Perussuomalaiset

Jyrki Åland

Turku ja sen uusi taudinkuva

On taas se aika vuodesta kun tarkastuslautakunnat ovat toimineet ja tuottaneet oman näkemyksensä siitä – että menikö hyvin, niin ku omasta mielestä. Edelleenkin tuntuu valtuutetuilla olevan hämärän peitossa mikä on kaupunki ja mikä taas konserni. Tämän lisäksi on maan tapa kadottaa päätäntä valtaa konserniyhtiöihin, joita ei sido mm kuntalaki. Tuohon epäkohtaan olisi tulevaisuudessa hyvä saada lakimuutos.

Muttä itse asiaan.

Tarkastuslautakunnan havaintojen perusteella kaupungin talous on viime vuosina ollut hyvin tiukoilla huolimatta siitä, että investoinnit ovat olleet emokaupungin osalta suurten kaupunkien pienimpiä. Samaan aikaan Turun investointikyvyn näkökulmasta katsottuna on huolestuttavaa, että kuntakonsernin vuosikate/asukas selkeästi pienempi mitä koko maan keskiarvo.

Keskeisten ohjausasiakirjojen investointien suunnittelua ja rahoitusta koskevat linjaukset suurelta osin ovat emokaupunkikeskeisiä, vaikka emokaupungin investoinnit ovat vain noin 40 % konsernin kokonaisinvestoinneista. Kun emo kaupungin ja konsernin omavaraisuusaste on heikko, niin voidaan sanoa, että kaikki strategiset hankkeet rahoitetaan lainarahalla. Kehittyvä Turku kasvaa suurimmalta osaltaan (60% kokonaisinvestoinneista) konserniyhtiöidensä kautta ja investointien kadottaminen yhtiöihin onkin ollut jo pitkään uusi Turun tauti.

Laina on veli otettaessa ja jaettuna tasan jokaisen turkulaisen kesken emokaupungin lainoja olisi 4 075 € ja kaupunkikonsernin lainoja 7 775 € jokaiselle asukkaalle. Oleellinen oma huomio on: Jos pois otetaan alle 18 vuotiaat, niin verovelvollisten määrä on130 755. Tällöin lainarasitus per asukas on huomattavasti suurempi veronmaksajan/äänestäjän näkökulmasta. Nyt on hyvä tiedostaa, että kunnallisverovelvollisia (noin 16000€/v ja yli ansaitsevat tuottaa kaupungille verotuloja) on vielä huomattavasti vähemmän koko kaupungin asukasmäärästä ja Turun työttömyysprosentti on Varsinais-Suomen korkeimpia mm johtuen maahanmuutosta, jossa tietyistä maista tulevat työllistyvät heikosti. Kysymmekin vaan että ketkä loppujen lopuksi maksavat musiikkitalot ja muut satojen miljoonien investoinnit? Kun tuloveroista suurin osa siirtyy hyvinvointialueelle.

Tähän kakkuun kun lisätään vuokravastuut. ”Lainojen ohella on syytä tarkastella myös vuokravastuiden määrää ja kehitystä. Vuonna 2021 Turku-konsernin lainat ja vuokravastuut asukasta kohden olivat 10 944 €/ asukas”

Päätelmäksi voidaan sanoa, että kaupunginjohto esittää kaupunginluottamushenkilöille ruusuisempaa kuvaa Turun taloudellisesta asemasta mitä se todellisuudessa edes onkaan, jotta kriisikuntakriteereiltä vältyttäisiin. Tiedossa on, että jatkossa laskennassa huomioidaan myös vuokravastuut eli esimerkiksi kiinteistöjen leasing-järjestelyt. Kriisikuntalaskennan näkökulmasta kuntakonsernin korkeaa investointitasoa ei siis voi jatkossa keinotekoisesti madaltaa ”innovatiivisilla” kiinteistöjen hankinta- ja hallintamalleilla.

Tarkastuslautakunta toteaa mm konserninohjauksesta seuraavaa – ” Yhteisöjen tuloskortit ovat pitäneet vain yksittäistapauksissa sisällään investointihankkeita ja/tai investointitasoja. Siten linjauksen ei voida katsoa toteutuneen tarkoitetulla tavalla. Yhteenvetona voidaan todeta, että koko konsernin investointien priorisointi ei ole mahdollista esimerkiksi valtuuston talousarviopäätöksen yhteydessä, koska toimintasuunnitelmassa esitetty informaatio on vajavaista konserniyhteisöjen investointien osalta” On siis perin kummallista että valtuusto joka viime kädessä vastaa kaupungin taloudenpidosta ja rahoittaa konserniyhtiöiden investointeja ei saa sille kuuluvaa tietoa, joka voi oleellisesti vaikuttaa päätöksentekoon. Toivomme/vaadimme, että tähän saadaan muutos ensi syksyyn menneessä. Jo pelkästään senkin takia, että kunnan vaikeaa taloudellista asemaa kuvaavien kriteereiden ”kriisikuntakriteerit” raja-arvot lasketaan valtaosin konsernitilinpäätöksen perusteella.

Voimme siis kysyä onko konserniyhtiöt olemassa Turun kaupunkia varten vai Turku kaupunkina konserniyhtiöitä varten?

Edellisvuosien tapaan jatkuneeseen kaupungin ja myös kaupunkikonsernin velkaantumisen lisääntymiseen on syytä edelleen kiinnittää erityistä huomiota. Varsinkin nyt kun koko Eurooppa on ajautumassa taantumaan. Onneksi pormestariohjelmaan on lisätty velkakatto. Ikävä kyllä se ei korreloi suoraan esimerkiksi tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen. Eikä kriisikunta kriteereihin, joten on siis perusteltua, että tämä lainakaton määrä muutetaan vastaamaan kuntalain 118 § laskettavissa olevia, yleisesti hyväksyttyjä ja vertailukelpoisia kriteerejä.

Elämme vaikeita aikoja. Vaikka se tekisi kipeääkin, niin liian suurista hankkeista on luovuttava tai siirrettävä niitä vuosilla eteenpäin. Muussa tapauksessa Turku voi ajautua valtion holhouksen alle. Edelleenkin meidän luottamushenkilöiden tehtävä on ajaa kaikkien kuntalaisten etua, eikä vain oman eturyhmän etuja.

Jyrki Åland

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Nimetön
#1

Turkuhan on elänyt kuin Emo yhtiö Suomi-Finland Sanna Marinin Kommunisti Hallituksen johtamana !

On otettu velkaa ja eltty kuin pulloperse siat pellossa !
Jopa Nuha tauti Koronan verukkeella on otettu velkaa vaikka entisiä olisi pitänyt maksaa pois !!!

Kommunistit Torju Lamaa ajoi sen pois kaikista järjettömimmällä
konstilla siis ottamalla lisää velkaa !!!! Hullua… siis kusemalla pakkasella housuun että ketken lämmittäis !

Nyt Tulee totuus esiin mitä SANNA MARIN ON SAANUT TÄSSÄ MAASSA AIKAAN !!!!! Kun pörssit romahtaa ja korot nousee ja inflatio laukkaa ja rahat loppuu….. Kaiken lisäksi maamme turvallisuuskin on tuhottu !!

Maa on aivan sekaisin !!!! 79 Miljoonaa ihmistä maailmassa tappaneen aids levittäjät marssii nyt Helsingissä ja levittää nyt lisäksi Apina ruttoa !
Politikot taputtaa ja osa vaatii vapaita Huumeita ja Pedofiileja ja Terroristeja suojellaan vaikka jopa Turkin Presitentti on siihen puuttunut !

MITEN TÄMÄ NÄIN VITUN SEKAISIN TÄMÄ MAA ON ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Ulkopuolistenko tänne pitää tulla kuri laittamaan !!!

Turkin Presitentinkö pitää laittaa Terroristit kuriin ?

Putininko pitää laittaa Pedofiilit ja Huumehörhöt ja muut suunsoittajat ja aseviejät kuriin ?

Kiinan (suurin velkoja) ja Imf pitää laittaa talous kuntoon ?

Persujen pitää vaatia Kuria,Järkeä,Moraalia tähän maahan !!!!
Mutenhan tässä menee talouden moraalin menetyksen mukana Rauhakin ! Jos tätä maata ei saada järkeen omin voimin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Kuka tämän KOMMUNISTIEN AIHEUTTAMAN SOTKUN OIKEIN SIIVOAA ?? Suomessa ja Maailmalla myös (USA:ssa on Kommunsiti Presitentti ! )

Tiedättekö mitä tämä tulee Suomessakin aiheuttamaan ?

KAIKISTA PAHIN SYYLLINEN TÄHÄN KAIKKEEN HULLUUTEEN SUOMESSA ON KEPU JOKA ON PITÄNYT PYSTYSSÄ KOMMUNISTI HALLITUSTA !

Ilman KEPUA KOMMUNISTI HALLITUS EI OLISI ISTUNUT KUIN MUUTAMAN PÄIVÄN VÄLIKYSYMYS ÄÄNESTYKSEEN ASTI !

Sipilä olisi ollut järkimies johtamaan Kepua ,jolloin tätä Suomen talouden tuhoa ei olisi tapahtunut,mutta sille tuli se saatanan mutiais kiima joka johti mittavaan pakolaisbisnekseen ! Jolloin sillä ei ollut enään edellytyksiä johtaa puoluetta ,se uhrasi oman kylän tyttöjäkin pedofiilien raiskattavaksi Pakolaisbisnes poltiikallaan.
Nyt se saatanan Sanna Marin sanoo televisiossa että pitää miettiä mitä tehdään…ei kait se miettimällä kummene !!! PERKELE

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

NYRKKI PÖYTÄÄN PERSUT
#6

Nyt pitää saada Kymmenien Miljardien säästöt välittömästi !

Muuten tämä maa menee konkurssiin !

-Julkiselle sektorille (palkan alennukset ja väen vähennykset)
-Sosiaali kuluihin puolitus
-Sote menoihin kulujen puolitus (palkkojen alennus)
-Maahan muutto kustannuksiin raju leikkaus -99 %
-Sosiaaliturvaan raju leikkaus
-Viron vero malli (Jotta saadaan vientituotteita tekeviä firmoja maahan jotta saamme maahan valuutta tuloa )
-Rahan jakoon stoppi välittömästi (Saatana Ukrainaan eikä kehitys apuun senttiäkän enään )
-Ei Eu tulosnsiirtoja Italaiaan eikä Kreikkaan ym….

JÄRKIHÄN TÄHÄN HOMMAAN PITÄÄ SAADA ,SOTAHAN TÄSTÄ MUUTEN TULEE !!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Ajatelkaa mitä helvettiä nämä kommunistit teki !!!

Ne teki Sote uudistuksen jossa rahaa jaettiin surutta joka puolelle …..Jopa Politikot juoksi rahan perässä sotevirkoihin


äkäreiden ja Hoitajien palkkoja korotettiin moneen kertaan aivan järjettömästi (Vaikka esim. Lääkärien palkkoja pitäs alentaa-50 % !!)

Mitä vittua nämä kommunitit oikein hommaa !!!!

Venäjän kanssa suhteekin ne tuhonneet kokonaan vaikka assumme sen kainalossa ilman mitään turvaa ,n
mä saatan kehtaa valehdella televisiossa että meillä on hyvät puollustus voimat…vaoi saatana jokainen voi netistä katsoa että meillä on 1/1000 siis häviäisimme 100-0

Natostakaan ei ole apua kun Putin on sanonut Turkin Presitentille että sinne ei mennä…ja jos Turkin Presitentti kusettaisi sitä niin Orban lyö viimmeisen kortin pöytään !
(Suomi on senkin itse aiheuttanut sekaantumalla Unkarin asioihin Kommunsiti.Meppejen kautta)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kokoomuksella on Brysselissä alkoholisti meppi joka ajaa Vihreiden asiaa ja taistelee Suomen etuja vastaan !
Persuilla oli myös,Vihreiden talutus nuorassa oleva meppi edellisellä kaudella siellä ,mutta onneksi Persut äänesti sen helvettiin sieltä !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Åboland
Hämmentynyt
#2

Miten nämä kommentit liittyvät Turkuun? Turku ja turkulaiset painikoon omassa allikossaan, jonka ovat itse ojasta luoneet!
Jos ei jaksa painia, voi aina muuttaa pois!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Huono, huonompi, surkea
Hämmentynyt
#3

Miten on mahdollista, että koko elinaikanani Turun kaupungin luottamushenkilöt ”huononevat” vuosi vuodelta!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000