Perussuomalaiset

Harri Vuorenpää

Miksei yrittäjä palkkaa?

4 kommenttia

Viime päivinä on taas paljon puhuttu työllisyydestä ja työttömyydestä ja ennen kaikkea siitä kuinka enemmän ihmisiä saataisiin töihin. On karu mutta todellinen asia, että nykyisillä työllisyysasteluvuilla ei enää pitkään kestä, että julkinen sektori kyykkää. Monesti kuulee kysyttävän, miten voitaisiin työnantajia kannustaa palkkaamaan uusia työntekijöitä. Tämän koko ajatuksen lähtökohta on mielestäni täysin väärä. Ei yrittäjä palkkaa työntekijöitä silloin kun siihen kannustetaan tai sitä erityisesti tuetaan. Yrittäjä palkkaa ihmisiä, kun hänellä on niin paljon töitä, että hän tarvitsee uusia työntekijöitä. Ihmisten palkkaaminen ei siis ole mikään tavoite. Se on seuraus siitä, että yritys on onnistunut kasvattamaan kannattavaa liikevaihtoaan.

Ja tästä päästäänkin siihen todelliseen kompastuskiveen. Uusia työpaikkoja syntyy pääasiassa mikro- ja pienyrityksiin. Mikä on sitten se syy, että hyvin monet mikro- ja pienyrittäjät välttelevät työntekijän palkkaamista niin kauan kun pystyvät?

Syy on selkeä. Mikroyrittäjälle työntekijän palkkaaminen on yksinkertaisesti liian iso riski. Palkan sivukulut höystettynä muutamalla tusinalla luvalla, joita työntekijälle on hankittava, on iso mietinnän paikka. Tästä huolimatta vielä isomman pohdinnan aiheuttaa palkkatyön luonne verrattuna yrittäjyyteen. Jos yrittäjä saa ostettua haluamansa työn, oli se sitten mikä tahansa, toiselta yrittäjältä hän myös hyvin todennäköisesti niin tekee. Miksi? Koska toiselta yrittäjältä ostettaessa yrittäjä ei osta työtä, hän ostaa tuloksen. Työstä myös todennäköisesti maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun työ on hyväksytysti saatu suoritettua. Ja ennen kaikkea toiselta yrittäjältä ostettaessa yrittäjä pystyy ostamaan juuri sen verran työtä, kun hän tarvitsee. Kukaan ei jauha minimityötunneista. Tai kertyvistä lomapäivistä. Tai sopimuksen minimikestosta. Tai jos jauhaa, huomaa hyvin nopeasti jauhavansa yksinään. Ei yhdelläkään mikroyrittäjällä ole varaa maksaa työstä, jota hän ei tarvitse. Yrittäjän kanssa toimiessa ei myöskään tarvitse huolehtia sairaslomariskeistä. Niistä huolehtii se toinen yrittäjä.

Mikroyrittäjä on siis todellinen pätkätyöläinen ja 0-tuntisopimus on jokaisen yrittäjän arkea. Yksinkertainen syy siihen, että yrittäjä suosii toista yrittäjää aina kun mahdollista, on tarpeen ja tarjonnan kohtaaminen. Paikallinen sopiminen, joka tyydyttää molempia osapuolia. Näin ei valitettavasti hyvin usein ole työntekijän palkkaamisen kohdalla. Tämä ei tietenkään ole palkansaajan vika. Tämä on kaikkien heidän vika, jotka ovat olleet luomassa niin jäykkiä työmarkkinoita, että ne eivät enää vastaa tarpeeseen.

Tämän kun ymmärtäisivät liitotkin niin ei välttämättä olisi jäsenmäärät laskussa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
#1

Mielenkiintoinen näkökulma, jos tätä kehiteltäisiin enemmän ilman turhaa byrokratiaa, työttömyys voitaisiin saada laskemaan

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Tässä oli hyviä näkökohtia, mutta sen kyllä lisäisin, että onhan vuokratyövoiman käyttö laajentunut yhä useammille aloille. Siinä konseptissa vuokratyöntekijöitä välittävä firma maksaa ne sivukulut ja riippuu tietysti alasta, että miten pitkälle vuokrafirmat hoitaa muita lupia ja byrokratiaa. Näin ollen vuokratyöntekijän saa just silloin kun töitä on, mutta ei tämäkään toimintamalli ole kovin paljoa työpaikkoja lisää tuonut, joitakin tietysti on tuonut. Eli kyllä meillä firmat on aika paljon myös huonosti johdettuja, tuotteet eivät ole sitä mitä markkinoilla halutaan eniten (hintahan ei ole mikään kriteeri tuotteelle – Luis Vuttonin käsilaukusta maksetaan ihan sovinnolla huikeasti enemmän kuin tavallisen tavaratalon kauppakassista eli firmojen markkinoinnissa mättää), firmoissa ei osata lukea tulevaisuutta ja ajoissa muuttaa toimintaansa, jne. Näistä asioistahan yrittäjät eivät halua edes keskustella. Eli kyllä meillä yritykset myös aika paljon jauhaa paikoillaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#3

Kyllä Harri puhui nyt osittain potaskaa. Yrittäjänä tiedän, että yritykselle on tärkeintä kysyntä (luulisi olevan myös Harrin yritykselle?). Kysyntä syntyy taas siiitä, että on riittävästi ostovoimaa. Joillakin yrittäjillä on naivi ja lapsellinen kuvitelma, että jos palkan sivukustannuksia ei olisi niin yrittäjä saisi tämän ”sivukuluosuuden” taskuunsa. Minusta se on täysin lapsellinen kuvitelma, koska kilpailu pakottaisi yrittäjää tässä tapauksessa pudottamaan veloitustaan tämän sivukulukustannuksen verran. Ts. yrittäjälle ei jäisi yhtään enempää veloitettavaa.
Itse toimin ns. mikroyrittäjänä ja tiedän, että mikroyrittäjyyden lisääntymisen suurin syy on se, että työt enempi ja enempi ketjuuntuu, tehdään aliurakkaa ja aliurakan aliurakkaa. Minulle yrittäjänä kaikkein tärkeintä ovat maksukykyiset asiakkaat!!! Harrille tiedoksi, että asiakkaat maksavat myös yrittäjän palkan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Diplomi-insinööri
#4

Työn tekijän kannalta vuokrafirmat ovat vain keino polkea palkkatasoa, eli siis työn tekijä joutuu elättämään omalla työllään välistä vetävää vuokrariistofirmaa. Minä ainakin teen työtä vain omaa toimeentuloa varten, enkä ala siinä sivussa muita sivullisia siipeilijöitä elättämään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000