Ammattiliitot myivät duunarien asunnot
Yle uutisoi 5.9.2016 illlalla Asuntosijoitusyhtiö VVO:n jakavan omistajilleen lähes 67 miljoonan euron lisäosingot. Suurimpien osingonsaajien joukossa on kahdeksan ammattiliittoa. Metalliliitto kerryttää kassaansa 6,5 miljoonalla eurolla ja JHL noin 5,8 miljoonaa euroa. Saajien joukossa ovat Rakennusliitto, Palvelualojen Ammattiliitto Pam, Ammattiliitto Pro, OAJ, Teollisuusalojen Team ja vähäisessä määrin myös Tehy.
Asuntosijoitusyhtiö VVO:n hallituksessa on pitkään vaikuttanut kovilla kokouspalkkioilla ammattiyhdistysliikkeen johtajat. Nyttemmin VVO myi 8 000 sääntelyn alaista Ara-asuntoa Y-Säätiölle ja samalla VVO lähes irtautui yleishyödyllisten vuokra-asuntojen rakentamisesta.
Myydyt Ara-asunnot ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja, joita säännellään vuokranmäärityksen, asukasvalintojen ja käytön osalta.
Asuntosijoitusyhtiö VVO:n toimintaa on kritisoitu julkisuudessa useasti sen johdosta, että juuri valtio on tukenut rakentamista ja asukkaita asumistuella, jonka seurauksena vuokratason johdosta on yhtiölle ja erityisesti ay-taustaisille omistajille ohjautunut merkittävää rahoitusta. Käytännössä asumistuet ovat valuneet ammattiyhdistysliikkeen kassaan, joka ei kuitenkaan ole pitänyt vuokratasoa alhaalla – vaikkakin siihen olisi niillä ollut mahdollisuuksia ja kenties moraalinenkin velvollisuus.
Asunnot ostaneen Y-Säätiön taustalla on Suomen Kuntaliitto, Espoon, Helsingin, Tampereen, Vantaan ja Turun kaupungit, Kirkkohallitus, SPR, Suomen Mielenterveysseura, Rakennusteollisuus RT ja Alko, sekä tietysti Rakennusliitto ry, joka siis omistaa merkittävän osuuden Asuntosijoitusyhtiö VVO:sta. Y-Säätiön hallituksen puheenjohtajana istuu kaikenlisäksi Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. Ympyrä siis alkaa ja sulkeutuu Rakennusliittoon.
Y-Säätiö on perustettu vuonna 1985 Ilkka Taipaleen (sd.) aloitteesta, jotta asunnnottomille saadaan asuntoja. Säätiön sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena on terveyden sekä vanhus-, invalidi- ja muun sosiaalihuollon tukemiseksi toimia ihmisarvoisten asuntojen saamiseksi asuntovaikeuksissa oleville normaaliin tai lähes normaaliin itsenäiseen asumiseen kykeneville ihmisille.
Y-Säätiö kertoo nettisivuillaan tarjoavansa pieniä vuokra-asuntoja asunnottomille tai asunnottomuusuhan alla oleville henkilöille. Asunnot on Y-Säätiön mukaan pääsääntöisesti jälleenvuokrattu kunnille tai muille yhteistyökumppaneille.
Toivon, että nyt ammattiyhdistysliikkeen hallusta, Asuntosijoitusyhtiö VVO:n kautta, Y-Säätiölle siirtyvät asunnot tulevat todellakin säätiön sääntöjen mukaiseen käyttöön. Samalla toivon, että tässä kohtaa näiden asuntojen vuokrataso laskee, kun enää ei tarvitse rahoittaa ay-liikettä isoilla vuosittaisilla voitoilla. Ainoastaan mieltä jää painamaan se, että mikä on ollut Rakennusliiton rooli myyjänä ja samalla ostajana…?
Toivottavasti duunari saa jatkossa pitää asuntonsa ja mielellään nykyistä edullisemmin, vai mitenköhän Y-Säätiö laskun kuittaa?
Tekstin aiheet:
Juuri näin. Ammattiyhdistysliike markkinoilla on aika raaka toimija. Toisella kädellä ollaan metallimiesten ja palvelualojen pienpalkkaisten puolella ja toisella kädellä kahmitaan hillot taskuun samoilta henkilöiltä vuokrien muodossa. Myös asumistuet valuvat AY liikkeen haaviin ja mikä parasta, euroakaan ei tarvitse maksaa veroja. Mainio Sampo!. Kun vielä muistaa, että VVO:n myydessä asuntoryppään Y-säätiölle, asukkailta ennakkoon kerätyt korjausvarat eivät siirtyneet mukana. Miten ihmeessä tämä on mahdollista ja miten ihmeessä AY johtajat kehtaavat toimia näin? Härskiä porukkaa!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti