Perussuomalaiset

Jani Mäkelä

Ovatko perussuomalaiset muuttuneet?

Julkisuudessa väitetään usein, että perussuomalaiset olisivat muuttuneet vuoden 2017 puoluekokouksen henkilövalintojen tai sen jälkeisten eduskuntaryhmää verottaneiden loikkausten myötä. Näin sanovat toki poliittiset vastustajat tarkoituksella, mutta joskus myös politiikan toimittajat tai muut ulkopuoliset tarkkailijat. Onko näille puheille todellisuudessa katetta?

Puolueen kyvyn ja halun puolustaa tavoitteitaan sekä äänestäjiensä tahtoa oli pakkokin muuttua. Äänestäjien pettymys entisen puoluejohdon harjoittamaan hallituspolitiikkaan tuli selvääkin selvemmin esille gallupien romahduksesta ja kuntavaalien 2017 tuloksesta. Johto piti vaihtaa, ryhti palauttaa ja aloittaa valtava urakka luottamuksen palauttamiseksi.

Tämä muutos näkyy erityisesti perussuomalaisten johtamiskulttuurissa ja sisäisessä ilmapiirissä. Pois on kuppikuntaisuus ja kyräily, tilalla on hyvä yhteishenki. Puheenjohtaja on enemmän korvana kuin suuna. Enää ei yksi mies yritäkään sanella muille, mitä mieltä saa olla. Enää ei eduskuntaryhmässä päädy mustalle listalle tai joudu erottamisuhan alle, kun on asiakysymyksissä eri mieltä johdon kanssa.

Puolueen ohjelmat ja tavoitteet taas eivät ole muuttuneet. Perussuomalaiset noudattavat ennen vuoden 2015 vaaleja julkaistuja ohjelmia talous-, sosiaali-, koulutus-, turvallisuus-, maaseutu-, maahanmuutto- ja kielipolitiikasta. Tavoite- ja ohjelmatyö menee omia raiteitaan, puolueen jäseniä ja käytännön tekijöitä kuullen. Olen itsekin mukana ohjelmien jatkosuunnittelussa eduskuntaryhmässä.

Perussuomalaiset ovat kansallista etua ja sisäistä solidaarisuutta ajava, tavallisen suomalaisen asiaa puolustava puolue. Maahanmuutto- ja EU-politiikan suhteen tarjoamme ainoan uskottavan vaihtoehdon, muiden puolueiden laulaessa keskenään samat laulut. Sen lisäksi perussuomalaisilla on tarjota vastauksia ja ratkaisuja kaikkiin muihinkin kansalaisia kiinnostaviin ja koskettaviin kysymyksiin.

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Sitoutumaton äänestäjä
Iloinen
#1

Onko puolue muuttunut? Kai jotain on muuttunut, kun puolet eduskuntaryhmästä kävelee ulos ja samaan aikaan muut puolueet ja jopa pressa mainitsee asiasta. Mikään puolue ei tule tekemään yhteistyötä nyky PS kanssa ja kai sekin jotain kertoo? Se, että oma väki koittaa nyt väittää jotain muuta, niin ei se auta jos ympärillä on vastainen käsitys. On hyvä myös muistaa, että nyt puoluetta johtaa henkilö, joka on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Tuomio vielä koveni korkeimmassa ja kyllä jokaisen täytyy tunnustaa, että tämä vaikuttaa puolueeseen ja puolueen profiiliin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Kommentistasi paistaa ikävällä tavalla mustamaalaaminen. Ei kai poliittinen loikkailu ja teatraalinen ulosmarssi demokraattisen äänestyksen jälkeen (huom! ei yhtään aikaisemmin kuin vasta heti äänestystuloksen jälkeen – sitä ennen meno vielä kelpasi!!) ole mikään tavoite tai osoitus rehellisyydestä ja suoraselkäisyydestä. Puolueen ympärillä oleva ”vastainen käsitys” vähän syvällisemmin ajateltuna on tulosta poliittisesta vallantavoittelusta, valtapuolueet eivät halua luopua vallasta, eivät halua eivätkä kykene osoittamaan yhteistyökykyä, pelin pelaamisen motto on ”ei kannata äänestää PS-ehdokkaita”. Kun ei puoluetta ole saatu kaadettua, sen kannatusta pitää kaikin tavoin nillittää. Eihän mitään muuta oppositio- tai pienpuoluetta nillitetä niin rajusti kuin PS:ää, koska niistä muista ei ole haastajaksi. Mutta PS:stä on – sen todistaa vihapuhetta kuuluttavat mustamaalaajat. Mitä tuomioihin tulee, vain osa tuomitaan, ei TV:ssä natsitervehdyksistä kiihottuneesti kertoneet.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Toimittajatar
Iloinen
#7

Asia ei ole niin yksinkertainen. Samanlaisia esimerkkejä on paljon. SMP -70 luvulla ja SKDL -80 luvulla. Tämä lisäksi moni puolue on kokonaan kadonnut kartalta ja uusia tullut tilalle. Se, että puolue hajoaa kokouksen jälkeen on hyvin normaalia. Oletetaan, että vasemmistoliiton johtoon tulisi kommunistit tai Vihreiden valtaisivat Linkolalaiset, niin sama tilanne toistuisi, kuin PS kokouksessa 2017. Mä luulen, että aika moni jo ennakkoon näki Jussin ja Timon painin ja uumoili, että jossain vaiheessa tiet voivat erkaantua. Lopulta näin kävi ja nyt kaikki ovat tyytyväisiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Uuspersu
#6

Puolue on nimenomaan muuttunut: pois SMP-juntteudesta modernimpaan ja kaupunkilaisempaan suuntaan. Esim. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien suhteen on nykyään omantunnon vapaus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Puolueen toimintatavat ovat muuttuneet, mutta mielestäni perussuomalaiset eivät – siis aidosti perussuomalaiset, jotka seuraavat politiikkaa tarkasti ja pitkällä aikavälillä. Jäsenäänestys puoluekokouksessa reilu vuosi sitten tuotti kaivatun muutoksen toiminta- ja johtamistapoihin, lopputuloksena kannatuksen romahtaminen saatiin torpattua. Muut puolueet eroavat selvästi PS:stä, koska PS puhuu rohkeasti asiasta eikä asian vierestä, yhteiskunnan epäkohdista ja ongelmista eikä unelmahötöstä. Ja asialista on laaja, koska ihmiset ovat erilaisia ja siksi juuri erilaisista asioista saa PS:ssä puhua. Muiden puolueiden pj:t vain pönkittävät asemaansa, Halla-aho ei ole hankkinut itselleen johtajuutta, mutta hän on sen ansainnut. Maailma on myös muuttunut ja rajusti, aivan viime vuosina. Yhteiskunta on pirstoutunut ja ”hakkaa päälle”-mentaliteetti voimistunut. Poliitikkojen vanavedessä myös virkamieskunta seuraa valtapolitiikkaa, koska erottautuminen pelottaa. Yhdessä on helppoa myös kiusata.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Hyvä, asiallinen ja totuudenmukainen kirjoitus – eli noin on näreet.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Jos ei muutu, niin pysyy hetken paikallaan ja hetken päästä alkaa taantuminen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000