Perussuomalaiset

Jari-Pekka Teurajärvi

"Kaikille kaikkea", mutta kuka maksaa?

8 kommenttia

Suomen hallituksen yhtenäisyys ja lakimuutokset heijastuvat myös maakuntiin hyvänä hallituspuolueiden välisenä yhteistyönä. Tämä tuli Oulun osalta esille erityisesti käsiteltäessä subjektiivista oikeutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen eli päivähoitoon. Hallituksen tekemät linjaukset pitivät myös Oulussa ja valtuustossa tulivat esiin hallitus-oppositio asetelmat.

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti jokaiselle lapselle tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan avoimeen varhaiskasvatukseen tai maksulliseen osapäivähoitoon. Tämän linjauksen ansiosta säästetään esimerkiksi Oulun kaupungin osalta useita miljoonia euroja vuodessa. Hallituksen mallissa jokaisella lapselle tarjotaan vähintään 20-tuntia laadukasta varhaiskasvatusta.

Opposition vaihtoehto

SDP:n politiikassa paistaa läpi ideologinen jämähtyneisyys ja lähentyminen kommunistisia aatteita kohti: ”kaikille kaikkea”, ihan sama mitä maksaa. Tämä on näkynyt niin maahanmuuttopoliittisissa linjauksissa turvapaikanhakijoiden hyysäämisenä, kuin nyt myös tässä subjektiivisessa päivähoitoasiassa. Sosialistit haluaisivat tarjota ”kaikille kaikkea”, mutta eivät pysty kertomaan rahoitusmekanismia. Sosialistit ovat selvästi ottaneet pääpopulistien aseman oppositiossa ja toimivat ilman todellisia vaihtoehtoja.

Tytti Tuppurainen perustelee (Kalevan pohjoinen ääni blogi 27.11.) kokopäiväistä hoitoa mm. sillä, että ”Työnhaku vaatii aikaa, eikä pienten lasten kuljettaminen hoitopaikkaan onnistu aina edes auton kanssa käden käänteessä.

Kyllä, työnhaku vie aikaa. Vapaana olevia työpaikkoja ei kuitenkaan ole niin paljoa, että työnhausta saisi kokopäiväistä, ainakaan pitkäksi aikaa. Töitä voi hakea 2010-luvulla sähköisesti, ihan kotoa käsin. Töitä voi hakea vaikkapa silloin kun lapset nukkuvat. Pienet lapset nukkuvat yllättävän paljon. Lisäksi, jos lapset käyvät 20-tuntia viikossa kunnan järjestämässä päivähoidossa, tarjoutuu tuolloin 20-tuntia vapaata aikaa hakea töitä tai käydä vaikkapa työhaastatteluissa. Lasten kuljettaminen hoitopaikkaan vie saman verran aikaa niin töissä käyvältä kuin kotona olevalta vanhemmalta.

Tuppuraiselta kysyisin, että miksi varhaiskasvatuksen tulisi olla 40-tuntia viikossa ja samaan aikaan alakoulun oppilaille riittää 20-tuntiset kouluviikot?

Vasemmistoliitto on sentään esittänyt, että millä he tämän ”kaikille kaikkea” rahoittaisivat: Ottamalla lisää velkaa. Äänestäjille tämä kommunistien vaihtoehto ei käynyt ja asia tuli selväksi jo eduskuntavaaleissa keväällä 2015.

Vihreät perustelivat Oulussa ”kaikille kaikkea” politiikkaansa mm. sillä, että muuten ”lapsista tulee psykiatrisen sairaanhoidon asiakkaita ja he alkavat syödä psyykelääkkeitä” (Janne Hakkarainen, Oulu-lehti 28.11.). Täyttä populismia tämäkin väite.

Hallituksen ratkaisu ongelmaan

Lapsilla on oikeus kokopäiväisen varhaiskasvatuksen sijasta kokopäiväisiin vanhempiin, aina kun se on mahdollista. Vanhempien vastuulla on hoitaa ja kasvattaa lapsensa. Vanhemmilla on myös mahdollisuus viedä lapsi säännöllisesti esimerkiksi seurakunnan järjestämään maksuttomaan kerhoon tai käydä Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekerhoissa. Tällöin lapsi saa kaipaamaansa sosiaalista toimintaa ikäistensä parissa. Näin siis silloin, kun ei ole halukkuutta maksaa 20-tuntisesta osapäivähoidosta. Esikoulu on aina maksuton.

Tarveharkintaisena kokopäiväisen varhaiskasvatuksen tulee tukea vanhempien mahdollisuutta mennä töihin, vaikkapa vain muutaman tunnin varoitusajalla. Tarveharkintainen tarkoittaa sitä, että kokopäiväisen päivähoidon saa aina mikäli tarvetta on. Kuulostaa reilulta, eikö? Jos tarvetta ei ole, niin miksi laittaa lapset vieraalle hoitoon? Varhaiskasvatuksen ulkopuolelta löytyy myös vaihtoehtoja, esimerkiksi väsyneille vanhemmille, kuten kotipalvelut.

Miten tulisi kehittää edelleen

Perheiden sosiaalisia tukia voisi kokonaisvaltaisemminkin muuttaa tarveperusteisiksi. Kaikki lapset (perheet) eivät tarvitse esimerkiksi lapsilisiä. Mikäli lapsilisät saataisiin tarveperusteisiksi, voisi samaan harkintaan lisätä myös ns. kuntalisät, kuten Oulu-lisän. Tämä antaisi kunnille mahdollisuuden tarjota lapsiperheille kannustimen ja Kela voisi hoitaa tukien käsittelyn samalla kuin hoitaa lapsilisienkin osalta. Systeemissä säätettäisiin veronmaksajien rahoja ja samalla tuet ohjautuisivat niitä oikeasti tarvitseville. Mielestäni reilua.

Olen puolustanut Oulu-lisän olemassaoloa vuosien varrella, mutta samalla olen ihmetellyt, että miksi se pitää maksaa kaikkille, oli tarvetta tai ei. Systeemissä, jossa tarjotaan ”kaikille kaikkea”, joudutaan Oulu-lisän kaltaiset erinomaisuudet karsimaan pois.

Päivähoidossa voimassaolevien suhdelukujen muuttamista pidän ratkaisuna, joka vie laadukasta varhaiskasvatusta huonompaan suuntaan. Henkilökunnan kädet ovat täynnä jo tänäpäivänä, eikä ole vastuullista heikentää henkilökunnan suhdelukua per lapsi. Kirjoitin tästäkin aiheesta muutama vuosi sitten, jolloin vaadin lisää päivähoitohenkilökuntaa. Koti-isänä tiedän, että hässäkkä olisi melkoinen, jos hoidettavana olisi kahdeksan 3-5 vuotiasta lasta tai vaihtoehtoisesti neljä vaippaikäistä. Entäpä sitten kun osa noista lapsista vaatisi erityistä huomiota tai huolenpitoa?

Koti-isä,
Jari-Pekka Teurajärvi

LÄHTEET:

Blogi: Oulusta lastenoikeuksien takapajula?, Tytti Tuppurainen 27.11.2015 http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/oulusta-oon-ja-kehtaan-sanua/91/oulusta-lastenoikeuksien-takapajula/5319/

Mielipide: Ei lasten eriarvoistamiselle, Janne Hakkarainen Oulu-lehti 28.11.2015 http://epaper.suomenmaa.fi/olepaper/epaper/20151128/6.pdf

Fakta: Perheille kotipalvelua, Oulun Kaupunki http://www.ouka.fi/oulu/sosiaali-ja-perhepalvelut/kotipalvelu

Blogi: Oulu-lisää ei saa poistaa, Jari-Pekka Teurajärvi 30.8.2012 http://www.teurajarvi.net/blogi/2012/08/30/5

Blogi: Oulu-lisää ei saa poistaa, Jari-Pekka Teurajärvi 28.10.2013 http://www.teurajarvi.net/blogi/2013/10/28/26

Blogi: Uuteen Ouluun tulisi lisätä päivähoitohenkilökuntaa, Jari-Pekka Teurajärvi 29.8.2012 http://www.teurajarvi.net/blogi/2012/08/29/4

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Joosua
Hämmentynyt
#1

Niin, vihervasemmisto varpuset ym.on kutoneet semmoisen hämähäkinseitin, vuosien saatossa jolla on sidottu, Suomen itsenäisyyden/itsemääräämisoikeus!!? Kaiken laisten pykälien verkkoon! Ne tulis purkaa ensimmäisinä!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

omihli
Tyytyväinen
#2

Hienoa:
Eduskunta on hyväksynyt subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen äänin 114–65. Koululaisten kerhomaksut tuplattiin.
Kiitos Perussuomalaiset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Miksi syytät persuja? Miksi et syytä Sipilää taikka Stubbia? Ehkä kumpaakin heistä tai kaikkia kolmea?
Onko nyt taas niin, että kaikki ikävät asiat ovat vain persujen syytä?
Aivopesusi on ontuvaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

omihli
Hämmentynyt
#4

Anteeksi, ei ollut tarkoitus syyttää, vaan kiittää.
Asia ei mielestäni ole ikävä, vaan oikeaan suuntaan menevä. Eihän ole tarkoitus, että Suomessa lastenhoito ulkoistetaan valtiolle. Suomessa on paljon ihmisiä, joilla ei ole lapsia; miksi heidän verovaroista pitäisi maksaa lasten päivähoitoa, jos toinen vanhemmista on kotona?
Ei ole aivopesua, vaan ihan oma mielipiteeni.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Olet oikeassa. Pyydän nyt vuorostani anteeksi väärinkäsitystäni.
Vanhempien tehtävänä on lasten kasvattaminen kunnollisiksi aikuisiksi.
Itse elin vanhemmuusaikaa jolloin ei matkusteltu mihinkään eikä autoakaan aina ollut vaikka vakityö olikin. Kotona oltiin lasten ehdoilla ja harrastettiin. Lapset olivat partiossa ja halvoissa urheiluseuroissa pallopelineen ja sen sellaisineen.
Toista on nyt: nimenomaan vanhempien on päästävä spinningeihinsä ja kavereiden kanssa olemaan joka viikko. Suurimmat valittajat leikkauksista ja korotuksista ovat niitä joilla on varaa 2-3 kertaa lomailla kaukomaissa, komea asunto ja ylisuuri auto.
Näin on tuttava- ja sukulaispiirissäni nykynuorivanhemmilla. Lapset sysätään jollekin hoitoon eikä se saisi maksaa mitään.

Aika on vaikea, pihistettävä on mutta kaikki aikaiseksi saatava euro tuntuu valuvan turvapaikkaturismiin. Nyt arvio siihen on 1500 miljoonaa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pelde
#6

Kaikille kaikkea…se on muuten kohta ei kenellekään mitään.
Tarpeeksi mamuja elätettäväksi niin valtio vain velkaantuu. Tällä hetkellä valtio velkaantuu VAIN 500000 päivässä ja mamujen elättämiseen menee n. 2000000, siis nelinkertaisesti, mistähän se raha löytyy????
Bilderbergin eliitti ja EU:n liberalistit kun vielä vähän aikaa hämmentää niin kaikki on yksityistetty ja siirretty eliitin omistukseen, tuotanto siirretty kehitysmaihin ja suuryritykset kiertää veroja yhä enemmän. Sosiaaliturvaa ei ole varaa maksaa eikä ole paljon muutakaan jäljellä kuin työttömien armeija ja monikulttuurihelvetti jossa maahanmuuttajat ajavat kantaväestön pakoon muille maille. Viimeinen suomalainen sammuttaa valon, se oli sitten siinä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

KUKA MAKSAA?
Vihainen
#7

Kuka maksaa? Peruskysymys lähes kaikessa.

Pakolaistiedotukseen olisi lisättävä se, että mamut ovat veronmaksajien elättejä. Kaikki mamut eivät ole tajunneet tätä.

Useinkaan ei ole kysymys rasismista, vaikka niin mamut väittävät, vaan on kysymys rahasta: mamujen elättämiseen ei enää haluttaisi laittaa rahaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

omihli
Vihainen
#8

Eipä taida kaikki Suomessakaan tajuavan, että me suomalaiset maksavat näiden turvapaikanhakijoiden elatuksen. Se ei vielä näy, mutta auta armias, kun leikkaukset iskee ja kantasuomalaisilta leikataan tukia, jotta saataisiin nämä elätit koulutettua, asutettua, työllistettyä; perheiden yhdistämiset, terveydenhoito ym. sellaisille, jotka eivät tämän maan eteen ole tehneet mitään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000