Perussuomalaiset

Harri Vuorenpää

Demokratia työpaikalla

3 kommenttia

Joona-Hermanni Mäkinen kirjoitti eilen 7.8. kolumnin ”Työpaikan tyranniasta”. Kirjoituksessa käsitellään työpaikan hierarkioita ja tuodaan esille kuinka demokraattisesti johdetuissa yhtiöissä saataisiin todennäköisesti parempia tuloksia aikaan.

Ajatus sinällään ei ole huono. Kaikki työntekijät omistavat yrityksen ja tekevät yritystä koskevat päätökset yhdessä. Ei ole hierarkiaa vaan pyritään yhdessä viemään yritystä eteenpäin. Eihän siinä.

Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistuttaa, että kukaan ei voi noukkia pelkkiä rusinoita pullasta. Jos kaikki työntekijät ovat tasavertaisia, se ei tarkoita ainoastaan yhtäläistä oikeutta osallistua päätöksentekoon ja samoja vapauksia kaikille. Se tarkoittaa myös sitä, että kukaan ei ole ”ainoastaan töissä täällä”. Se tarkoittaa sitä, että yhtiön lainat takaavat jokainen, lomat pidetään sitten kuin työt antaa myöden, sairaana on hommat hoidettava, jos työt sitä vaatii jne jne. Ja jos yritys jostain syystä kaatuu, on kaikkien omakotitalot vaarassa. Vapaus osallistua päätöksentekoon ei ole pelkkää vapautta vaan jokaisella on velvollisuus osallistua päätöksentekoon. Halusi tai ei. Oli päätökset kivoja tai vähemmän kivoja.

Kuten sanottua, edellä kuvattu tapa hoitaa yritystä voi ihan hyvin toimia. Yhtä lailla yhtiö voi toimia hienosti hierarkkisessa päätöksenteossa. On myös paljon ihmisiä, jotka haluavat olla ”vain töissä”. Eli myydä omaa työsuoritettaan kohtuullista korvausta vastaan sen enempää kantamatta vastuuta yhtiön velvoitteista. Eikä tässäkään ole mitään väärää. Mutta kenenkään on turha kuvitella, että ”demokraattisesti” johdetussa yhtiössä pääsee nauttimaan vapauksista ilman vastuuta.

Tässäkin asiassa ne kulkevat käsi kädessä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Kaikki työntekijät omistavat yrityksen ! ????????????

Siitä ei synny muuta kuin riitoja,ja jos yritys sattuisi hyvin menestyyn niin myyntiinhän se menisi heti kun vähän voittoa omistajat saisivat.

Tätä systeemiä on kokeiltu Neuvostoliitossa ja Kuubaassa ,Pohjois-koreassa ja myöhemmin ja nyt Viimmeisimpänä Venetsuelassa jossa vuielä vähän aikaa sitten hyvin menestynyt öljyntuottaja maa ja sen kansa on ajettu kommunistien propakandan voimalla maanrakkon ja köyhyyteen ja rikkolisten temmellys kentäksi jossa tapetaan maaliman eniten uhmisiä nykyään ,yhdessä vuosikymmenessä !

Miksii tätä sairasta kommunisti propakandaa Suomeenkin havitellaan ???

Kyllä yrityksessä pitää olla toimiva johto ! tietenkin on hyvä jo työmaraalin takiakin jos tyntekijät omistavat osakeita yhtiöstään jossa ne työskentelee.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

On hieno asia, että joillekin on kirkastunut noin selvästi tuottavuutta haittaava ongelma, ”työpaikan tyrannia”. Ei muutakuin perustamaan firmaa jossa tuo ongelma on poistettu.
Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että valta tuo myös vastuuta ja se aina ole ollenkaan mukavaa. Varsinkin kun joutuu tekemään ikäviä päätöksiä. Niitäkin kun voi tulla vastaan, vaikka olisi kuinka demokaattinen systeemi tahansa.
Onnea kuitenkin, aina kannattaa yrittää, varsinkin kun on havainnut mikä nykymenossa on pielessä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Tuo on vähän samaa sukua sille nykyajan ajatus -ja toimintamallille, että minulla on vain oikeuksia, velvollisuuksien kanssa onkin sitten eri juttu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000