Perussuomalaiset

Henna Kajava

Kotihoidontuen leikkaukset osuvat pienituloisiin naisiin

2 kommenttia

Naisten miehiä pienemmät tulot on eräs kestopuheenaiheista. Nyt sekä Helsingissä, että Espoossa on kuitenkin aikomuksia leikata kotihoidontuen kuntalisiä. Pienituloiset naiset jäävät tutkitusti hoitamaan lapsiaan kotona pisimpään, joten leikkaus kutistaa jo ennalta kaikkein pienituloisimpien naisten tilipusseja. Kotihoidontuen leikkaajat otaksuvat varmasti, että naiset menevät töihin, kun kotihoidontukea leikataan ja kartuttavat mukavasti Suomen verokirstua.

Tiedän kuitenkin omalta kohdaltani, etten olisi vienyt lastani kaksivuotiaana päiväkotiin, vaikka kotihoidontuki olisi leikattu kokonaan. Itselleni on tärkeintä varmistaa lasteni hyvinvointi ja tuon ikäiselle taaperolle voisi kuvitella soveltuvan ainoastaan osapäiväisen perhepäivähoidon.

Joka viidennellä lapsella Suomessa puheen kehitys on viivästynyt syystä tai toisesta. Suuren lapsiryhmän, jossa pienet lapset saavat aika vähän henkilökohtaista huomiota voi kuvitella olevan eräs mahdollinen syy kehityksen viivästymiselle. Erityislasten osuus on meillä kasvussa.​ Sosiologian professori Jani Erolan mukaan lasten väliset kehityserot voivat olla suuria ja toiset lapset ovat valmiimpia päiväkotiin kuin toiset.

Kotihoidontuen leikkaukset tuskin tuovat säästöjä, koska kotihoidon tuet ovat jo nyt vaihtoehtoisia tukia, kuten työttömyystukea ja toimeentulotukea niukemmat. Lapsia hoitavat voivat siirtyä käyttämään näitä tukia, kuten monet käyttävät nykyäänkin.

Kotihoidontuen leikkaukset ovat myös selkeästi epäreiluja sikäli, että lastenhoidon tuet ovat vähäisemmät kuin päivähoidon kustannukset. Kun yleensä pienituloiset, vähän veroja maksavat jäävät hoitamaan lapsiaan pidempään, kotihoito tulee yhteiskunnalle edullisemmaksi kuin päivähoito näiden perheiden kohdalla.

Kotihoidontuen leikkauksilla halutaan paitsi naiset töihin – ja etenkin heikosti työllistyvät maahanmuuttajanaiset, niin toisaalta myös lapset tasa-arvoisesti ohjatun pedagogiikan piiriin. Alle kolmivuotiaille lapsille riittää kuitenkin, että he ovat vain joitakin tunteja ohjatussa kehitystoiminnassa mukana. Pienelle lapselle tärkeintä on vuorovaikutus läheisen aikuisen kanssa. Näin ollen lapset voidaan ohjata päiväkerhoihin, joita kehitettäisiin päiväkotien toiminnan suuntaan. Päivän pituudeksi neljä tuntia ja kehittäviä tehtäviä eväiksi kotiin.

Paineet päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamiseksi ovat jo nykyään suuret pääkaupunkiseudulla väestön kasvaessa vauhdilla ennen kaikkea maahanmuuton seurauksena. Näitä epäterveitä paineita ei saa lisätä entisestään hamuamalla kotihoidostakin kaikki pienet lapset päiväkoteihin.

Eräs hyvin keskeinen syy kotihoidon tukien leikkaushaluille on kuitenkin Suomen maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikka. Heikosti työllistyvät maahanmuuttajaäidit halutaan töihin. Esimerkiksi Espoon toimeentulotuen asiakkaista on maahanmuuttajia jo 40 % ja osuus kasvaa nopeasti. Odotettavissa oleva Espoo-lisän leikkaus on vasta alkua muidenkin sosiaalitukien leikkauksille, joihin nykyinen maahanmuuttopolitiikka väistämättä johtaa.

Toisaalta maahanmuuttajalapset halutaan varhaisessa vaiheessa oppimaan suomen kieltä päiväkoteihin. Kotona he eivät suomea kuule. Omasta mielestäni suomalaista yhteiskuntaa ei saisi koskaan muuttaa maahanmuuttajien vuoksi. Tulijoilla on vastuu integroitua itsenäisesti.

Mutta kuinka leikkaus vaikuttaisi suomalaisten romahtaneeseen syntyvyyteen?

Vaaliteemoihini ja muihin ajatuksiini voi perehtyä tuoreilla kotisivuillani: www.hennakajava.fi

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Tuo ”kunnallisen varhaiskasvatusjärjestelmän” ihannointi kyllä hirvittää, koska sen laajentamiseen näytään pyrkivän jäjestelmällisesti.
Nytkö jo mamutkin on valjastettu sen savuverhoksi? Kirjoittajan kanssa ihan samaa mieltä, että suomalaisten tulisi elää tavallaan, eikä mamujen ehdoilla ja heidän kuvitteellista etuaan palvoen.
Kuvitellaanko suomalaisten syntyvyyden kohenevan siitä, että vaihtoehtoja lasten ensimmäisinä ja tärkeimpinä identiteetin syntymisen vuosina ulkoistetaan virkamiehille? Tietysti kun asiaa syötetään jatkuvasti eri yhteyksissä niin joihinkin se uppoaa. Neuvostoliitossahan asiaa toteutettiin, siihen suuntaanko mennään?
Lapsen etu on tärkein, ei liike-elämän tarpeet, ei vanhempien, yleensä äidin uraputki ja eläkekertymä, ne asiat pitää hoitaa muulla keinoin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#tervedemokratia
#2

Punavihreiden tai viherpunikkien friikkishow kolmannesta sukupuolesta järkyttää. Tarvitaan oikeanlaista kasvua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000