Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Lisätään leikkiä Helsinkiin!

Lahteen rakennettiin yli 30-vuotta sitten Launeen perhepuiston nimeä kantava suuri leikkialue, jossa suunnittelun ideana oli luoda paikka, jossa kaikenikäisille riittäisi tekemistä ja ihmeteltävää. Puisto suunniteltiin lisäksi siten, että sen ulkoilualueet olivat vapaasti maksutta kaupunkilaisten ja kävijöiden käytettävissä.

Sittemmin Launeen perhepuistosta on lisäksi tullut myös monien turistien ja matkailijoiden tuntema lahtelainen matkailukohde. Liikunnallisten alueiden lisäksi puistokokonaisuuteen kuuluu arboretum eli puulajipuisto, jonka monimuotoisuutta tullaan pitkienkin matkojen takaa ihastelemaan ja viettämään aikaa yhdessä perheen kanssa.

Lahden kaupunki teki aikoinaan loistavan päätöksen rakentaa kaupunkilaisille perhepuiston, joka mahdollistaa kaikille kaupunkilaiselle taloudellisesti kestävän mahdollisuuden viettää laadukasta vapaa-aikaa liikkuen, leikkien ja yhdessä ollen.

Monet kaupungit ovat sittemmin Lahden jalanjäljissä lähteneet toteuttamaan vastaavanlaisia perhepuistoja. Rovaniemen perhepuisto toteutettiin kymmenisen vuotta sitten suomalaisella Angry Birds-teemalla.

Rakennetaan Helsingin ensimmäinen perhepuisto Uutelaan

Lähiluonto, rannat ja liikkuminen on meille helsinkiläisille tärkeä asia. Kaupunkiamme suunnitellaan silti koko ajan tiiviimmin rakennetuksi ja suruissani katson kun lapsuuteni leikkipaikat, kuten lähimetsät hakataan rakentamisen tieltä. Ymmärrän hyvin tiiviin asuntorakentamisen idean mutta sen lisäksi toivoisin kaupungin alkavan katsomaan perheiden yhdessäolon tarpeita tarkemmin, ja sitä miten kaupunki voisi näihin vastata.

Vuosaaren rannoilta avautuva Uutelan ulkoilupuisto, joka sijaitsee aivan Vuosaaren kaakkoisnurkassa, ja on kolmelta suunnalta meren ympäröimä. Uutela on Helsingin tärkeimpiä yhtenäisiä luonnontilaisia virkistysalueita ja juuri hyvien liikenneyhteyksien (mm. metron) ansiosta Uutela on myös suosittu ulkoilukohde kauempanakin asuvien keskuudessa.

Alueen kehittäminen ei ole kuitenkaan saanut Helsingissä tuula purjeisiin mutta mielestäni tänne jos jonnekin tulisi helsinkiläisille perheille luoda oma olohuone merellisen luonnon keskelle. Kasvavana kaupunkina Helsingin on tärkeää luoda kaikille kaupunkilaisille yhteisiä paikkoja, jossa he voivat päästä rentoutumaan luonnon ja veden keskelle. Keskuskirjasto ei näitä tarpeita täytä.

Uutelan läpi kulkee tälläkin hetkellä jo vuosia vanha, kapea ja vaatimaton noin neljän kilometrin pituinen luontopolku, jota reunustaa runsas kasvillisuus ja vaihteleva maasto: on rantakallioita, erilaisia metsätyyppejä, heinikkoja ja lehmien laitumia sekä Särkkäniemen luonnonsuojelualue, jossa on mm. rantaniittyjä. Kapeaa polkua pitkin on mahdollista kävellä ihailemaan Helsingin upeita merimaisemia aivan Skatanniemen kärkeen. Suosittelen. Uutelassa sijaitsee myös perinteinen Helsingin kaupungin omistama Skatan tila, jossa on tällä hetkellä Pks4H:n ylläpitämä kotieläinpiha. Tilalla järjestetään maksullisia opastettuja eläinpäiviä lauantaisin, jossa on mahdollista tutustua mm. tilan laiduneläimiin.

Uutelaan yhdistetty perhe- ja kansallinen puisto – miksi ei?

Uutelan ulkoilupuisto on perustettu vuosina 1952-1953, ja sen pinta-ala on 71, 5 ha (kokonaisala 105 ha). Alueen omistaa ja sitä hallinnoi Helsingin kaupunki. Kaupungin omien sivujen mukaan: ulkoilupuistossa on kangasmetsää, kallioita, soita, rantamaita, iäkkäitä puita ja vanha arboretum sekä erikoisuutena ”Uutelan laguuneiksi” kutsuttuja ranta-alueita, joita reunustavat kalliot, kivet ja rantaheinikot.

Perhepuiston lisäksi Helsinki on jahkaillut kansallisen kaupunkipuiston perustamiseen liittyen jo vuosien ajan. Päätöstä siitä mitä tehtäisiin tai minne tehtäisiin ei ole saatu tehtyä. Asiaa on selvitetty pitkään virkamiestyöryhmien voimin mutta ja nyt jos koskaan, olisi asiaa hyvä asia kysyä myös suoraan helsinkiläisiltä.

Yhdistetyn perhepuiston ja kansallisen kaupunkipuiston raamit ovat Uutelassa jo valmiina. Kaupunki voisi kohdistaa asukkailleen avoimen suunnittelu- ja ideointikilpailun yhdistetyn puiston osalta ja uskon, että niiden ideoiden pohjalta olisi mahdollista vihdoin myös Helsinkiin rakentaa yhteinen upea puisto ja tehdä Helsingistä perheystävällisempi kaupunki meille kaikille.

Jos tahtoa ja halua yhdistetyn puiston rakentamiseen löytyy Helsingin kaupungin päättäjiltä uskon, että hankkeelle on mahdollista löytää myös kiinnostuneita rahoittajia mukaan.

Lue lisää: Kokkolan Brita Maria puisto rakennettiin säätiön 375 000 euron tukilahjoituksella >>

Lue lisää: Lahti kunnostaa v. 2021 Launeen perhepuistoa 200 000 eurolla >>

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000