Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Vuoden 1918 museo Suomenlinnaan

Eilisessä Nykypäivän Verkkouutisissa otettiin tiukasti kantaa Suomen vuoden 1918 tapahtumiin:

Professori sanoo tämän olleen vuosisadan suurin virhe Suomen politiikassa

Professori Seikko Eskolan mukaan vuoden 1918 sota oli vapaussota, mutta toki muutakin.

– Päätös ryhtyä kapinaan oli suurin poliittinen virhe, mitä Suomen politiikassa 1900-luvulla tehtiin. Ilman kapinaan nousua näet kaikki sosialidemokraattien yhteiskuntapoliittiset tavoitteet olisi saavutettu laillista tietä. Myös porvarilliset puolueet, maalaisliitto ja kokoomuksen edeltäjä vanhasuomalainen puolue olivat valmiit pitkälle meneviin uudistuksiin. (Seiko Eskola)

Seikko Eskolan mukaan ”oli sosiaalidemokraattienkin onni, että valkoiset kukistivat kapinan ja voittivat sisällissodan. Se tuli antamaan toimintavapauden myös hävinneille”.

On varmaa, että historiapiireissä Seikkolan päätelmät herättävät suurta mielenkiintoa, vastaväitteitäkin. Varmaa on myös, että emme saa koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut, jos punaiset olisivat voittaneet. Sen tiedämme, että bolsevikkien alulle panemalle Neuvostoliitolle ei käynyt hyvin.

Kolmen vuoden kuluttua vuoden 1918 tapahtumista tulee kuluneeksi sata vuotta.

Olen kauan ihmetellyt, miksi Suomessa ei ole vuoden 1918 tapahtumille kunnollista museota.

Suomenlinna olisi vuoden 1918 tapahtumien museolle ylivoimaisesti paras paikka, koska Suomenlinna on yksi maailman komeimpia merilinnoituksia ja sillä on pitkä ja monipuolinen sotilaallinen historia. Lisäksi siellä oli vuonna 1918 perustettu vankileiri, jossa oli noin 10 000 vankia, joista kuoli yli tuhat, suurin osa nälkään. (Isoenoni kuoli nälkään Tammisaaren leirillä.)

Museon nimeksi sopisi hyvin Vuoden 1918 museo.

Suomenlinnasta löytyy muutenkin monia museoita ja sinne helppo mennä, myös turistien

Itse vien Suomenlinnaan oppilaani pari-kolme kertaa viidennenellä ja kuudennella luokalla. Suomen historian suuntaviivat ovat Suomenlinnassa esillä niin nätissä nipussa kuin olla ja voi: Ruotsin aika, autonomian aika ja itsenäisyyden aika. Viaporin kuivatelakka herättää aina ihastuksen huudahduksia.

Vien oppilaat joka kerta Suomenlinna-museoon, katsomme siellä myös hienon Suomenlinnan historiasta kertovan elokuvan. Vierailemme myös Sotamuseon Maneesissa, jossa kerrotaan Suomen armeijan ja suomalaisen sotilaan historiasta nykypäivään.

Vuoden 1918 museo täydentäisi loistavasti kokonaisuutta. Ja vuoden 1918 arvet ovat kohta lopullisesti umpeutuneet, joten aika olisi mitä otollisin museolle.

Suomenlinnassa on  taiteilija Marja Kanervon suunnittelema Suomenlinnan vankileirin muistopaikka, ympäristöteos, jota harvat edes huomaavat vieraillessaan linnoitussaarilla.

http://www.properuskoulu.net/2015/03/vuoden-1918-museo-suomenlinnaan.html

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
äiti
#1

Hieno idea.Suomen historiaa pitäisi nostaa enemmän esille.Ei meidän netti nuoriso tiedä miten kovilla ovat olleet meidän maan rakentajat.Me vanhat ihmiset suremme kuin isänmaatamme ei arvosteta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000