Perussuomalaiset

Harri Vuorenpää

Pienyrittäjät lakkoon!

Hallitus toi omat toimenpiteensä talouden tasapainottamiseksi julki ja odotettu huuto alkoi. Ei todennäköisesti mennyt kuin tunteja, kun palkansaajajärjestöt puhuvat avoimesti lakoista ja ennennäkemättömästä sanelupolitiikasta. Tällä hetkellä kuulemma kaikki revitään palkansaajan selkänahasta. Ymmärrän kyllä sellaisten ihmisten harmistuksen, joita leikkaukset tulevat koskemaan. Meidän perhe on yksi niistä. Siitä huolimatta on pakko tuoda pienyrittäjän näkemys siihen, kuinka hurjia nämä leikkaukset oikeasti ovat. 

Sunnuntaisin ei palkansaaja saa enää 200 % palkkaa, ja mietitään kiinnostaako enää ketään mennä sunnuntaisin töihin. Leikkaus oli kuitenkin 25 %, eli saattaa se jotain kiinnostaa tuolla 175 % palkallakin. Pien-, mikro- tai yksinyrittäjän sunnuntailisä on vertailun vuoksi 0 %. Sitä on huono enempää tiputtaa.

 Mitenkäs nämä sairaslomat? Ensimmäinen sairasloma menee työntekijän omaan piikkiin ja siitä eteenpäin saa enää 85 % palkkaa siitä, että sairastaa. No, yrittäjällä menee kaikki lyhytaikaiset sairaslomat ”omaan piikkiin”. Huolimatta siitä onko yrittäjä itse vai yrittäjän lapsi sairaana. Ja jos työ on sen luonteista, että se täytyy nimenomaan sinä päivänä saada tehdyksi, se käydään tekemään. Kyllä, sairaana. Ja on hyvä muistaa, että tällaisissa yrityksissä missä työ pitää saada tehdyksi, palkansaajan sairastuessa hyvin suurella todennäköisyydellä yrittäjä käy häntä tuuraamassa. Se, onko yrittäjä myös sairaana, on yhdentekevää. 

Julkisten lomien vähentäminen se vasta radikaalilta tuntuukin! Palkallinen kesäloma on enää viitisen viikkoa! Ehtiikö siinä ajassa kaikkia kesäfestareita edes kiertämään? Jälleen vertailun vuoksi: pienyrittäjällä on palkallista lomaa tasan nolla päivää. Joka päivä, kun ei laskuja lähde asiakkaalle, ei myöskään ole tuloja. Kahden arkipyhän muuttamisesta palkattomaksi en viitsi edes kommentoida. 

Nykyään kuulee usein, että yrittäjät valittavat jatkuvasti. Tällä hetkellä se ei kyllä ole yrittäjät, jotka valittavat. Tällä hetkellä suurin valitus kuuluu ryhmältä, joka väittää että kaikki revitään heidän selkänahoistaan. He eivät kuitenkaan suostu huomaamaan, että maassa on vielä yksi ryhmä, jonka etuja ei aja oikeastaan kukaan. Ja joiden edut ja turvat ovat vielä huomattavasti huonommat. Tähän kohtaan yleensä heitetään, että ”valintakysymyksiä”. Toki näinkin, mutta samalla logiikalla kukaan ei voisi valittaa. Kaikki me olemme työmme valinneet. Olisi vain hyvä huomata, että omien etujen huonontuessa maassa saattaa olla niitä, joilla ei kyseisiä etuja ole ikinä ollutkaan. 

Vaikka se olisi käytännössä mahdotonta, pelkkänä ajatusleikkinäkin on mukava miettiä mitä tapahtuisi, jos kaikki tämän maan pienyrittäjät menisivät yhtä aikaa lakkoon. 

Silloin täällä vasta nesteessä oltaisiin.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


18 kommenttia
Tulevaisuuden elämäntapa työtön
Utelias
#1

Erinomaisesti asian ytimeen. Mikroyrittäjänä ja viimevuosina pakosta lisäksi kaupan kassalla osa-aikaisena jotta tulee toimeen ymmärrän mistä kirjoitat liiankin hyvin. Kyllä oli työkavereilla tänään hämmästyneitä ilmeitä (siellä kaupan kassalla..) kun pamautin, että minä kannatan hallituksen leikkauksia, en lähde lakko kaveriksi ja tosiaan tuo, että toisilla on vielä asiat heikommin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Perusäijä
Tyytyväinen
#2

Kyllä niille kassoille löytyy tekijöitä kun maassa on 500 000 työtöntä..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tosi duunari
Iloinen
#3

Mulla on pieni kioski, jota pyöritän yhdessä vaimoni kanssa. Leipä on tiukilla, mutta tätä on tehtävä, koska muutakaan ei ole. Työpäivät venyvät todella pitkiksi, sillä ” kipsan ” on oltava aina auki. 7 päivää viikossa 360 päivää vuodessa. Vain juhannuksena ja jouluna voi pitää pari päivää vapaata. Illat, viikonloput, pyhät, kaikki aika kuluu täällä. Palkkaa voimme ottaa tästä 1500e/kk kumpainenkin ja voittoa tämä ” suuryritys ”ei ole koskaan tuottanutkaan, muutaman tappiollisen kylläkin. Kiva lukea lehdistä, että 38 lomapäivää lasketaan 30 päivään – onpa hurjaa! Sunnuntai korvaus alenee 25% – kamalaa! Helluntaina töihin – Järisyttävää! Eka sairauspäivä palkaton – Nyt viimeistään olisi suurlakon paikka!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tulevaisuuden elämäntapa työtön
Hämmentynyt
#4

…ymmärsimmeköhän toisiamme?… nimenomaan olen valmis työskentelemään jatkossakin kaupankassalla vaikka hieman pienemmälläkin palkalla, kuten hallitus ehdottaa… Blogisti kuvasi pienyrittäjien tilannetta, joka on paljon heikompi jo ennestään ja saa kyllä monet vakavasti harkitsemaan kannattaisko vain ”ottaa lomaa” jokunen vuosi kun olisi paljon varmempaa, että joka kuukausi kilahtaa tilille sen verran rahaa, että toimeen tulee…Elämäntapa työttömyyden jälkeen voisi sitten taas palata kassalle, sillä pienemällä palkalla…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Itsekin yrittäjä
Vihainen
#5

Huomioikaa että työntekijä ei ole osallinen yrityksen mahdollisesta menestyksestä …työntekijä on palkkansa ansainnut. Mieluummin osingot progressiivisen verotuksen alle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tulevaisuuden elämäntapa työtön
#6

Olet oikeassa… mutta jos pienyrittäjistä edelleen puhutaan, niin löytyy esim. tällainen kummallisuus:Kommandiittiyhtiössä on verotuksessa sellainen epäoikeudenmukaisuus, että jos yrityksellä on oma pääoma taseessa plussalla (laitteita, koneita tms. eikä velkaa pankille..), niin verottaja laskee yhtiömiehen voitto-osuudesta hänen oman pääoman osuudelleen 20 % vuotuista tuottoa, joka verotetaan pääomatulona. Esim. jos vuoden 2013 oma pääoma olisi 10.000 euroa ja voittoa olisi tullut 15000 euroa v. 2014 niin 2000 euroa voitosta verotetaan pääomatulona ja 13000 euroa ansiotulona vuoden 2014 verotuksessa. Edelleen jos voittoa tuli vaikka sanotaan 5000€ niin ensimmäisestä 2000€ menee jälleen tuo n.30% veroa ja lopusta 3000€ saa sitten maksaa veroja kuten muut palkansaajat prosentin ollessa varmaan alle 10 luokkaa… edelleen jos voitto on vain tuo 2000€… maksaa mikroyrittäjä tästä tulostaan edelleentuon n. 30% veroa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ky
Iloinen
#7

Olet oikeassa. Näin se menee Ky:ssä, mutta siinäkin on mahdollista tuota asiaa ennakoida. Jos vaikka näkee, että tilikauden tulokseksi tulee 30.000e ja nettovarallisuutta on esim. 150.0000e, niin kannattaa maksaa itselleen palkkaa 15.000e ja jättää toinen puolikas pääomaveron puoleen.
Tällä tavalla kokonaisveroaste on oikein mukava.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Niimpä, jos tulos on tuon 30000€, niin pienyrittäjällä on mahdollisuuksia antamasi kaltaiseen pyörittelyyn. Mikro yrittäjät vaan ei monetkaan viimevuosien taantuman takia ole pääseet tuollaisiin tuloksiin, kun asiakkailla menee huonosti menee sinullakin.. toivottavasti toistaiseksi… :). Heti kun puhutaan alle 10000€ voitoista antamallani esimerkillä on verotusaste kokonaisuudessaan kohtuuton. E.perusturva voisi korjata tämän epäkohdan niille joille tulot jää tällaiselle tasolle. Kohtuuttomuus verotuksessa ei todellakaan kannusta ja jos kaikki tällaiset mikro yrittäjät lopettaa yrityksensä on työttömiä melkoisesti lisää. Vielä kun lisätään alvin tilitykset vaikka asiakkaan maksu ei ole kotiutunut, niin kyllä sitä kieltämättä välillä miettii, että teki elämänsä virheen takavuosina kun tähän hommaan lähti. Omalla kohdallani 2 hengen ky:ssä kävin itse itseni kanssa yt:t pari vuotta sitten, jotta säilyy työpaikka edes sille toiselle…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000