ilman alaruumista!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin, hiilidioksidi tulee taivaalta alas sadeveden mukana, jossa osa hiilidioksidista päätyy kasvikunnan käyttöön välittömästi, ja valtaosa imeytyy maankuoreen, josta kemiallisten prosessien kautta kiteytyy kivihiileksi ja veden jakautumisesta (rauta hapettuu, hiili ja vety vapautuu) muodostuu maakaasua ja muita hiilivety-yhdisteitä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyseinen asia on sen verran vaikea näemmä ymmärtää, että menee aikaa. Asian helpottamiseksi voi esittää vielä lisää todisteita. Siperian maakaasu, vuorikaasujen pääesiintymät ovat yli 800 metrin syvyydellä. Mikään muu selitys ei kelpaa, miten ne metaanit olisivat päätyneet noin syvälle, ei kasvillisuuden jätteet, eikä muukaan. Syvän maaperäisen sadeveden virtaukset edellyttävät merenpintaa korkeammalla sijaitsevia vesivaroja, järviä, josta se paineella kiertyy litosfäärin läpi aikanaan mereen. Maankuoren yleisin alkuaine on happi, 49-60%, ja toisena Pii, noin 26%. Sadeveden kierto on siis fossiilisten alkulähde. Maankuoressa on monia aineita, varsinkin rauta, jotka hajottavat veden vedyksi ja hapeksi kemiallisessa prosessissa, jossa vetyn ja sadeveden sisältämän hiilen tiet eroavat. Ihmiskehon happi on 65% painosta ja hiili 18% painosta, että siitä vaan hiilettömään maailmaan. Kyllä se alkaa varmasti ramaisemaan, jos hiilitasapaino häiriintyy, siinä kuin happikin laimenee.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pinnalta ei metaanit jopa kilometrin syvyyksiin mene ainakaan vapaaehtoisesti. Kallioperä noissa syvyyksissä on peräisin jo ennen kasvillisuutta, joten ns. kasvillisuuden hautautuminen ja muodostuminen fossiilisiksi on täysin absurdi teoria. Kyseessä on maankuoren kemialliset prosessit, joka selittää täysin aukottomasti fossiilisten synnyt. Tuossa jatkoa on fossiilisten jatkuva muodostuminen non stoppina, eli niin kauan kuin sadevesi kiertää, fossiiliset eivät lopu maapallolta. Ongelmaksi muodostuu ihminen, joka lopettaa fossiilisten kierrättämisen. Tuossa loppuu ruoka, ja maaperän öljyt ja metaani vuotavat joka tapauksessa pinnalle, meriin ja metaanit ilmakehään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomen turpeilla ei ole mitään ilmastollista merkitystä. Jos asia suhteutetaan edes jotenkin, maapallo kutistetaan kuutiometriksi, Suomen turpeet ovat kuutiomikrometrin luokkaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, Suomi on niin pieni ja hajuton, että edes vainukoirakaan ei löytäisi Suomea maapallolta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Partalapset löytävät Suomeen vaikka silmät ummessa, varmaankin niitä muuttolintujen vaistoja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mutta, mutta TYÖSUHDEFILAREILLAPA näyttää olevan. Lähes kaikkia muita veroja ja maksuja korotetaan, mutta fillarit saavat armon.
Nyt vaan kunnat takoamaan sille parinkymmenen kilsan päässä työpaikastaan asuvalle laitosapulaiselle fillaria, työsuhde etuna!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ihmisen päästelemä hiilidioksidi on noin 600 kg/kuutiokilometri ilmakehää. Tuo ei riitä mitenkään edes ihmisen ravinnon tuottamiseen, puhumattakaan vaikkapa metsien hyväksi käyttöön. Tuo johtuu siitä, että valtaosa ihmisen tuottamasta hiilestä kuluu maaperän hiilen kasvattamiseen takaisin, maaperän, josta se on kaivettukin. Jos turvetta käyttää enemmän, sillä kestää kauemmin alkaa hiilen sidonta, ja jää enemmän ravintoon ja kasvikunnalle. Pelkästään merissä leväkasvuun käytettynä ihmisen tuottama hiili riittäisi kasvisoluilla valoisuusvyöhykkeellä noin kolmeksi tunnissa vuositasolla. Tuo on tietysti pelkkää teoriaa, hiilidioksidi sekoittuu ilmakehän kierron vuoksi suhteellisen tasaisesti. Hiilidioksidia on saatava ilmakehään lisää, muutoin ihmiskunta kuolee nälkään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Maapallon mantereille sataa noin 1 000 000 tonnia vettä sekunnissa. laskettuna maapallon suurimpien jokien valumina meriin, jossa yksikkö on 1 SV. Sadeveden absorptiokyky hiilidioksidiin on 1,45 kg/1000 litraa vettä, eli noin 1450 tonnia hiilidioksidia/S. Näin päästään luokkaan 45 725 000 000 hiilidioksidia vuositasolle, pelkästään mantereille. Lisäksi sataa myös meriin, eli yhteensä hiiltä tulee sateiden mukana alas luokkaa 138 miljardia tonnia. Tuo pelkästään sadevesien mukana alas. Hiilivuo on kesäaikoina kohden kasvillisuutta, jossa hiilidioksidin ominaispaino ohjaa hiiltä kasvikunnan tasolla suoraan kasvien käyttöön, eli voi sanoa että ihmisen tuottamat hiilet todellakin katoaa suuressa systeemissä olemattomiin, eikä hiilen vähentäminen ihmisen toimin muuta ilmastoja missään määrin. Tärkein ilmaston kannalta on auringon toiminta, jossa merkittävää on mm. ilmastohäiriöitä muodostava aurinkotuulen hiukkaset, mutta myös maapallon magneettikentän jatkuva heikkeneminen jne..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Lisään vielä; keskilämmöt ovat nousseet (muka tarkkaa tietoa) 0,74 C astetta pienestä jääkaudesta. Jos näin ei olisi, voisi suuret kuolonvuodet jatkua. En olisi ollenkaan huolissani 0,74 asteen lämmönnoususta, tai edes laskusta. Jääkausiin vaikuttaa liian moni asia, että se voitaisiin kytkeä noinkin mitättömään lämpötilan muutokseen. Vaikkapa ilmanpaineen suuri nousu voi turvottaa kosteutta korkeammille pilvivyöhykkeille, jossa vesimolekyylit tai pisarat muodostavat jääkidepilviä, joilla voi olla merkittävä viilentävä vaikutus, ja siihen vaikuttaa juuri auringon toiminta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, varmaan useimpien hämmästykseksi se on matalapaine, joka höyrystää vesiä, merivesiä. Lämpösäteilyn osuessa pintaan, se aiheuttaa matalapaineen, jossa nouseva lämmin ilmavirtaus muodostaa alle matalapainetta. Jos vesiastia viedään korkealle vuorelle, vesi kiehuu jo muutamassa kymmenessä asteessa. Korkeapaine hidastaa höyrystymistä. Tietysti luonnossa ollaan näillä rajamailla, muutoinhan ilmakehän vesi voisi olla nolla tai koko taivas pilven peitossa. Vesi pysyy siis maapallolla paineen avulla. Jos maapallon ilmakehä äkkiä imettäisiin avaruuteen, meret haihtuisivat nopeasti ja karkaisisivat avaruuteen vesihöyrynä. Jo tälläkin hetkellä maapallon kaasukehästä karkaa tonneittain vesihöyryä. Maapallon ilmakehän paineesta on pidettävä huolta, mm. polttamalla fossiilisia, joista saa apua paineen ylläpidossa, joka on paljon tärkeämpää, kuin lämpenemisestä huolehtiminen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kauko , on se niin ihmmeellistä , kun Suomalaisille päättäjille / hallitukselle ei kelpaa turve miljoonat E . Mutta tuhlaamis miljoonat näyttää onnistuvan , hallitukseltakin !!!?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti