Perussuomalaiset

Ilkka Luusua

Kulttuurihistorian havinaa

Onko kulttuurihistoria tarpeen? Sain osallistua historioitsija Teemu Keskisarjan luentoon, jonka aiheena oli porvoolainen Staffan (Tapani) Löfving ja 1700-luvun tuntemattomat sotilaat. Porvoossa hänet varmaankin tunnetaan paremmin nimeltä sissipäällikkö Tapani Löfving ja Staffan nimi on tulkittu kirkonkirjoista, koska siihen aikaan oli tapana vaihtaa kirjoitettaessa suomenkieliset nimet ruotsinkielisiksi.
Luento alkoi Tapanin elämänkerrasta, että miten hän yleni omalla rohkeudellaan, ahkeruudellaan ja huolellisuudella kuuluisaksi Venäjää vastaan sissipäällikkönä Ruotsin ja Suomen yhteisessä armeijassa. Olihan hän siviilissäkin kauppahuoneen kirjanpitäjänä ja monikielitaitoinen, josta on ollut varmaankin apua hänen sotilasurallaan ja sotaretkien kirjoittamisesta päiväkirjaan. Tapania saamme kiittää siitä, että hän piti päiväkirjaa tapahtumista. Tuolta ajalta, kun ei ole paljon kirjoitelmia saatavissa ja se on ollut suuri haaste tutkijoille, että historian saisi tulkittua oikein kirjoihin. Sotaretkillä hänen taitonsa johtajana korostui, kun silloin ei ollut karttoja esim. teistä käytettävissä. Silti hän pystyi erilaisia maastoja hyväksikäyttäen tekemään onnistuneita iskuja vihollisen selustaan ja huoltoon. Toisen historioitsijan kirjoittamana kuvailtiin Tapanin rohkeutta seuraavasti. Osasipa hän jopa soluttautumisen vihollisen leiriin niin hyvin, että kävi aamiaiselle venäläisen suurruhtinaan keittiöön muina miehinä ja samalla hän urkki keittiömestarilta vihollisjoukkojen liikkeistä. Syötyään hän vain kylmän viileästi poistui paikalta omille teilleen. Hänet oli kyllä onnistuttu aikaisemmilla reissuilla vangitsemaan, mutta niistäkin hän oli paennut. Luvattiinpa jopa hänen vangitsemisestaan palkkio, kun hänen sankarilliset tekonsa alkoi kantautua pohjolassa.
Meidän on nyt tärkeää vaalia Suomen kulttuurihistoriaa, koska sieltä tulee osa meidän identiteettiämme esim. kun jääkiekkojoukkue pukee suomileijona paidan päälle ja pelaa Ruotsia tai Venäjää vastaan, näissä peleissä tulee aina olemaan enemmän latausta Suomen kannustamiseen katsomossa ja tv:n ääressä. Se mistä tämä voi johtua, voi se liittyä taas meidän historiaamme. Joskus, kun olemme kuuluneet Ruotsin tai Venäjän vallan alle ja haluamme voittaa vielä enemmän heidät tästä syystä.
Mitä näistä Tapanin kirjotuksista voisi oppia ja tuoda niitä hyviä ominaisuuksia meidän politiikkojen päätöksien tekoon? Sankaritekoja tai hullun rohkeita tekoja ei pidä tehdä vaan teemme sen mitä äänestäjillemme olemme luvanneet. Siihen päästääkseen tarvitaan rohkeutta pitää mielessä ne lupaukset, kun tehdään vaikeita päätöksiä ja ahkeruutta tarvitaan, että päästään tavoitteisiin sekä huolellisuutta päätöksien valmisteluissa.
En ole kriitikko vaan ihan tavallinen kuulija ja suosittelen kaikille osallistumaan historioitsijoiden luennoille, koska sieltä voi saada hyviäkin elämänohjeita sekä tietoa kansamme eri vaiheista. Tieto lisää myös oppimista.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
#1

Porvooseen liittyy paljon historiaa, vaikkakin osa tarinoista elää vain aikansa, ei välttämättä kirjallista materiaa. Isoisäni oli Edelfeltin mallina ”leikkiviä poikia rannalla”, menemättä tässä tarkemmin yksityiskohtiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Kulttuuri ja historia.
Jokaisessa päivässä on mukana aina annos kulttuuria.
Tapakulttuuri, rakennuskulttuuri, pukeutumiskulttuuri, jne…
Elämämme on täynnä kulttuuria.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Kulttuurin nimissä Persut häpäistään !

Helsinki Pride on erottanut Kokoomuksen ja Keskusta siitä ihmispaskalle haiskavasta hommasta !
MIKSEI PERSUJA ?

PERSUJEN ON VAADITTAVA ETTEI NE KÄYTÄ PERSUJEN NIMEÄ TUOLLAISEEN HÄPEÄLLISEEN PASKA TOIMINTAAN !!!

Tuo homma on tahallista Persujen häpäisyä !

PERSUJEN ON TOIMITTAVA HETI NYT ASIASSA ,ENNEN KUN ON MYÖHÄISTÄ !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#3

Lapsena sain tutustua Kyösti Wilkunan kirjoittaman Tapani Löfvingin seikkailut kirjaan. Siitä asti hän on ollut minulle eräs suurimmista suomalaisista sankareista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Politiikassa merkitsevää on eduskunnan puhekulttuuri. Arviolta ”valtavasti” henkilötyötunteja käytetään muiden puolueiden väärinymmärtämiseen ja oman mielipiteem iskostamiseen kuuntelemaan istutettuihin.

Perussuomalaisuudsta on tuore tieteellinen tutkimus, käsittääkö se rasismia, öyhötystä, vihapuhetta, laittomuutta. Enää ei tarvitse pyytää kalliita asiantuntijalausuntoja noista asioista. Eikä käyttää aikaa turhaan.

Sosialismista ei ole enää ajantasaista tieteellistä tutkimusta. Mikä on Marxin kanta sellaisiin kulttuuri-ilmiöihin kuin cancel, ”höbläsuhteet,” , trans, BLM tai toisen maan valtaaminen? Onko niillä yleinen sietämisvelvollisuus? Hallituksella ei ollut otetta uusiin asioihin. Punalippukin punasteli häpeästä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aapo
Hämmentynyt
#5

Ennen suomalaiset muuttivat töihin Amerikkaan, Kanadaan, Australiaan, Ruotsiin ja Saksaan. Nyt olemme paljon pahemmin velkaantuneita, mutta silti vastaanotamme loisijoita kehitysmaista. Jossain on jotain pahasti vialla ja veikkaanpa, että se on päänvika, jonka seurauksista kärsimme vielä pitkään. Ehkä jopa niin pitkään, ettei Suomea enää ole olemassakaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000