Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

"Uudistumisen aika" -keskustelutilaisuus

Tulin juuri mielenkiintoisesta tilaisuudesta, Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry järjestivät yhteisen ”Uudistumisen aika”-keskustelutilaisuuden. Tilaisuus pidettiin Ravintola Pääpostin Auditoriossa, paikalla oli nelisenkymmentä kansanedustajaehdokasta Helsingistä ja Uudeltamaalta.

Toimitusjohtaja Jorma Turunen  painotti teknologiateollisuuden merkitystä Suomen viennin kannalta. Teknologiateollisuus vastaa noin puolet Suomen viennistä, se työllistää suoraan 280 000 ja välillisesti 700 000 ihmistä.

Turunen löi kalvoille melkoisia teollisuuden ja talouden madonlukuja. Huippuvuoteen 2008 verrattuna tuotantokapasiteetti on laskenut viidenneksellä, euroissa vähennys on 30 miljardia euroa. 

Turunen kuvasi tilannetta sanaparilla uusi normaali, johon sopeuduttava. 

Turunen korosti, että uusia toimintamahdollisuuksia on paljon: Cleantech (energiaa säästävät teknologiat), kaivosteollisuus ja malmien jatkojalostus, ohjelmistot ja pelit, lääketieteellinen teknologia, teollinen internet ja digitaalisuus, globaalit konesalit (pilvipalvelut), teollisuutta palveleva korkea osaaminen ja autoteollisuuden murros.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi alkuun, että hyvinvointikone yskii. Nykyisen laman alussa lomautettiin, nyt irtisanotaan. Valtion velka on kasvanut kymmenen miljardia per vuosi ja on tuplaantunut sataan miljardiin euroon.

Puheenjohtaja Aallon teesejä:

1. Tarvitaan pitkäjänteinen ja uskottava teollisuuspoliitinen strategia.

2. PK-yrityksiin on panostettava.

3. Julkisten hankintojen on tuettava kotimaista tuotantoa. 

4. Tekesin sekä yliopistojen perustutkimuksen rahoitukset on turvattava.

5. Hyvä peruskoulu on kaiken perusta. Kaikille on taattava kunnon osaaminen ja ammattikoulutuksessa on oltava joustavuutta.

Puheenjohtaja Aalto:

Kiinasta tai Intiasta ei saa tuoda narikan narikkaa ennen kuin ympäristöasiat ovat vähintään samalla tasolla kuin Euroopassa.

Konecranesin talousjohtaja Asko Torkki painotti osaavan henkilöstön merkitystä. Stabiili ympäristö on tärkeää kuten työmarkkinoiden vakauskin. Hän totesi, että suomalaisella osaamisella on hintansa.

Talousjohtaja Torkki penäsi koulutusjärjestelmän uudistumista ja joustavuutta.

Pääluottamusmies Pasi Karttusen mielestä meidän on mietittävä, millaisen julkisen kuvan annamme teollisuudestamme. Menneisyyden alasta hokeminen on pahasta.

Karttunen kysyi myös, että ovatko ohjeet ja säännöt tehneet nuorista holhottavia? Saavatko nuoret työharjoittelujaksoilla tehdä tehtaissa oikeaa tehdastyötä sen sijaan, että heidät laitetaan putsaamaan lattioita?

Olin tyytyväinen koulutuksen antiin. Hyvin tyytyväinen olin siihen, että jokainen alustaja painotti koulutuksen merkitystä teollisuuden kilpailukyvyn kannalta. 

Lähtiessäni kättelin Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aaltoa ja huikkasin, että lobbasit koulutusta paremmin kuin OAJ konsanaan, pistä työhakemus sisään, niin pääset varmasti OAJ:hin töihin. (= huumoria)

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2015/02/uudistumisen-aika-keskustelutilaisuus.html

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000