Perussuomalaiset

Henna Kajava

Maahanmuutto vie nuorilta asunnot

Katsoin Stace Dooleyn jälleen yhden koskettavan dokumentin – nuorista asunnottomista Britanniassa. Dokkarissa ei näy maahanmuuttajataustaisia nuoria asunnottomina. Ilmeisesti kantaväestön nuoret ovat heikoimmassa asemassa asunnottomina, koska maahanmuuttajayhteisöillä taitaa olla enemmän keskinäistä solidaarisuutta perinnäiskulttuuriensa kautta. https://areena.yle.fi/1-50293758

Dokumentissa on viiltävää, kuinka nuoret voivat joutua heitteille kaduille sekä vanhempiensa toimesta, että yhteiskunnan välinpitämättömyyttä. Aivan upean valloittavan nuorukaisen heitti pihalle hänen oma äitinsä otettuaan uuden miesystävän. Koska nuorukainen on jo täysi-ikäinen, hänen on erityisen vaikea saada tukea yhteiskunnalta asunnon saamiseen. Toisen nuorukaisen äiti kuoli syöpään ja poika joutui kadulle.

Aloin miettiä suomalaisten nuorten asunnottomuutta yhä kalliimmaksi käyneen asumisen ja maahanmuuttajien asuntoihin kohdistaman paineen puristuksissa. Ylen mukaan nuoria asunnottomia on Helsingissä jo lähes tuhat. Koko maassa alle 25-vuotiaita asunnottomia oli lähes 1 600 (v. 2017).

Vaikka asunnottomien määrä on Suomessa ollut tasaisessa laskussa jo pitkään, nuorten asunnottomuus on lisääntynyt ja kadulle päätyy yhä nuorempia, jotka ovat yhä huonommassa kunnossa. Kehitystä on selitetty mm. kohtuuhintaisten asuntojen puutteella, pikavipeistä saaduilla maksuhäiriömerkinnöillä, työttömyydellä ja perheiden hajoamisilla. 

Maahanmuuttoa ei mainita missään syynä nuorten asunnottomuudelle, vaikka on selvää, että tämä on suurin syy tilanteeseen. Maahanmuuttajat pakkautuvat pääkaupunkiseudulle ja esimerkiksi Espoon kaupungin asunnoista jo kolmasosa on lohjennut maahanmuuttajien asumiseen. Asunnottomista nuorista tekee entistä huonokuntoisempia ainakin osittain huumeiden lisääntynyt katu- ja nettikauppa, joissa niissäkin on maahanmuuttajilla merkittävä osuus.

Lastenkotilapset ovat kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa ja sieltä täysi-ikäistyvät nuoret ovatkin suurimmassa vaarassa jäädä asunnottomiksi. Jälkihuollossa täysi-ikäistyneitä lastenkotinuoria periaatteessa autetaan etsimään asuntoa, mutta käytännön apu on vaihtelevaa.

Tein parisen vuotta sitten valtuustossa toivomusesityksen suomalaisten asunnottomuuden poistamisesta Espoossa, mutta ilmeisesti se ei vihervasemmistolle käynyt siitä syystä, ettei esityksessä olleet mukana myös ulkomaalaiset ja laittomat maassaoleskelijat.

Koko maan tähänastisesta myönteisestä kehityksestä huolimatta tilanne pääkaupunkiseudulla heikkenee. Helsingissä kaupungin vuokra-asuntoja on entistä vaikeampi saada, kun hakijoita on jatkuvasti yli 23 000. Asuntopormestari Anni Sinnemäki ei usko, että tilanne tulee helpottumaan tulevaisuudessa. Osa kaupunginkin asunnoista on myös käynyt liian kalliiksi pienituloisille.

Olen ihmetellyt, että miksei järjestetä vaikka samanlaisia parakkiasuntoja asunnottomille, mitä raksatyömiehillä on, jos muuhun ei sitten ole varaa? Ne olisivat monelle myös parempi vaihtoehto kuin turvattomat asuntolat, joissa joutuu nukkumaan samoissa tiloissa laittomien siirtolaisten ja narkomaanien kanssa.

Britannian Brexit-ero toivottavasti auttaa maan asunnottomia nuoria saamaan asunnon ja kunnollisia työpaikkoja, kun asuntojonoja eivät kuormita ja matalan osaamistason työpaikkoja vie siirtolaiset. Asunto on järjestettävä jokaiselle maan kansalaiselle myös siksi, että – kuten dokkaristakin ilmenee – asunnottomalle ei jää helposti voimia käydä töissä tai etsiä työpaikkaa huonosti nukuttujen öiden jälkeen.

Itse sain välähdyksen brittinuorten asunnottomuudesta 15-vuotiaana kielikurssilla. Ihastuimme 16-vuotiaan pojan kanssa, joka oli joutunut lähtemään kotoaan, kun tämän isäpuoli oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen. Onneksi autiotalo, jossa hän yleensä vietti yönsä oli siisti, eikä Britanniassa ollut silloin vielä vastaavia maahanmuuton välittömiä tai välillisesti aiheuttamia turvallisuusongelmia kuin nykyään. Poika oli sentään saanut jonkun verran töitä rannan kalaravintolasta, eikä pyytänyt rahaa.

Osallistu keskusteluun!


12 kommenttia
Perussuomalainen 09
Iloinen
#1

Eikö PS jengillä ole mitään muuta kuin maahanmuutto? Kun aikoinaan tämä pohjolan perukka oli autio ja ekat ihmiset tänne tulivat niin kaiketi se oli ihan jees. Sitten tuli lisää eri kulmilta ja maa täyttyi. Oli joukko ihmisiä eri maasta ja tavoiltaan erilaisia. Lisää tuli koko ajan aina eri paikoista ihan kuin tänäänkin. Mitä me vollotamme, itkemme ja pelkäämme. Sitäkö että jäykkä punaniska rasisti ei enää täällä huutele? Vai sitä että ihminen täällä ei muutu kuten on aina muuttunut. Minä toivon että maa muuttuu ja aina parempaan suuntaan. En kaipaa vihaa, en erottelua, vaan parempaa Suomea, kansainvälisempää, ystävällisempää…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kalifaatin vastustaja
#6

Minäkin toivon, että suomalaisille asunnottomille saadaan katto pään päälle- Olisi vaikka asunnottomien vastaanottokeskuksia, joissa voisi elää kunnes asunto mahdollisesti löytyy.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#10

Asuntojen puute ei ole Suomessa mikään ongelma, ei takuulla! Jokaiselle asunnottomalle löytyy kyllä asiallinen kämppä. Ne eivät sijaitse ihan huutoetäisyydellä siitä paikasta mikä MINUN mielestäni on ainoa oikea paikka olla ja elää.
On käsittämtöntä, että ME kansakuntana hakkaamme velkavarojamme, yhä uusien ja uusien, yhä kalliimpien asuntojen rakentamiseen, samaan aikaan tyhjiä asuntoja on vaikka sadan kilsan päässä mielin määrin.
Härskeimmilläänhän tätä esiintyy juuri Mamujen kohdalla. Ihmiset jotka ovat, oman kertomuksensa mukaan, tulleet tänne uhattuina, henkensä hädässä, tuhansienkin kilsojen päästä. He sitten vaativat asuntoa juuri siitä yhdestä pisteestä, missä jo ennestäänkin on täyttä ja pulaa asunnoista.
Onko meidän todella pakko alistua tähänkin hyväksikäyttön?
No, Nazimahan kauhistui jo siitä, että Migri lopettaa Hesan vastaanottokeskuksen. Hirveä katastrofi!
Eli alistukaamme, vaikka velkakuormamme kasvaa! Suomi on vauras maa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Tässä oli hyviä näkökulmia. Maahanmuuttajilla nyt ei ainkaan pitäisi olla mitään asuinpaikkaan liittyviä sidoksia, kun ovat vasta äskettäin maahan saapuneet. Suomalaisia patistellaan muuttamaan työn perässä, vaikka työpaikka olisi tarjolla vain esim. toiselle vanhemmalle, jolloin toinen joutuisi luopumaan työpaikaastaan; puhumattakaan lasten pakosta muuttaa koulua, harrastuksia, ystäviä. Ja sitten vuoden päästä iskee yt:t ja niin koko perhe kalliin muuton jälkeen yhä huonommassa asemassa. Ja sitten vielä: työnantajapuoli rääkyy edelleen työvoimapulaa. No voi he***tti sentään, tännehän tuli yli 30 000 pakolaista vuonna 2015, eikö niistä nyt kukaan kelpaa töhin?!?!? Pankaa ne työnantajat vastaamaan tähän kysymykseen!!!!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#7

Paljonko olet ajatellut ottaa mamuja huolintaasi? Kai kämppääsi muutama sopii?
Yleensä tahtoo olla, että tuolla järjellä saarnaavien touhuamisen periaatte on, kyllä joku muu elättää ja maksaa?
Jos asenteellasi toimitaan, niin ole huoletta, tulijoita riittää, elättäjistä tulee ensin pula.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#2

Nyt jos koskaan olisi aika pistää kansalaisaloite sähköisestä äänestyksestä jotta PS saa vieläkin isomman äänisaaliin seuraavissa vaaleissa. Valtapuolueet tunnetusti vastustavat tätä kun tietävät omiensa käyvän uurnilla ja nukkuvien olevan sitten heitä jotka eivät ole tyytyväisiä nykymenoon.

Aloitteeni:Äänestäminen valtiollisissa vaaleissa on tehtävä mahdolliseksi netin välityksellä, käyttäen vahvaa henkilötunnistautumista, kuten esim. kansalaisaloite palvelussa. Näin mahdollistetaan helpompi tapa kansalaiselle äänestää ja saadaan myös heidän äänensä kuuluviin jotka eivät perinteisille vaaliuurnille syystä tai toisesta pääse tulemaan. On kyse tasa-arvosta ja demokratian toteutumisen vahvistamisesta. Teknisesti tämä on täysin toteutettavissa.

Julkisesti tätä tapaa äänestää on vastustettu vaalisalaisuudella perustellen, siksipä jokainen joka hyväksyy että hänen äänestys on julkinen laittamalla rastin ruutuun voikin äänestää netin välityksellä ja tämä ei ole enää esteenä. Kyllähän n

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Matut vievät köyhiltä suomalaisilta kaiken, KAIKEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

jussi pyrki alunperin vihreisiin 1990-luvun lopussa
#4

Ei PS:llä tule olemaan jatkossa nuorten kannatusta, kun PS-puoleen nuorisojärjestön rinnalle on jussin käskystä perustamassa vihervassarisuvakkiaatteen mukaista pelleryhmää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kyllä meistä nykyisistä PS-kannattajista useampikin on joskus ollut vihreiden kannattaja. Täytyy muistaa että nykyinen stalinistihenkinen vihreät on alussa ollut aivan erilainen liike. Maahanmuutto tuli vihreiden kaanonin ensimmäiseksi opinkappaleeksi vasta paljon myöhemmin ja silloinkin vähän kerrallaan. Ajatellaan vaikka Eero Paloheimoa joka oli vihreiden keskeisiä hahmoja. Nykyvihreissä kriittisesti ihmisten massasiirtymisen autuuteen suhtautuva Paloheimo olisi mahdoton ajatus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Tätä asuntopulaa tulee osaltaan lisäämään mahdollinen lakimuutos, jonka hyvä tarkoitus on turvata hyötymaahanmuuttajan asema, mikäli hänellä teetetään työtä polkuhinnalla tai ilmaiseksi tai vastineeksi velasta (joka on otettu, jotta ylipäätään saataisiin työpaikka) kuten tänään aamulla Yle1:ssä pyrittiin hahmottelemaan (ja työministeri Tuula Haataistakin (spd) oli haastateltu puhelimitse.

Esitettiin, että työnantajan harjoittaman vääryyden ilmaisema työntekijä saisi jäädä maahan, vaikka menettäisi työpaikkansa ja tulotasonsa. Eli hän siirtyisi suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, koska potkut.

Tykkään nepalilaisesta ruuasta eikä minulla ole mitään nepalilaisia vastaan.

Mutta mahdollisen lakimuutoksen vaarana on, että siitä hyötyvät myös hyötymaahanmuuttajien lisäksi rikolliset haittamaahanmuuttajat. Mikäli jälkimmäinen ryhmä ryhtyy tehtailemaan tekaistuja ilmoituksia työnantajan harjoittamasta kiskonnasta tai hyväksikäytöstä (= työn teettäminen korvauksetta)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Jatkuu…

niin tätä kautta avautuu väylä suomalaiseen sosiaaliturvaan niillekin, joiden tarkoituksena ei mitään muuta olekaan saavuttaa kuin pääsy tämän turvan piiriin.

Pahimmillaan siitä voi kehkeytyä massiivinen kanava ja pääsylippu suomalaiseen yhteiskuntaan myös rikollisille: kaksi kuukautta kaverin keittiössä tai kojussa, sitten kanne työnantajaa (joka tosiasiallisesti on kaveri) vastaan, sitten potkut ja sitten sosiaaliturva.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000