Perussuomalaiset

Erkki Saarinen

Pitääkö työttömyysturvan eteen tehdäkin jotain?

8 kommenttia

Sosiaaliturva vastikkeelliseksi, tätä ehdotti mm. KELAn uusi pääjohtaja. Eli pitääkö sosiaaliturvan eteen tehdä jotain? Vaikka risusavottaa tai yksinäisten ihmisten tapaamista ja auttamista? Jokainen terveytensä ja kykyjensä mukaan. Vai onko yhteiskuntamme jäsenillä vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia?

 

Vuoden vaihteessa professori Heikki Hiilamon johtama tutkijaryhmä antaa ehdotuksensa, joka mullistaisi Suomen tuet työttömille. Hiilamon ryhmä on laatinut ennen kaikkea Hollannin esimerkistä osallistumistulon mallin, joka tekisi työttömyystuista täysin vastikkeellisia. Hiilamon mukaan osallistumistulon saaminen edellyttäisi osallistumista yhteisön toimintaan. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi vapaaehtoistyötä, opiskelua, lähimmäisenhoitoa tai työharjoittelua.

Osallistumistulo ei korvaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Sen sijaan osallistumistulo voisi korvata työmarkkinatuen, jolle pudonneiden työnhaku ei ole tuottanut tulosta. Nykyisin työ- ja elinkeinotoimistot tarjoavat osalle pitkään työttömänä olleista esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa. Kieltäytyminen voi johtaa tukien pienenemiseen. Osallistumistulo kääntäisi vastikkeellisuuden ajatuksen päälaelleen, sanoo Hiilamo: viranomaiset eivät enää yrittäisi pakottaa työttömiä erilaisiin ”aktivointitoimenpiteisiin” sanktioiden uhalla, vaan työttömät ehdottaisivat viranomaisille itse toimintaa, johon he haluaisivat osallistua.

Kannatan sosiaaliturvan muuttamista vastikkeelliseksi. Pahinta esimerkiksi työttömänä olevalle on se, että hän kotisohvalla yksin miettii ja murehtii asioita. Ja yksinäisyys on myös monenlaisen vaivan juurisyy. Se, että ihminen tekee jotain hyödyllistä ja tapaa muita ihmisiä ja tuntee kuuluvansa johonkin porukkaan, on tärkeää.

Toivon perussuomalaisten kannattavan Hiilamon työryhmän tulevia ehdotuksia, olemmehan me toimeliaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhujia muutenkin. Mielestäni koko yhteiskunta tarvitsee tulevaisuutta ajatellen nyt toisenlaista ajattelutapaa. On ymmärrettävä, että yhteiskuntamme jäsenillä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia maatamme kohtaan. Tämä pitäisi kertoa jo alakouluikäisille, jotka nauttivat ilmaisesta opetuksesta. On oikeus opiskella ja velvollisuuteen kuuluu, että antaa muidenkin opiskella ja opettajan opettaa.

Tänä talvena kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista käydään varmasti laajaa yhteiskunnallista arvokeskustelua. Jo on aikakin.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Nimetön
#1

Joutuuhan työssä olevakin ponnistelemaan. Jopa 3-vuorotyössäkin joka saattaa olla melkomoisen ajomatkan takana. On olemassa erittäin ikäviä ja aliarvostettuja töitä kuten esim pk-seudun bussikuskin työ. Saatava palkka kuluu pk-seudun kalliisieen vuokraan, kulkemiseen, päivähoitoon jne. Työpäivät ovat 12 tuntisia…Työpaikallaan saa kuulla asiaakkaan taholta olevansa ali-ihminen työssä joka ei muille kelpaa….osa on kuin esimiehesi erotusvaltuuksin jne jne.
Revi siitä jokapäiväinen työilo…

Työttömät olisi pantava työryhmien mukaan oppimaan ammatti. Bussikuskiksi oppii 2ssa viikossa istumalla etupenkissä seuraamalla kuskin työtapaa, rahastusta ja linjoja. Sitten mentorikuski istuu itse etupenkille ja oppilas alkaa ajamaan. Siitä se homma lähtee. Kuskeistahan on kova pula? Kileitaitoa ei pahemmin tarvita, onhan Stadi monikulttuurinen joten siellä puhuttavia kieliä ei kukaan hallitse. Englanti riittää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Nythän meillä on kymmentyhansin irakilaisia joista huokuu kova työinto. Pankaa ne kebabin teon sijaan oppimaan pk-seudun joukkoliikenteeseen kuskeiksi.
Antakaa heille mahdollisuus näyttää meille sitä heissä olevaa suurta rikkautta, mahdollisuutta ja voimavaraa panemalla ne töihin.
Nyt talvella ensialkuun voisi lumityöt lapiolla onnata ja kesällä risusavotat. Tuo bussikuskin työkään ei ole poissuljettu.
Se että heille maksetaan olemisesta on väärin ja loukkaa Suomalaisia monin tavoin.
Loukaavaa on ulkomaalaisten työttömän hyysäys, ilmainen elatus ja palvonta jonakin suurena rikkautena, mahdollisuutena ja voimavarana.
Jos työnteko tai opiskelu ei maistu, on olot tehtävä heille niin ankeiksi, että he piakkoin muuttavat pois Suomesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

On se kumma kun sitä työtä ja tekemistä löytyy heti työttömälle kun siitä ei tarvitse palkkaa maksaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Erkki Saarinen Valtiotieteiden maisteri
#4

Oikeastaan kysehän on siitä, että jos nuori mies/nainen saa Kelalta asunnon vuokran ja toimeentulon, yht. noin 1200 kk niin, pitääkö sen eteen tehdä jotain yleishyödyllistä esim. kolme tuntia arkipäivisin? Vai eikö tarvitse, jos ei huvita?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tuija
Vihainen
#5

Palkaton työ, johon sisältyy sanktioita on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaista orjuutta, Suomi on allekirjoittajana sitoutunut sopimusten noudattamiseen.
Tekopyhät puheet sohvalla makaavasta työttömästä ovat naiiveja ja kertovat etteivät sanojat tiedä asiasta mitään.
Palkaton pakkotyö on yritys kriminalisoida työttömyys, vankeja velvoitetaan pakkotyöhön, heillä on tuomionsa.
Työttömien nöyryyttämisestä ilmaistyössä on kyse…eikä se ole halpaa työttömälle, hän maksaisi matkat ja jotain tulisi syödäkin.
Tämä hallitus on nostanut uudelle tasolle suomalaisten köyhdyttämisen. ..orjuuskin on otettu jo keino valikoimaan. Täällä kaksinaamaisesti tuomitaan Uzbekistanin puuvilla pelloilla teetettävä pakkotyö, siis orjuus, mutta syyllistytään siihen itse. Ilmeisesti on aika kutsua ILO:n tarkkailijat myös Suomeen tutkimaan modernia orjuutta. ..Maailman tulee tietää ettei Suomi ole oikeusvaltio, jota esitämme ulos päin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
#6

Ns. ”Pakolaiset” täytyy velvoittaa tekemään vaikka panssarintorjuntaesteitä itärajalle jos valtion ja kuntien matupiikki pidetään tapissa eikä migrin budjettia aleta leikkaamaan kovalla kädellä.
Kyllä matunkin pitää tehdä tuottavaa työtä ylläpitonsa ja discorahan eteen vaikka hölmöjen vedätys kuinka kuuluu kulttuuriin…
Jos matua tai matun suurlähetystöä ei saada maksamaan matun kuluja niin täytyy aloittaa välittömästi ”YT-neuvottelu” matuille vokissa että valtion virkamiesten irtisanomiset ja koululaisten aterialeikkaukset voidaan peruuttaa…
Ei kantiksillekaan tule ilmaista majoitusta, muonitusta, taksi- ja discorahaa – miksi matu olisi poikkeus maksakoot suvakit jos haluavat itselleen kotimatuja…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Just noin! Kantis se lähtee loskaiseen pimeään aamuun mennäkseen tienaamaan ruoka- ja vuokrarahat perheelleen. Ovinaapurissa jonka ovessa lukee Abbas, on pimeää koska heidän ei tarvitse vaivautua lähtemään työhön. Saavathan he ilmaisen asumisen ja koko elämän kattavan ylöspidon.
MIksi siis työskennellä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
Vihainen
#8

Maailmalla on useampi miljardi ihmistä jotka voivat tulla Suomeen ”rasismia” pakoon ja työttömyys- ym. rahojaan ja luvattuja talojaan perimään…
Uljas eliittimmehän on kertonut että Suomi on rikkaampi kuin koskaan, rajat ovat rikos, Suomi kuuluu kaikille eikä se ole keneltäkään pois kun Suomen kansa pannaan kantamaan vastuuta…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000