Perussuomalaiset

Arto Luukkanen

Ukrainan kriisi ja erään imperiumin tuho

(leipäteksti julkaistu Savon Sanomissa viime viikolla)

Itä-Ukrainan sota on eskaloitunut vuoden alusta lähtien vaarallisella tavalla. Uusimpien Venäjän tukemien separatistihyökkäyksien tarkoituksena oli ilmeisesti ”ratkaista” Venäjän kannalta harmillisimpien vastarintapesäkkeiden kohtalo. Huomattavin näistä oli Ukrainan ”cyborgien” sitkeä vastarinta Donetskin lentokentällä. Taistelu tämän tukikohdan hallinnasta oli muodostunut arvovaltakiistaksi, joka piti ratkaista lopullisesti. 

Donetskin puolustajien sitkeä taisteluhenki tuli Venäjälle ilkeänä yllätyksenä. Tappiot olivat huomattavia. Näytti siltä, että  esimerkiksi tammikuun 12-19 päivän hyökkäyksessä oli mukana Venäjän merijalkaväkeä, joka kärsi rynnäkössä verisiä takaiskuja.  Lentokentän ongelma ratkaistiin lopulta niin, että vastaanottohallin katto räjäytettiin sinnikkäiden ukrainalaisten päälle. Taistelu päättyi tähän.

Debaltsevon eteentyönnetty asema on taas häirinnyt kapinallisten ja Venäjän huoltokuljetuksia, joten se  on luonnollisesti joutunut raskaimpien hyökkäyksien kohteeksi. Mariupolissa taas siviiliväestöä varoitettiin ampumalla sinne summittaisesti raketteja. Syynä tähän oli se, että viime vuonna Mariupolin valloitus epäonnistui kun siviiliväestö osallistui kaupungin puolustukseen. Nyt kaupungin väestöä peloteltiin pysymään kodeissaan.  Operaatioiden kolmas painopistealue on ollut Luhanskin alueella.

Näiden hyökkäyksien sotilaallisena tarkoituksena on epäilemättä sitoa ja kuluttaa Ukrainan armeijan parhaiden yksiköiden voimaa keväällä tapahtuvaa suurhyökkäystä varten.  Taistelualue alkaa olla maaliskuun lopussa valmis suuremmillekin operaatioille.  Sitä ennen tapahtuu ilmeisesti vain paikallisia, vaikkakin raivokkaita taisteluja.

Nyt juuri solmittu toinen Minskin tulitaukosopimus näyttää äärimmäisen hauraalta ja ”mädältä kompromissilta”. Se voi ehkä rauhoittaa tilannetta muutamaksi viikoksi mutta rauhanteon perusongelma on siinä, että molemmat osapuolet näkevät todellisen voimainkoetuksen olevan vasta edessä. Todellista halua sopuun ei ole.

Sodan eskaloitumisen vaara ja lännen reaktiot

Kuten mainittu, vastarinnan itsepintaisuus on ollut arvovaltatappio Itä-Ukrainan kapinallisille ja samalla myös Venäjän armeijalle, joka on parhaansa mukaan tukenut näitä uusimpia offensiiveja.  Se kertoo myös siitä, että Venäjän poliittinen johto on jättänyt komentajille vapaat kädet; nyt harjoitellaan tulevaa koitosta varten. 

Venäjän ”vapaaehtoisjoukkojen” kannalta nämä talvihyökkäykset on vain taitojen harjoittelua ja siksi yhteenotot ovat olleet paikallisia. Venäjä ja sen johtamat separatistit ovat voineet voimakkaampana osapuolena mielin määrin laajentaa omia hyökkäyksiään ja valita oman painopistesuuntansa.

Venäjä on samalla myös mobilisoinut alueelle lisää omia joukkojaan, jotka ovat tunkeutuneet suoraan Ukrainan alueelle. Uusinta uutta on se, että mukana on myös osia 138. moottoroidusta divisioonasta Leningradin sotilaspiiristä (Sortavalan alue).  Taka-ajatuksena lienee se, että Venäjä ei halua tuhlata erikoisjoukkojaan näissä äärimmäisen sitkeissä ja verisissä katutaisteluissa vaan kierrättää vastuuta myös tavallisille osastoille.  Asevelvollisten (muodollisesti vapaaehtoisten) veri ei ole niin kallista.

Poliittiselta kannalta kapinallisten aktiivisuus liittyy ilmeisesti sillä, että he kokevat aikansa olevan nyt kortilla. Mikäli Venäjä päätyy jostain syystä tekemään kompromissin lännen kanssa, merkitsee se kuoliniskua heidän haaveilleen. Rauhaan tulee liittymään kapinallisten poliittinen ja sotilaallinen eliminointi  – mikäli nämä eivät kykene näkyvään sotilaalliseen ratkaisuun ja siihen, että heillä oma valtionsa Itä-Ukrainassa.

Kapinallisten epätoivoista yritystä tukee poliittisesti EU:n poliitikkojen rauhanponnisteluiden aktivoituminen vuoden alussa.  Näyttää siltä, että EU:ssa on useita vaikutusvaltaisia poliitikkoja, jotka haluaisivat lopettaa Venäjä-vastaiset pakotteet ja ”palata normaaliin”.  Saksan ja Ranskan ”viimeiset yritykset” rauhan puolesta ovatkin kapinallisten silmissä näyttäneet lupaavilta heikkouden merkeiltä.

Lännen uhka ja pitkittyvä sota

Venäjä on tässä separatistien talvihyökkäyksessä pahassa välikädessä. Lännen aseistuksen tuleminen alueelle tulee muuttamaan sotilaallisen tilanteen.  Mukana on ilmeisesti myös neuvonantajia ja lännessä koulutettuja ukrainalaisia.  Pitkittyessään ja syventyessään sota myös luo aivan uudenlaisen poliittisen asetelman. Myös Itäisessä Ukranaissa mieliala on kääntynyt Kiovalle suosiolliseksi; kukaan ei halua joutua separatisti-pyssymiesten mielivallan alaiseksi. Gansterismi ei kiinnosta edes niitä, jotka ovat Venäjä-mielisiä.

Arvostelijoiden mukaan kriisi tuleekin kasvattamaan kansallista ja patrioottista mielialaa dramaattisesti Ukrainassa ja tuhoamaan ns. slaaviyhteyden. Itseasiassa, suurvalta-Venäjän ideologiset kannattajat ja ns. Izborskin klubin jäsenet ovat huomauttaneet, että tilanne menee heidän kannaltaan mahdollisimman huonoon suuntaan. Pitkittyvä sota estää mahdollisuuden vaikuttaa alueella ja näin Venäjä vieroittaa itsensä Ukrainan kansasta. Pitkässä konfliktissa Ukraina selviää mutta Donbass ei selviä.

Eurooppalaiselle rauhalle lännen ja Venäjän aseiden yhteenotto tulisi olemaan kaikkein vaarallisin vaihtoehto.  Laajentuva kriisi voisi koskettaa myös Suomea. Päättäjiemme kannattaa nyt viimeistään ottaa pää pois pensaasta.  

Muistan hyvin kuinka SDP ulkoministerimme oli viime vuoden keväällä vielä aivan varma siitä, että Venäjällä ei ole mitään intressiä laajentaa sotaa Itä-Ukrainaan. Jokaiselle ajattelevalle ihmisille on selvää, että Tuomiojan harjoittaman ”strutsipolitiikan” ajan pitäisi olla ohitse.

Valitettavasti tämä suomalainen ”jähmä” ei häviä kovinkaan helposti.

Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

PS. Pian tämän julkaisemisen jälkeen Venäjän vahvasti tukemat separatistit ”likvidoivat” Debatsevon pullistuman ja taistelut leimahtivat uudelleen Mariupolissa.

Näyttää yhä enemmän siltä, että Itä-Ukrainan sota liittyy historiallisessa kontekstissa Neuvostoliitto/Venäjän imperiumin hajoamiseen.  Kyse on siitä voiko Venäjä rakentaa uudelleen omaa etupiiriään NL:n kaltaiseksi ja siitä pysyykö nykyinen ”sekurokratia” vallassa.  Näillä Minsk I-II tulitaukosopimuksilla on siksi samanlainen arvo kuin mitä oli aikoinaan 1800-luvulla USA:n liittovaltion ja intiaanien välisillä ”ikuisilla rauhansopimuksilla” – ne eivät pidä.

Tätä aihetta käsitellään allekirjoittaneen toimittamassa ja kustannusosakeyhtiö Auditoriumin syksyllä julkaisemassa kirjassa: ”Venäjän imperiumin tuho?”.

kt. myös www.artoluukkanen.com

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Historia toistaa itseään
Utelias
#1

Kannattaa muistaa, että Suomenkin sisällissodassa lopulta voittaja ei ollutkaan oikeassa ja häviäjän eli punaisten ideat otettiin käytännöksi itsenäisessä Suomessa. Olisikohan senkin asian voinut ihan vain keskustellen sopia? Oltaisiin säästytty vuosikymmenien kansallisilta traumoilta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Erillaista putkeen
Iloinen
#3

Minusta meidän Perussuomalaisten pitäis jättää nuo turvallisuusuhkaskenaario-mielikuvitusjutut vähemmälle. Venäjä, kuten Amerikka tai Kiina ovat isoja tekijöitä maailmalla. Antaa nyt niiden olla ja tehdä omat virheensä, katsotaan vaan ettei me tehdä omia virheitä liikaa. – Ajetaan itsenäisen ja toimintavapaan Suomen asiaa positiivisesti, ilman hirveitä uhkakuvia, tehokkaasti olennaisiin asioihin keskityen. Se, että Suomessa voidaan hyvin, ihmiset ovat tasa-arvoisia, kaikista pidetään huolta, yksittäisen ihmisen henkinen luovuus ja fyysinen voima ovat hyvällä tasolla, takaa parhaiten lähtökohdan kaikelle muulle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mika
Hämmentynyt
#5

Samaa mieltä. Keskitytään asioihin, joihon voidaan itse vaikuttaa parhain päin ja Suomen eduksi. Se ei kummene yhtään vatvoa ”isojen poikien” juttuja. Ne ei tuo lisä-ääniä PS:lle. Joku voi sanoa, että painan pääni pensaaseen. Joskus on parempi vaihtoehto sekin 🙂

Nyt kun on lähdetty parantamaan maailmaa ja viety tupakat kaupoista numerojen taakse kaappeihin ja poistettu koffi mainokset -ja kas kumma. Vielä on pahuutta maailmassa!

Mitä jos poistettaisiin kaikki taistelu- ja väkivaltapelit/elokuvat maailmasta?
Tilalle saippuaoopperaa ja rakkauselokuvia. Mitä ruokitaan se lisääntyy, kuuluu sanonta. Toki joku voi olla sitä mieltä, että jokaisella on vapaa tahto jättää pahan seuranta ja seurata hyvää. Nyt käsi sydämelle. Onko se niin helppoa? Pimeä puoli kiehtoo ja kahlitsee ihmistä..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Juttusi vaikuttaa kovin yksipuoliselta. Kerropa myös, kenen omistukseen Ukrainan valtavat pellot ja muut luonnonvarat ovat siirtymässä ja olivat siirtymässä (osa ei toteutunutkaan kun kaikki ei sujunutkaan kuten oli suunniteltu). Kerropa, millaiset joukot Kiovan puolella ovat taistelemassa, ja näiden erilaisten joukkojen ajatusmaailmasta, ja oligarkeista sekä heidän toimintatavoistaan Ukrainassa. Kerro myös, minkä kaikkien maiden joukkoja, neuvonantajia ja yllyttäjiä maassa on ollut ja mistä asti, ja mistä asti maahan on tulvinut vierasta rahaa vallankaappauksen yllyttämiseen.

Tasapuolisuutta, Arto, kiitos.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

KariJuhani
Tyytyväinen
#4

Suosittelen lukemaan dosentti Arto Luukkasen mainion uutuuskirjan ”Vapaan pudotuksen Suomi. Tyhjätaskuna karhun syleilyssä”.
Kirjan luettuasi asia lienee Sinullekin harvinaisen selvä ja samalla selviää se, miksi wanhaan hyvään aikaan Neuvostoliiton ollessa vielä voimainsa tunnossa jotkut ”neuvonantajat käskyttivät” kansalaisiaan tekemään ”Viktoria Mullovat”. Myös Berliinin muurilla ”liikenne oli yksisuuntaista” 🙂
Allaoleva ”videotallenne” saattaa ”avata” myös sellaisen näkemyksen, että venäläiseen perimään kuuluu se, että aina pitää jossain olla vihollinen. Ellei kadulla, niin sitten esim. Ukrainassa.
https://www.youtube.com/watch?v=ZBQhW2OjKwk

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000