Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Euron arkkitehti latelee rajua kritiikkiä eurosta

”Kehitys lähti väärään suuntaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien”.

Saksalaisen ekonomisti Otmar Issingin mukaan päättäjät tiesivät heti kärkeen, että Kreikan, Italian ja Belgian kaltaisia maita ei olisi pitänyt ikinä päästää yhteisvaluuttaan. Maita voisi luetella muutama muukin, kuten Portugali ja Irlanti.

Jos jotenkin pitäisi kuvailla rahaliittoa, niin käyttäisin sanaparia vastuuton rahapolitiikka.

Nurinkurisinta on, että euron päärahoittaja Saksasta on tehty demonisoinnin kohde. Euron tulevaisuus on saksalaisten käsissä. Kun Saksa vetää letkut irti, euron taru on loppu.

On mieletöntä, että Kreikan uusi pääministeripuolue kieltäytyy neuvottelemasta EKP:n, EU:n komission ja IMF:n kanssa. Kreikka on pujottamassa narua kaulaansa, ja palli alla heiluu uhkaavasti.

Jos Kreikka häipyy eurosta, Issingin mukaan on palattava eurojärjestelmän perusteisiin, no bail out -sääntöön, jokainen maa vastatkoon omista veloistaan.

Jos Kreikka jää ulos, voi tulla ketjureaktiontapainen tilanne, että Etelä-Euroopan maat putoavat eurosta pois yksi kerrallaan.

Silloin Pohjois-Euroopalle tulisi houkutteleva mahdollisuus perustaa Uusi Hansaliitto: Saksa, Alankomaat, Puola, Baltit ja Pohjoismaat. Uusi Hansaliitto merkitsisi vahvaa valuuttaa, vastuullista rahapolitiikka – ja työn kunnioittamista.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2015/02/euron-arkkitehti-latelee-rajua.html

* * * 

1.2. HS

Euron arkkitehti on pettynyt: Rahaliitto lähti alusta alkaen väärään suuntaan

Saksalainen ekonomisti Otmar Issing aloitti työnsä Euroopan keskuspankin (EKP) ensimmäisenä pääekonomistina ja johtokunnan jäsenenä vuonna 1998, vuotta ennen euron käyttöönottoa. Hän laati keskuspankin yhä käyttämän rahapoliittisen strategian.

Nyt rahaliitto on sekaisin, sanoo vuonna 2006 Euroopan keskuspankista lähtenyt Issing Helsingin Sanomille.

Miten kaikki menikin niin pieleen?

”Kehitys lähti väärään suuntaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien”, Issing sanoo.

Issing oli yksi niistä, jotka kävivät läpi euroon haluavien jäsenhakemuksia ja antoivat niistä lausuntoja. Kreikka huijasi itsensä sisään, hän sanoo.

Niidenkin tietojen valossa, jotka päättäjillä oli, Kreikan, Italian ja Belgian kaltaisia maita ei olisi Issingin mukaan pitänyt ikinä päästää yhteisvaluuttaan. Issing kutsuu päätöstä ”poliittiseksi virheeksi”.

Rahaliitto on tienristeyksessä, Issing sanoo. Kreikan tapaus tulee osoittamaan, miltä euron tulevaisuus näyttää.

”Pitääkö Suomen, Saksan ja Espanjan kaltaisten maiden jatkaa rahan lapioimista Kreikalle, joka ei halua pitää kiinni sovitusta? Vai pitäisikö tässä kohtaa vain pysähtyä ja ottaa tappiot kontolle?”

Kyse on vaikeasta poliittisesta päätöksestä. ”Pian näemme, miten pitkälle unionin kärsivällisyyttä voidaan venyttää ennen kuin se vetää letkut irti.”

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Miten Suomi rakennettiin sotien jälkeen?
-omalla valuutalla
-valtionyrityksillä
-progressiivisella, oikeudenmukaisella verotuksella

Maamme oli suojattu ulkomaan tuonnilta – oman valuutan avulla. Oma tuotantomme menestyi ja kaikille oli töitä. Maamme nousi nopeasti köyhästä hyvinvointivaltioksi.

Yhdysvaltain teollisuus rakennettiin sulkemalla maa tuonnilta. Kun teollisuus oil vahvistunut suurten sisämarkkinoiden ansiosta, maa alkoi vyöryttää tuotteitaan muuallekin maailmaan. Nyt kiinalaiset vyöryttävät kaikki, tehden kaiken työn ja saaden tulot. Muualla työttömyys on yleinen ongelma.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000