Perussuomalaiset

Jari Ojala

Tuulivoimasta helpotusta vai ahdistusta

Täällä pohjanmaalla on juuri nyt käynnissä valtava tuulivoima buumi. Mitä tarkoitan buumilla? Se tarkoittaa, että jokaisen maaseutukylän kupeeseen pitää kaavoittaa tuulivoimaloita.

Jos edes puoletkaan suunnitelluista voimaloista toteutuu tyssää maaseutukylien asuinrakentaminen lähes täysin, näin ainakin Raahen seutukunnassa.
Aivan asutuksen viereen rakentamista perustellaan tiestön ja sähkölinjojen olemassaololla, eli kustannus säästöillä. Kuitenkin voimaloille pusketaan valtion taholta suorastaan tolkuton rahamäärä investointi tukina sekä voimaloiden ollessa tuotannossa niin sanottua syöttötariffitukea. Tuki on niin massiivinen, että voimaloiden käyttöyhtiölle saattaa yli 60 % liikevaihdosta tulla suoraan veronmaksajien lompakosta. Eipä taida montaa alaa olla, joille annettaisiin näin huomattava tuki, etenkin kun voimaloita ei saada koskaan kannattamaan ilman tukea. Suuri osa tuesta valuu ulkomaalaisille pääomittajille ja kansainvälisille suuryhtiöille, koska he omistavat voimalaitokset.

Kunnissa kaavoitusta yritetään viedä läpi kaikin mahdollisin keinoin nopeasti, eikä suurin osa päättäjistä ymmärrä mistä ovat päättämässä, heille menee yhtiöiden väitteet ongelmattomuudesta läpi täysin. Voimaloista on luvattu ”mahdottoman” suuria kiinteistövero tuottoja kunnille, mutta kumpi loppujen lopuksi on tuottoisampaa pitää olemassa olevat veronmaksajat kunnassa ja saada uusia vai saada voimala joka notkelmaan. Asukkaat joutuvat myös kärsimään kiinteistöjensä arvon romahduksesta, tuskin löytyy ketään joka ostaisi asunnon jonka ”takapihalla” on 300 m korkea meluava tuulivoimala!

En ole vielä tavannut sellaista ihmettä, kuin ongelmaton tuulivoima-alue, jos voimaloiden läheisyydessä on asutusta. Niin se vaan on asukkaat ne ongelmat saa niskaansa, vaikka todettaisiin ongelmia olevan, ei niille tehdä mitään, sanotaan vain ”voimalat toimivat säädösten mukaisesti”. Ympäristöministeriö tekee ja antaa uusia suosituksia, mutta ongelmaksi on muodostunut, ettei heilläkään ole intressiä saada tasapuolisia melu yms. ohjeita kaikkien asukkaiden kannalta. Tavoitteena mallinnus ohjeita tehtäessä on ollut, että ”vain” 10-15 % asukkaista häiriintyisi. Simulointien paikkansa pitävyyskin on hyvin kyseenalaista.

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Raahen Kopsaa, aikoinaan vakuutettiin, ettei voimaloista tule ongelmia, mutta kuinka kävikään. Tällä hetkellä tehdään melumittauksia, koska osassa asunnoista ei voi nukkua tai elää voimakkaan melun vuoksi. Kylällä on kymmeniä talouksia ilman TV-kuvaa, vaikka YLE veron joutuukin maksamaan normaalisti. Kolme tahoa kiistelee kenelle kuuluu maksaa TV signaalien palautus (Digita, voimaloiden omistaja, Raahen kaupunki), kaikki ovat todenneet ettei kuulu heille. Tilanne ollut syksystä 2013.

Eli ei tuulivoimalat kansalaisille tuo helpotusta vaan suorastaan ahdistusta! voi kysyä olisiko tuulivoiman ylisuurta tukea voinut siirtää lapsilisiin, eikä päin vastoin?

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Jarmo Keto
#1

Kas, blogisivuston ensimmäinen kirjoittaja kentältä. Hyvää pohdintaa. On ihan aiheellista kysyä, onko mitään tolkkua tukea verorahoin energiamuotoa, jolla ei ole mahdollisuuksia menestyä markkinaehtoisesti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Partalainen
#2

Tästä ei oo ikiliikkujaan enään pitkästi. Ensin tuetaan rakentamista, sitten pystytystä. Sitten onkin vuorossa tuotannon tukeminen. Enään puuttuu vain muodot tukea silloin kun ei satu tuulemaan ja mylly seisoo. Muutama kymmenenvuotta kun menee niin pääsemmekin tukemaan myllyjen purkamista. Tuolloin ikiliikkuja onkin sitten lopullisesti keksitty ja veronmaksajat/sähkönkäyttäjät maksavat, kun maailma pelastuu. Tekisi mieli sanoa rumasti, mutta jääköön, ettei Pekkarisen vävu vedä hernettä nenään!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

The Archer
#3

Jari kirjoitti asiaa.

Tuulivoiman yleisimmin tunnetut haitat (melu ja signaaliongelmat) ovat jo nyt kohtuuttoman suuria, vaikka sähköä myllyistä saatiin vuodenvaihteen tilastojen mukaan vain n. 15W/suomalainen, jos tuuli sattuu olemaan suotuisa. Tuo 15W tarkoittaa himmeintä hehkulamppua.

Todettakoon vertailun vuoksi, että samaan tuottoon pääsee kytkemällä sähkölaitoksen luvalla omaan sähköverkkoonsa 100Watin aurinkopaneelin. Se maksaa itsensä takaisin, eikä aiheuta lähiympäristölle minkäänlaista haittaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jaakko Ojaniemi
#4

Mikä tuulivoimassa ärsyttää ihmisiä? Tieto!

Tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist Yrkeshtigskolan Noviasta pohdiskelee tiedon vaikutusta tuulivoimaan suhtautumisessa Tekniikka & Talous lehdessä (10/2014).

Ärsyyntymisen taustalla on monenlaisia asioita. On henkilöitä, joita ärsyttää se, että tuulivoimayhtiön liikevaihdosta yli puolet on suoraan yhteisistä verovaroista maksettua tukea. Nämä henkilöt näkevät, että tässä taloudellisessa tilanteessa näille verovaroille olisi paljon muuta tarpeellisempaa käyttöä.

Ärsytystä voi 1isätä vielä se havainto, että tuulivoimalla ei ole juuri mitään merkitystä Suomen sähköhuollolle. Päinvastoin tuulivoiman vaihteleva tuotanto hankaloittaa sähköverkkojen toimivuutta. Tämä puolestaan aiheuttaa lisäinvestointeja siirtoverkkoihin, mikä näkyy kuluttajille kohonneina sähkö siirtomaksuna.

Suorastaan epäeettiseksi liiketoiminnaksi tuulivoima näyttäytyy niille, jotka ovat huolissaan ilmakehään päästettävästä hiilidioksidista. Voimalan rakentamiseen tarvitaan tonneittain betonia, terästä ja lujitemuovia. Näiden valmistaminen tuottaa ilmakehään hiilidioksidia. Lisäksi tuulivoimalan tarvitsema tiestö, asennusalue ja sähkölinjat hävittävät hiilidioksidinieluna toimivaa kasvustoa. Lopputulos on, että tuulivoimala ei koko käyntiaikanaan pienennä energiatuotannon päästöjä niin paljon, kuin sen rakentaminen on tuottanut päästöjä ja pienentänyt hiilinieluja.

Toisia taas ärsyttää yllättäen tullut tieto siitä, että omakotitalon arvo putosi kolmanneksen, kun lähistölle alettiin rakentaa tuulivoimaa.

Samoin kuin se, että koti tai kesäpaikka on jäänyt tuulivoimaloiden melu- tai välkealueelle. Luontoihmisiä saattaa ärsyttää havainto, että tuulivoimalat pilaavat koskematonta luontoa ja maisemaa satojen neliökilometrien alueella

Joku saattaa ärsyyntyä myös siitä, että tuulivoimatutkimusta tekevät korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat sidoksissa tuulivoimayhtiöihin.

,

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kai Ylikoski
#5

Tuulivoiman syöttötariffi. Sen varassahan tämä tuulivoima-ala elää? Tarkoitushan ei ole pelastaa ilmastoa, vaikka tällä tekosyyllä hankkeita perustellaan. Ainoa peruste tuulivoimarakentamiselle on raha. Ja sen mahdollistaa vain Suomen avokätinen syöttötariffi, jonka veronmaksajat maksavat. Tämä aiheuttanut ”kultaryntäyksen” tuulivoima-alalle Suomeen. Suurin osa toimijoista liikkeellä 2500e pääomalla, osa jopa konkurssikypsiä, saksalainen Prokon ja ruotsalainen Triventus vain mainitakseni.
Syöttötariffi on kuitenkin vain poliittinen päätös, joka tulee pakostakin loppumaan pian. Rahaa eikä poliittista tahtoa tähän ”vihreään kokeiluun” pian enään ole.
Budjetin kehysriihi johti Vasemmistoliiton eroon hallituksesta. Kehysriihessä oli kova vääntö leikataanko lapsilisistä vai tuulivoiman syöttötariffista. Jopa RKP ja Kokoomus olivat sormi liipaisimella laskemaan syöttötariffia, mutta Vihreiden painostus sai vetämään varmistimen päälle ja laskemaan piipun, hallitus ei olisi kestänyt toisenkin puolueen eroa. Joten leikattiin Vihreiden lempilapsen, tuulivoiman, takia lapsilisistä. Pääministerihän hiljan ilmoitti erostaan ja SDP:n valtionvarain ministerin juuri heittivät omat vaihtoon. Johtaako tilanne pian ennenaikaisiin vaaleihin? Saa nähdä, varmaa kuitenkin on, että seuraava hallitus ei enää voi syytää rahaa ulkomaisille sijoittajille syöttötariffin muodossa. Ja ”vihreät kokeilut” tulevat loppumaan. Se toisaalta olisi myös tuulivoima-alan etu. Vain vahvimmat toimijat selviäisivät. Varma raha syöttötariffin muodossa ei ole mitenkään kiveen hakattu…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000