Eduskunnan ovet heiluvat
Hesari puuttui tänään todella tärkeään asiaan, ns. pyöröovi-ilmiöön, eturistiriitoja voi syntyä, kun vaikuttajat siirtyvät julkiselta sektorilta yksityisten firmojen palvelukseen (HS 1.8).
Kansanedustajat ovat saaneet mandaattinsa kansalta. Kun kansanedustaja on valittu, hänen velvollisuutensa on toimia kansanedustajana seuraavat neljä vuotta.
Räikeimpiä äänestäjiensä pettureita ovat tietenkin puolueloikkarit. Puolueen vaihtaminen kesken kauden on moraalitonta.
Puolueesta toiseen loikanneiden ääriesimerkki on tuplaloikkari Kai Turunen, jonka tie vei yhden kauden aikana Perussuomalaisista Sinisten kautta Kokoomukseen! Kyllä siinä Savon äänestäjillä on ollut ihmettelemistä.
Yhtä moraalitonta on hypätä kesken kaiken yksityisen yrityksen palvelukseen. Hyvin ällöttäviä ovat olleet ns. sote-loikkaukset – ensin suunnitellaan sotea ja valinnanvapautta, ja sitten hypätään jonkun terveysfirman palvelukseen.
Törkein eduskuntaloikkari kautta aikain taitaa olla Jyri Häkämies. Hän oli Kataisen hollitupahallituksen elinkeinoministeri, kun hän hyppäsi suoraan kuormasta Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajaksi. Häkämiehen hyppy EK:n palvelukseen herätti paljon keskustelua, oikeusoppineet pohtivat mm. sisäpiiritiedon ongelmallisuutta. Mietin tuolloin, onko Kokoomus sittenkin EK:n lobbaripuolue.
Hollitupahallitus oli Suomen historian ylivoimaisesti eriskummallisin hallitus. Pääministeri lähti, ja jopa kaksi puoluettakin jätti hallituksen. Aloittavista ministereistä vain kaksi vei homman loppuun.
Keskustan Olavi Ala-Nissilän ehdotus, että eduskunta laatisi eettiset säännöt siitä, kuinka kansanedustajan tehtävästä voi siirtyä yksityisen yrityksen palvelukseen (HS 1.8), on mitä kannatettavin.
Mielestäni kansanedustajien eettiset säännöt voisivat olla laajemmatkin samaan tapaan kuin lääkäreillä ja opettajilla on.
http://kaiarilundell.blogspot.com/2018/08/eduskunnan-ovi-heiluu.html
* * *
HS 1.8.
Vaikka tätä vaalikautta eletään vielä ensi kevääseen asti, on eduskunnan jättänyt jo ennätysmäärä kansanedustajia. Kymmenen äänestäjiltään vuoden 2015 vaaleissa nelivuotisen mandaatin saanutta poliitikkoa on pyytänyt vapautusta toimestaan kesken kauden ja sen myös saanut.
Uusia haasteita on lähdetty hakemaan niin yrityksistä, järjestöistä kuin julkisista viroistakin. Lisäksi kolme kansanedustajaa istuu nyt europarlamentissa.
Muutoksia äänestäjille annettuihin alkuperäisiin lupauksiin toi myös perussuomalaisten hajoaminen seurauksineen, joista ääriesimerkki on kansanedustaja Kaj Turusen ”tuplaloikkaus” sinisten kautta kokoomukseen
Eduskunta ei saisi olla hollitupa, jossa tullaan vain käymään, kritiikki kuului. Poliitikkojen ja keskeisten avustajien loikissa nähtiin ”korruptoitumisen kaava”.
Keskustan Olavi Ala-Nissilä ehdotti tuolloin, että eduskunta laatisi eettiset säännöt siitä, kuinka kansanedustajan tehtävästä voi siirtyä yksityisen yrityksen palvelukseen.
Myös Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco on varoittanut Suomea niin sanotusta pyöröovi-ilmiöstä. Se tarkoittaa eturistiriitoja, joita voi syntyä, kun vaikuttajat siirtyvät julkiselta sektorilta yksityisten firmojen palvelukseen.
Tekstin aiheet:
Koko eduskuntalaitos on mielestäni kärsinyt valtavan moraalisen inflaation. Eduskuntaa käytetään lähestulkoon pelkästään ponnahduslautana uudelle aina vain näkyvämmälle ja rahakkaammalle uralle. Sinne loikitaan, missä on mahdollisuus parempiin etuihin. Edessä on vielä täydellinen sinisten romahtaminen perustajiensa kaveripiiriksi samalla kun itse perustajat ovat edelleen loikanneet (eräät kolmiloikanneet) muihin puolueisiin tai poliittisiin liikkeisiin tai parempiin työpaikkoihin, jos nyt sitten niissä loikkailuissaan onnistuvat. Harvat kansanedustajat enää pitävät eduskuntatyötä päätavoitteenaan. PS-puolueessa kannattajineen tämä on huomattu ja näin eduskunta-inflaatiolle on onneksi vastavoima. Huomattavasti mieluimmin näen verovaroista maksetun palkan menevän edustajille, jotka ovat oikeasti asiansa takana eivätkä päästä mopoa käsistään kovassakaan paineessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Erittäin hyvää kommentointia. Juuri noin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ilman Teidän kaltaisianne valtuutettuja ja edustajia yhteiskuntamme nykymenolle ei olisi mitään vastavoimaa. Kiitos työstänne!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti