Perussuomalaiset

Kai Karhukorpi

Aluevaalit, uudistus vai suuri tuntematon?

Aluevaalit, uudistus vai suuri tuntematon?

Aluevaaleihin on aikaa noin 6 viikkoa. Aluevaalit ja hienolta kuulostava sana hyvinvointialue. Kyllähän tuo hienolta kuulostaa: hyvinvointia ja alueellista päätöksentekoa. Todellisuudessa päätöksenteko ainakin pahimmillaan mm. Sote ja Pela asioissa valuu kauemmas kansalaisesta. Pahimmillaan pahoinvointia,olemattomia palveluita sekä rahoja jaetaan siis yhä kauempana kansalaisesta.

Kylmää kyytiä on luvassa pienille kunnille mikäli on uskomista Keskusta puolueen entistä puoluesihteeriä, nykyistä Sote konsulttia Jarmo Korhosta: ” Tämä on karmein aluekehityksen uudistus, mikä Suomessa on ikinä tehty. Kepu ajoi soten läpi, mutta veti tapin pois omilta maaseutualueiltaan. Demarit hylkäsivät Tampereen, Korhonen lataa.”
Pelkona on monen suuren tai keskisuuren kaupungin kärsiminen, kriisikuntien lisääntyminen sekä pakkoliitokset. Suurin kärsijä on maaseutu ja harvaan asutut alueet. Valtionosuuksia menettänee moni kunta ja parhaiten niiden säilyttämisessä onnistunee pääkaupunkiseutu.

Mitä tällä haetaan, tehokkuutta ja säästöjä. Tietääkö kukaan, mihin todellisuudessa ollaan menossa? Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen luonnehtii tilannetta ”hyvin sumuisaksi”. Hän jatkaa: ” Kyllä tulevaisuus jonkin verran huolettaa.” Huolettaa ja niin pitääkin, nykymenolla rahat ei riitä edes nykypalvelujen ylläpitoon. Riittääkö jatkossa, sen näyttää aika. Näillä päätöksillä on välilliset vaikutuksensa mm.siihen bensan hintaan tai vaikkapa ruokakorin hintaan. Se vain nyt on niin, että taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joko suoraan tai välillisesti.

Edessä suuri tuntematon? Kovin moni ei voi väittää tietävänsä, mihin ollaan menossa. Silti meidän tulisi olla kiinnostuneita ja ennenkaikkea asiasta jotain tietäviä, kun äänestämme aluevaaleissa 23.1.2022.
Ja näin asia onkin. Vaikka moni asia hyvinvointialueiden ja esim. rahoituksen suhteen on epäselvää tiedämme sen, että erittäin isoista asioista päätetään jatkossa hyvinvointialueiden valtuustoissa. Emme tarvitse uusia hallintohimmelleitä, kallista hallintoa tai lisää byrokratiaa. Mitä tarvitsemme? Selkeää, suoraa, läpinäkyvää päätöksentekoa koko maakunnan hyväksi. Mikä voisi olla meille jokaiselle tärkeämpää kuin se, että jokainen maakunnan asukas saisi Sote palvelunsa läheltä, nopeasti ja edullisesti riippumatta siitä missä asuu? Voisiko olla tärkeämpää kuin olla tietoinen siitä, että kansalaisen perusturvallisuuden takaavat palvelut on hoidettu hyvin ja kattavasti?

Vireä vetovoimainen ja palvelut takaava maakunta on varmasti meidän jokaisen toiveena. On aika ottaa selvää asioista, äänestää ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Sohvaperunaa ei syödä, mutta eipä hän asioihinkaan vaikuta. Parempaa hyötyliikuntaa joulun jälkeen ei voi olla kuin äänestämään juokseminen.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja