Omalääkärimallilla voit saada vuodeksi huonon lääkärin
(Ehdokkaana Espoossa numerolla 616 ja Länsi-Uudellamaalla numerolla 2569)
Keskustan imelä vaalimainos inspiroi ravistelemaan paljon suitsutetun omalääkärimallin mahollisia heikkouksia. Valitettavasti Keskustan mainosta ei saa tähän näkyville, mutta se on kouluesimerkki siitä, kuinka puolue pyrkii omimaan uudistuksen, jossa sillä ei ole osaa eikä arpaa, vaan uudistus on lähtenyt virkamiesvalmisteluna. Lisäksi en ole kuullut, että yksikään puolue olisi omalääkärimallia vastaan. Mainoksessa lukee näin: ”Ei ole liikaa vaadittu, että lääkärisi (hymynaama kädet ojossa) tuntee sinut, eikä vaihdu jokaisella käynnillä. Vaihda keskelle.”
Toisaalta into yrittää ottaa omalle puolueelle ansiota uudistuksesta on omiaan ehkäisemään kriittistä keskustelua uudistuksen mahdollisista heikkouksista, jotka olisi huomioitava uudistuksen suunnittelussa.
Omalääkärimalli on ollut jo käytössä joissakin maissa ja mallista on saatu hyviä kokemuksia. Vaikka malli olisi osoittautunut kokonaisuudessaan hyväksi, on löydettävä kuitenkin myös mallin heikkoudet ja pyrittävä minimoimaan niiden vaikutukset. Lisäksi on huomioitava maiden toimintaympäristöjen erot, jotka voivat aiheuttaa eroja mallin toimivuudelle maasta toiseen.
Omalääkärimalli on todettu asiakastyytyväisyyttä lisääväksi ja kustannuksia säästäväksi erityisesti monisairaiden ja paljon terveyskeskuksissa asioivien kohdalla. Valtaosa terveyskeskuskäynneistä koostuukin näistä käynneistä. Muiden kohdalla omalääkärimalli sen sijaan ei tuottane suurempia hyötyjä, ja osa asiakkaista ei välttämättä halua omalääkäriä. En esimerkiksi itse valitsisi omalääkäriä perusterveenä, jos saisin valita.
Omalääkärimallin heikkous on todennäköisesti erityisesti siinä, että hyviä lääkäreitä ei voi riittää kaikille. Tiedämme, että kaikissa ammattiryhmissä on parempia ja huonompia alansa ammattilaisia. Erityisesti työvoimapula-aloilla ja -alueilla ei juuri karsintaa harrasteta. Toiset saavat siten vakituiseksi lääkärikseen parempia ja toiset huonompia lääkäreitä ilman vaihtelevuuden tuomaa tasoitusta. Tiedämme, että hoitovirheet ja väärät diagnoosit ovat arkipäivää. Omalääkärimallin voisi näin olettaa lisäävän asiakkaiden eriarvoisuutta saamansa hoidon suhteen. Toisaalta, jos lääkäreiden tiimimalli on saatu toimimaan kaikissa terveyskeskuksissa hyvin siten, että vaikeammat ongelmat, joissa tapahtuu enemmän virhearvioita, ratkaistaan ennemmin lääkäritiimeissä kuin yksittäisen lääkärin toimesta, hoitovirheiden ja väärien diagnoosien kasaantumista huonompien lääkäreiden asiakkaille voidaan välttää.
Itse toivoisin joka tapauksessa, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen periaatetta asiakkaan valinnanvapaudesta sovellettaisiin myös omalääkärimalliin siten, että saisi jatkaa myös vaihtuvien lääkäreiden mallilla halutessaan. Jos kokee, että ensimmäisen lääkärin luona käynti ei ollut onnistunut, voi saada jo seuraavalla käynnillä parempaa palvelua. Lääkärin vaihto-oikeus kerran vuodessa ei lohduta, jos on hätä kädessä. Omalääkärimalli voi vähentää myös asiakkaan omaa hallinnan tunnetta terveydestään. Mitä paremmin sinut tunnetaan ja mitä vähemmän sinulla on vaihtoehtoja, sitä enemmän sinua voidaan ohjata tahtosi vastaisesti. Itse haluan säilyttää terveydenhoitoni langat ensisijaisesti omissa käsissäni.
Älkää luottako vaalimainoksiin – niillä pyritään luomaan vain hyvä fiilis, joka kuljettaisi sinut äänestyskopille äänestämään mielikuvaa, joka on kaukana todellisuudesta.
Tekstin aiheet:
Voi saada mamu-lääkärin, joka ei osaa edes kunnolla suomea muista taidoista nyt puhumattakaan.
Tai voi saada opiskelijan, ei vielä valmiin lääkärin, jolla ei ole minkäänlaista kokemusta.
Myös kunnalliset hammaslääkärit voivat olla tosi huonoja, ei mitenkään harvinaista sekään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kysymys: onko kunnallinen hammaslääkäri edullisempi, kuin yksityinen? Kyllä kunnallisella puolella hinnat ovat nousseet kohtuuttomasti, jos nyt edes saat aikaa ja kunnallisella puolella on myös mamuhammaslääkäreitä ja varsinkin hammashoitajia. Ja mikä pahinta: asiakkaat ovat myös mamutaustaisia, jos seuraa koululaisten hammastarkastuksia esim. Vantaalla.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hintavammat hammaslääkärimaksut ovat sentään oikeudenmukaisempia kuin hintavammat terveyskeskusmaksut sikäli, että kaluston kunto riippuu suoremmin niiden hoidosta kuin muu terveys, joka voi reistailla kohtuullisista elämäntavoista huolimatta esim. perintötekijöiden takia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Virosta kokemuksia omasta perhelääkäristä. Toimii hyvin ja jos ei, niin lekurin voi vaihtaa, jos löytää jonkun mieluisemman. Lekuriin pitää pystyä luottaa. Mehmetit hoitakoot omaa kansaansa ja Matit ja Maijat kantiksia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Virossa ei olekaan mamulääkäreitä, paitsi ehkä venäläisiä. Eihän maassa ole kehitysmaalaisia, koska eivät maksa sosiaalitukiaisia, niin kuin Suomi.
Muuten Italia lähetti 40 kielteisen turvapaikan hakijaa Albaniaan.
Asylpolitik
Italien schickt wieder Migranten nach Albanien
Stand: 11.04.2025
https://www.tagesschau.de/ausland/europa/asyl-albanien-italien-100.html
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
On siellä neukkujen toimesta matuiltu joka puolelta ’suurta ja mahtavaa’ kansaa ja nyt niiden jälkipolvi tekee hommia eri aloilla, lääkäreinäkin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miten voi ”löytää jonkun mieluisamman”, jos kerran käy aina sillä omalääkärillä? Tarkoitatko, että voi ehdottaa uudeksi omalääkäriksi terveyskeskuksen virkailijoille vaikka kaverin vinkistä jotain toista lekuria? Saako siellä Virossa siis toivoa jotain tiettyä lekuria ja jos hänellä on tilaa, pääsee hänen hoitorinkiin?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Saa valita itse omalääkärin kaverin vinkistäkin, edellyttäen, että lekurilla on kapasiiittia ottaa uusi asiakas. Netistä löytyy myös sivusto, josta näkee aakkosjärjestyksessä omalääkärit (perearst}, joilla on vapaita paikkoja ottaa uusia asiakkaita. Itse toimin kaverin vinkistä ja olen tyytyväinen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Joo, voit saada arabilääkärin, joka roikkuu sussa vuoden päivät, jos kerran oot jo erehtyny lekuria vaihtaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itse aion kirjata Maisaan, että minua ei saa hoitaa ”vääräuskoinen” eli muslimi. Ei myöskään huivipäinen muslimihoitaja.
Nykyään työnantajalla on oikeus kieltää uskonnolliset päähuivit. Kauanko Suomessa sallitaan uskonnollinen pukeutuminen mm. Husin sairaaloissa ja labroissa?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvä, tärkeä nosto! Voisi miettiä asian edistämistä edes hivuttamalla, koska kertalaakista tällainen uudistus tuskin etenisi. Mikä/mitkä alat olisivat sellaisia, joissa päähuivi olisi erityisen perusteltua kieltää jonkinlaisen haitan vuoksi? Ehdotuksia porukalta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Työnantajilla on oikeus kieltää työntekijöiden näkyvät uskonnolliset symbolit työpaikoilla. Asiasta päätti tänään tiistaina EU:n tuomioistuin.
Kyseessä on ensimmäinen EU-tason oikeustapaus, jossa otettiin kantaa uskonnollisiin tunnuksiin työpaikoilla.
EU-oikeus: Työnantaja saa kieltää islamilaiset päähuivit
https://yle.fi/a/3-9509355
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Samoin tietenkin kouluissa pitää, useiden EU-maiden tapaan. kieltää tytöiltä uskonnolliset päähuivit. Onko oikein, että suomalaiset, kristityt joutuvat katsomaan tietyn uskonnon ulkoisia merkkejä päivittäin ja että näille muslimitytöille annetaan erikoisvapauksia mm. jumppatunneilla (burkinat, huivi päässä urheilu, ym.).
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jokainen ala, jossa uskonnollinen huivi kertoo käyttäjän uskonnon.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jos suvivirttä ei saa laulaa ja koulun uskonnolliseen juhlaan vahingossa osallistunut olisi oikeutettu rahalliseen korvaukseen, niin miksi muslimiuskonto on sallittua?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Esim. Tanskassa ja Norjassa tämä on käytännössä hyväksi havaittu ja asiakkaat tyytyväisiä. Vieläpä useimmiten yksityislääkärien toimesta.
Vasemmisto ei periaatteesta hyväksy kuin julkista terveydenhuoltoa, paitsi eliitille!
Onnea vaaliin!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niinpä. Ja minne Minja Koskela, Sofia Virta ja Antti Lindtman marssii, kun on sairas?
No sinne työterveyshuollon YKSITYISEEN Pörriäiseen ja saavat kaikki hoidot ilmaiseksi. Mutta tätä ei suoda mm. eläkeläiselle, joka saa maksaa jokaisesta julkisen puolen käynnistä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pääsääntöisesti asiakkaat ovat varmasti lääkäreihin tyytyväisiä, mutta on tärkeää etsiä valuvikoja juuri sitä tyytymätöntä vähemmistöä haastattelemalla. Varmasti vain pieni vähemmistö lääkäreistä on huonoja, mutta sellaisen ei toivoisi nasahtavan kuin pahimmalle vihamiehelle.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olihan tuo omalääkäri malli meilläkin käytössä joskus takavuosina.Oisko tuosta aikaa kulunut jo rapiat 10-15 vuotta?Mutta hyvin toimi ainakin minun kohdallani,oli turvallista mennä lääkäriin kun tiesi,että siellä on tuttu lääkäri vastassa.Kolme eri omalääkäriä kerkisi minulla olemaan,ja tämä johtui siitä,että muuton vuoksi terveyskeskukset vaihtuivat.Mikäli omalääkäri käytäntöön palataan?otan sen mielelläni vastaan?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä nykyisillä hyvinvointialueilla on jo nyt nimetty oma lääkäri tai oma hoitaja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei täällä Länsi-Uudellamaalla ainakaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuttu siirtyi juuri eläkkeelle työterveyshuollosta ja kertoi, että sai VaKe alueelta oman lääkärin ja hoitajan. Ehkä ovat siirtymässä vähitellen?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti