Perussuomalaiset

Henrik Pajunen

Lastenhoitajien tulevaisuus kunnissa turvattava

Uusi varhaiskasvatuslaki astui voimaan viime syksynä. Perussuomalaiset vastustivat uutta varhaiskasvatuslakia eduskunnassa ja varoittivat sen seurauksista, jotka ovat nyt osoittautumassa todeksi. Kunnat tulevat olemaan uudistuksen myötä pahassa pulassa.

Päiväkodeissa on jo nyt pulaa työntekijöistä johtuen työn vastuullisuuteen nähden hyvin matalasta palkkatasosta ja suuret ryhmäkoot ovat yleinen ongelma. Henkilökunnan pätevyystason nosto ei tuo näihin ongelmiin ratkaisua, vaan uusi varhaiskasvatuslaki tulee pahentamaan henkilöstöpulaa entisestään. Suurin osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä on tällä hetkellä lastenhoitajia. Lastenhoitajien asema tulee tulevaisuudessa heikkenemään rajusti. Tällä hetkellä ryhmissä työskentelee yksi varhaiskasvatuksen opettaja ja kaksi lastenhoitajaa, mutta jatkossa ryhmissä on kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa ja yksi lastenhoitaja.

Opettajien suunnitteluaika on tällä hetkellä useita tunteja viikossa ja tämä tulee lisääntymään jatkossa kun opettajia on ryhmässä kaksi. Tämä tulee kuormittamaan lastenhoitajien työtä entisestään ja heijastuu väistämättä hoidettaviin lapsiin. Lisäksi työilmapiiri heikkenee ja henkilökunnan vastakkainasettelu lisääntyy.

Uusi varhaiskasvatuslaki tulee vähentämään lastenhoitajien määrää 9000:lla koko maassa ja kuntien on palkattava heidän tilalleen korkeakoulutettua henkilökuntaa. Varhaiskasvatuksen opettajien paikkoja joudutaan täyttämään määräaikaisilla sijaisilla, mikä johtaa jatkuvaan henkilöstön vaihtumiseen lapsiryhmissä. Tästä kärsivät ennen kaikkea päivähoidossa olevat lapset.

Lastenhoitajien väheneviä vakansseja ei voida paikata ainoastaan eläköitymisten kautta ja uudelleenkouluttamisten suhteen tulee olla tarkkana. Kuulin taannoin, että eräälle lastenhoitajalle oli tarjottu uudelleenkouluttautumista ja hän oli osallistunut tällaiseen infotilaisuuteen. Tilaisuudessa selvisi lopulta, että työntekijä joutuisi itse maksamaan 2/3 koulutuksesta joka sisältää mm. palkattomia opiskelupäiviä sekä palkattomia työharjoittelujaksoja. Pienipalkkaisella alalla työskentelevillä henkilöillä ei ole tällaiseen varaa eikä työntekijän tehtävä ole muutenkaan kustantaa tällaista. Tällainen toiminta on työntekijää kohtaan suorastaan törkeää ja meidän tuleekin pitää huoli siitä, että tällaista ei tule tapahtumaan. Lastenhoitajien tulevaisuus on turvattava.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Pienillä paikkakunnilla voitaisiin siirtyä takaisin perhepäivähoito-systeemiin. Se olisi edullista ja lapsille tarjottaisiin aidosti kodinomainen kasvuympäristö.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000