Hyvä paha media
Toimiessani paikallispoliitikkona olen viime vuosina toistuvasti pohtinut median roolia nykypäivän yhteiskunnassa. Sen valta on aivan mieletön. Miettikääpä mitä tapahtui, kun lehdet vihdoinkin alkoivat uutisoimaan vanhustenhoidon karmeasta tilanteesta Suomessa. Nyt ovat kaikkien puolueiden puheenjohtajat kokoomusta lukuun ottamatta sitä mieltä, että hoitajamitoitus pitää nostaa 0,7 ja kirjata lakiin. Vihdoinkin! Tässä on hyvä esimerkki ”hyvästä mediasta” ja sitä toivon todellakin lisää. Aiheen nostaminen esille sopivasti ennen eduskuntavaaleja oli ajoituksellisesti napakymppi. Surullisen ja hävettävän tilanteen esille tuominen on traumaattista mutta silloin kun se johtaa johonkin hyvään se on paikallaan.
Kaikki mitä lehdistä luemme vaikuttaa meihin jollakin tapaa. Lapin Kansan tekstaripalstan ikuiset valitukset yllyttävät muitakin valittamaan. Negatiivisuus leviää kulovalkean tavoin. Valitus tarttuu ja se ahdistaa. Onko mitään pahempaa kuin ihminen joka jatkuvasti valittaa jostakin. Voitaisiinko ne tekstaripalstan haukkumiset ja koirankakkavalitukset korvata kiitoksilla ja kannustavilla tekstareilla? Tässä voisimme ottaa ruotsalaisista mallia. Pyritään pois negatiivisuuden kehästä kohti valoisampaa ajatusmaailmaa. Se tekisi meille hyvää.
Median tulisi olla puolueetonta ja objektiivista. Vastuullinen media ei yllytä ihmisryhmiä toisiaan vastaan tarkoituksellisesti vääristelemällä, väärin ymmärtämällä tai vain ärsyttääkseen ja provosoidakseen. Klikkausten määrän maksimoiminen tällä tavalla ei mielestäni ole enää vastuullista julkaisutoimintaa. Tätä kuitenkin tapahtuu koko ajan ja se huolestuttaa minua. Median pitäisi vastakkain asettelun sijaan kannustaa dialogiin ja ainakin yritykseen ymmärtää myös toisenlaisia mielipiteitä. Leimakirveiden heiluttelu on vaarallista. Se syö yhteiskuntaamme sisältäpäin. Medialla on valtaa mutta vallan kylkiäisenä tulee aina vastuu. Se tuntuu välillä unohtuneen.
Isäni antoi aikoinaan minulle monta neuvoa. Yksi niistä oli, että ”kun luet jonkun jutun lehdestä niin katso aina kuka sen on kirjoittanut ja mieti miksi se julkaistaan juuri nyt”. Se oli hyvä ohje.
Tekstin aiheet:
Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja