Perussuomalaiset

Erkki Saarinen

Perustulo – vastikkeella vai ilman

5 kommenttia

Vastikkeetonta perustuloa perustellaan sillä, että se tekee perustarpeisiin tarvittavan rahantulon helpoksi, ilman turhaa byrokratiaa ja viranomaisten kyykytystä. Nykyisiä sosiaaliturvaetuuksia pidetään monimutkaisina, eivätkä kaikki edes osaa hakea niitä.

Kannatan vastikkeellisuutta

Myös minun mielestäni tukiviidakkoa pitää yksinkertaistaa ja kaikki kannustinloukut työnteolle purkaa. Mutta katson, että jokaisen joka kynnelle kykenee, on tehtävä jotakin yhteisönsä ja yhteiskunnan hyväksi vastikkeena siitä sosiaaliturvasta, jonka hän muilta saa.

Lähtökohtaisesti kenenkään tehtävänä ei ole elättää muita. Siksi perustulon tai vastaavan on oltava vastikkeellista. Jos vain on terveyttä, voi kyllä tehdä vaikkapa muutaman tunnin päivässä talkootyötä jossakin järjestössä (vastikkeellisuus).

Juuri päättynyt perustulokokeilu ei lisännyt ensimmäisen kokeiluvuoden aikana osallistujien työllisyyttä. Perustuloa saaneet kokivat kuitenkin hyvinvointinsa kokeilun päättyessä paremmaksi kuin vertailuryhmään kuuluneet. Eli fiilis parani.

Vaikka yleinen työllisyys on kohentunut, nykyinen aktiivimalli on silti huono, koska se on liian yksioikoinen ja jäykkä ja pakottaa hakemaan palkkatyötä, vaikka sitä ei ole tarjolla. Jotta perustulo ei kannusta pelkkään oleiluun, sen olisi oltava niin pieni, että en usko sen olevan hyvä ratkaisu.

Nuorten miesten karmea työttömyysaste

Pohdittaessa otsikon kysymystä on hyvä myös huomata karmea tilasto: 20 prosenttia suomalaisista 25-34-vuotiaista miehistä ei ollut töissä 2017. Vastaava prosentti Saksassa oli 16 prosenttia ja Britanniassa 10 prosenttia. (Lähde: OECD) Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan jopa 25 prosenttia tuon ikäisistä suomalaisista miehistä oli vailla töitä.

Samoin parhaassa työiässä olevien (25-54-vuotiaat) miesten työllisyysaste oli 2017 Kreikan, Italian ja Espanjan jälkeen OECD-maiden neljänneksi matalin. Nuoria miehiä ei saa jättää masentumaan kotisohvalle, jotain yhteiskunnallista aktiviteettiä on tehtävä tukien eteen.

Eri tukimuotojen byrokratiaa pitää vähentää ja se onnistuu, kun tulorekisteri ja muut uudistukset etenevät 2019 alkaen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Erkki Saarinen
Utelias
#1

Ja vastikkeellinen perustulohan ei ole perustulo.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Ainakin tämän kokeilun aikana perustuloa saattoi saada vain, jos oli ilmoittautuneena TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ja kun henkilö on työttömänä työnhakijana, hän on silloin myös TE-toimiston sääntöjen alainen eli pitää tehdä ne toimenpiteet (hakea tarjottua työtä, osallistua sovittuun koulutukseen, jne.) jotka TE-toimisto asettaa tehtäväksi. Eli ei tämä perustulo ihan napsahtanut tilille ilman mitään työttömän omia velvollisuuksia. Tietenkään mitään talkootyötä ei asetettu tehtäväksi. Vastikkeellisuutta pitää sitten kehittää taidollisesti, ihan vain yksioikoinen ”mene talkoisiin johonkin järjestöön” ei toimi – siis SETAan vai kokoomuksen piiritoimistoon vai vokkiin vai mihin? Kuka määrittelee sen, mikä on moraaliltaan ja toiminnaltaan ns. ”kunnollinen” järjestö? Itse olin perustulokokeilussa enkä ole sen kannalla ollenkaan. TE-toimiston toimenpiteet työpaikan etsimisessä ja koulutuskanavien löytämisessä ovat juuri oikeita palveluja sillä aikaa kun saa työmarkkinatukea.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Eihän tuon kokeilun ollut tarkoituskaan lisätä työllistymistä, vaan turvata työttömän arki antaa tietty vapaus esimerkiksi opiskeluun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tuija
Hämmentynyt
#4

Nyt Erkki puhut asiasta,,joka sisältää melkoisia ristiriitaisuuksia. Koko sosiaaliturvajärjestelmämme perustuu maksamillemme veroille eli maksamme omaa sosiaaliturvaamme, johon olemme oikeutettuja elämäntilanteen muuttuessa esim. työttömyyden tai sairauden yllättäessä.

Hyvinvointiyhteiskunta, jonka perustan suuret ikäluokat ovat rakentaneet on rakennettu suomalaisten tarpeisiin.
Järjestelmämme ei kestä kuitenkaan maahantulleiden elintasosiirtolaisten vastikkeetonta ilmaista elämää täällä. Silloin kun puhutaan vastikkeellisuudesta se voi kohdistua vain heihin, jotka eivät sosiaalijärjestelmän rahoittamiseen ole osallistuneet.
Mikäli esittämäsi vastikkeellisuus koskisi suomalaisia ja on myös puolueen kanta, tulisi puoluejohdon vahvistaa asia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Ihmisten täytyy asua, syödä, pukeutua, liikkua, elää sosiaalista elämää – kaikkeen tähän tarvitaan jokin määrä rahaa.

Jos työtä ei yksinkertaisesti ole tai on sairas ja vammainen, niin pitääkö todella hakea rahaa monen luukun kautta, monia lomakkeita täyttelemällä ja suuren määrän liitteitä hankkimalla?

Byrokraatteja ja jos jonkinmoisia virkailijoita ollaan kyllä valmiita palkkaamaan pilvin pimein, mutta perustuloa ei vaan olla valmiita maksamaan, vaikka se voisi olla yhteiskunnalle jopa edullisempi ratkaisu kuin nykyinen sosiaaliturvan tilkkutäkki.

Jokin mättää kyllä pahasti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000