Perussuomalaiset

Jamaica Hakkarainen

Yhden ilotulitus on toisen inhotulitus

Kansalaisaloite ilotulitteiden yksityiskäytön kieltämiseksi on nyt saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia ja voidaan luovuttaa eduskunnalle jatkokäsittelyyn. Tätä asiaa jännitetään nyt puolin ja toisin.

Meillä kansalaisilla on ollut tapana ammuskella raketteja jo 1810- luvulta alkaen. Ensin siihen oli mahdollisuus vain varakkaalla yläluokalla, mutta sittemmin ihan jokaisella mattimeikäläisellä.

Kaikki toiminta, jota ihmisten annetaan tehdä vapaasti, vaatii myös vastuullisuutta. Tämä onkin ongelman perimmäinen ydin. Ärsytyksen ihmisissä aiheuttaa se, että raketteja aletaan ampua heti, kun niiden myynti alkaa, jo useita päiviä ennen varsinaista ilotulitteiden ammunta-aikaa eli aatosta klo 18.00 yöhön klo 2.00. Ammuskelu ei myöskään lopu tuohon kello kahteen, vaan jatkuu usein vielä seuraavaan päivään.

Monet koirat joutuvat paniikkiin rakettien vuoksi, eikä sille asialle ole mitään muuta tehtävissä, kuin pitää sellaiset koirat kotona ammuskelun ajan ja antaa tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä. Koira voi olla pissaamatta tuon virallisen ammuskeluvälin, mutta ei useaa vuorokautta. Sekään ei ole kivaa, että raketteja paukahtelee sieltä täältä, päin ihmisiä, autoja ja ikkunoita. Käsittämätöntä on sekin, että niin paljon paukutettavaa päätyy alaikäisten käsiin, jotka usein vielä itsensä ja kaverinsa niillä satuttavat. Vahvasti päihtyneet pommittajat ovat sitten ihan oma pelottava lukunsa.

Kyllä, olen kansalaisaloitteen kannalla ja sitä mieltä, että ilotulitteiden myyntiä tulee rajoittaa. Syy siihen on yksinkertaisesti joidenkin ihmisten vastuuton käyttäytyminen rakettien kanssa. Jos sääntöjä noudatettaisiin kaikilla olisi kivaa, mutta tähän eivät näköjään kaikki kansalaiset kykene ja ainoaksi keinoksi jää siis kylmästi kieltää kokonaan ilotulitteiden myyminen yksityiskäyttöön. Ikävää, että tästä kärsivät myös vastuulliset paukuttelijat, mutta olisi kuitenkin mukavaa, että Uudenvuoden ilotulitus olisi iloinen eikä inhottava tapahtuma.

Toinen vaihtoehto olisi myydä ilotulitteita vain aattona, jolloin ennakkopaukuttelua voitaisiin rajoittaa muutamalla vuorokaudella. Tämä on varteenotettava vaihtoehto seuraavaksi kansalaisaloitteeksi, mikäli nykyinen ei mene eduskunnassa läpi.

Iloista ja turvallista Uudenvuoden juhlintaa ja onnea vuodelle 2019!

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja