Perussuomalaiset

Arto Luukkanen

Avoin kirje Tasavallan presidentille - "Toblerone" rauha

Arvoisa herra Tasavallan Presidentti.

Rohkenen häiritä Teitä näin suoraan ja aidosti kun olemme aikoinaan tavanneet työn merkeissä kun olitte ulkoministeri.

Silloinkin Venäjä-kysymyksen tiimoilta.

Herra Presidentti. Puhe rauhasta voi tuntua kaukaiselta nyt kun Iran on suorittanut massiivisen iskun Israeliin. Näiden iskujen varsinainen juurisyy on kuitenkin Ukrainan ja Venäjä välisessä sodassa, jota nyt yritetään lopettaa ns. ”Toblerone-rauhan” prosessissa. Nimi viittaa Sveitsiin, jonne niin USA kuin Saksakin haluavat rakentaa tämän sodan rauhanneuvottelut.

Joseph Bidenin hallinto ja Olaf Scholzin hallitus ovat pyrkineet jo pitkään tuomaan sodan osapuolia yhteiseen neuvottelupöytään. Saksan nykyinen poliittinen johto ja maan talouspiirit ovat hyvin kiinnostuneita lopettamaan tämän konfliktin mahdollisimman pian. Samoin Bidenin hallinto tähtää siihen, että se voisi marssia vuoden lopulla pidettäviin presidentinvaaleihin ”rauhantekijänä”.

Sveitsi on jo varsin pitkään rakentanut rauhanhuippukokousta yhdessä USA:n kanssa. Bidenin hallinto on antanut CIA:n johtajalle William J. Burnsille tehtäväksi ”ajaa kokoon” Ukraina-Venäjä huippukokousta, joka nyt viimeisimpien tietojen mukaan pidetään 15.-16. kesäkuuta Genevessä. Venäjä on alustavasti ilmoittanut, että se ei osallistu kyseiseen hankkeeseen mukaan, sillä heidän mukaansa Sveitsi on menettänyt puolueettomuutensa pakotteillaan Venäjää kohtaan. Ukraina on tähän antanut ymmärtää, että Venäjän osanotto nyt ei olisi välttämätöntä, mutta se voisi tulla mukaan kahteen jatkokokoukseen.

Luzern kesällä 2024

Siitä huolimatta Bürgenstock’in kartanoon, Nidwaldenin kantoniin kutsutaan kesällä kokoon erityinen Ukrainan ja Venäjän välisen rauhan huippukokous.

Mainittakoon niille, jotka eivät tiedä, että paikka sijaitsee lähellä Luzernin kaupunkia Sveitsissä.

Sinne kokoontuu varmuudella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn pyynnöstä ainakin EU:n edustajia, G7-maiden sekä Intian ja Kiinan edustajia. Ensimmäisenä askeleena on rauhaan johtavan tiekartan laatiminen. Kiina on ilmoittanut, että se aikoo harkita osallistuvansa mukaan ja että se ottaa neuvotteluiden pohjaksi oman 12-kohtaisen suunnitelmansa, jonka se esitti vuosi sitten.

Kiina on sikäli ratkaievassa asemassa, että ilman sen epäsuoraa tukea Venäjä ei pysty jatkamaan sotaansa. Tässä kohtaa kannattaa lukea Kiinan johtavan Venäjän tuntija Feng Jujun artikkeli, joka päätyi varsin samanlaisiin tuloksiin kuin minäkin kirjassani ”Putinin perukirja”. https://www.economist.com/by-invitation/2024/04/11/russia-is-sure-to-lose-in-ukraine-reckons-a-chinese-expert-on-russia. Fengin mukaan Venäjä joutuu vetäytymään Ukrainasta, myös Krimiltä ja lopuksi häviää sodan.

Rauhaa kannattaa aina rakentaa

Rauhan hierominen on aina tärkeätä, vaikka se olisi vaikeata. Esimerkiksi 30-vuotisen sodan lopettanut Westfalenin rauhaa yritettiin vääntää todella pitkään. Sen välittäjinä toimivat paavin lähettiläät sekä Venetsian ja Tanskan diplomaatit.

Asian vaikeutta korosti se, että useat osapuolet eivät halunneet edes tavata toisiaan; kristinuskon eri muodon omaksuneet valtioiden edustajat eivät sodan hirmutöiden takia voineet edes katsella tosiaan silmiin muuten kuin miekan kanssa.

Rauhaa jyryytettiin vuodesta 1643 vuoteen 1646 ja lopuksi vuodesta 1647 lähtien… ja lopuksi ”rauhan viimeistelemiskokouksissa” vuonna 1649. Ruotsin edustajana oli kansleri Johan Oxenstierna, jolle hänen isänsä Axel oli kerran todennut: ” ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Tuloksena oli lopulta ”vähäjärkisten rauha”, joka onneksi kesti pitkään.

Tämä ajatus sopii myös tuleviin ”toblerone” neuvotteluihin. Osapuolet ovat toistensa leppymättömiä vihollisia ja vaatimukset ylettömiä. Venäjä pitää Ukrainaa ”natsivaltiona”, vaatii sen ”neutralisoimista” ja isoa osaa Ukrainasta itselleen.

Ukraina taas lähtee siitä, että Venäjän on vetäydyttävä sen alueilta – mukaan lukien Krim – ja maksettava sille sotakorvauksia. Sen mukaan Venäjän sotarikokset (Butša jne.) on myös tuomittava ja syylliset on tuotava Haagiin.

Tehtävän vaikeuden takia Sveitsin liittopresidentti Viola Amherd ei ole antanut mitään takeita tuloksista. Rauhan hierominen on kuitenkin parempi kuin olla tekemättä mitään. Samoin Sveitsin ulkoministeri Ignazio Cassis on todennut, että kutsu kokoukseen lähetetään yli 100 maalle.

Suomi tarvitsee: rauhaa, rahaa ja rauhaa

Suomen kannalta tämän kutsun hyväksyminen – mikäli se tulee – on erittäin tärkeätä. Suomi tarvitsee nyt tällä hetkellä rajoilleen: rautaa (se aita ja se laki!!), rahaa (erityisohjelma EU:ltä erityisaluestatuksen kanssa) ja lopulta myös rauhaa.

Olen jo aikaisemmin julkisesti ehdottanut, että presidenttiehdokkaana ollut Pekka Haavisto sopisi tällaiseen tehtävään erittäin hyvin siitäkin huolimatta, että vihreät on asemoitunut entisen aseistariisumislinjansa vastapainoksi ”Suomen sotapuolueeksi”.

Nämä ”toblerone-neuvottelut” ovat Suomelle äärettömän tärkeäitä. Niin Venäjällä, Ukrainassa kuin myös Iranissa on voimia, joille rauhan solmiminen tai edes puhuminen rauhasta on myrkkyä. Tämä sota on kuitenkin kaikkien näiden Iranin vs. Israelin ja myös Gazan sodan taustalla.

Väkivallan alkusyy on Euroopassa; mikäli tämä sota saadaan lopetettua, putoaa jälkimmäisiltä sodilta se perussyy, mihin ne rakentuvat. Iran on Venäjän liittolainen ja Gazan sota aloitettiin Putinin syntymäpäivänä. Kiinalle se, että sota leviää hillittömästi, on suuri uhka.

Pahin vaihtoehto on se, että Iranin ja Israelin välinen sota leviäisi sellaiseksi, että taktisten ydinaseiden käytön kynnys laskisi. Sitä ei halua kukaan.

Arvoisa Tasavallan presidentti. Suuressa ja Isossa kirjassa todetaan, että ”autuaita ovat rauhantekijät”. Se sopisi myös Suomen linjaksi, vaikka me olemme nyt Natossa ja varustaudumme – kuten pitääkin – pahan päivän varalle. Uskon, että rauhaan pyrkiminen sopisi myös Suomen suureen linjaa, jota Teidän edeltäjänne ovat ajaneet. Oman kansan, suomalaisten, etu tulee olla aina ensin.

Arto Luukkanen, dosentti

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


61 kommenttia
RAUTAA UKRAINALLE!
Vihainen
#1

Luin Luukkasen blogin ”pintapuolisesti”. Näyttäytyy siltä, että Luukkanen haluaa rauhan Ukrainaan. Sotilaana totean välittömästi, että rauhassa ”kylvetään yleensä uuden sodan siemen”!
Ukrainaa ei tule suostutella tai yrittää pakottaa rauhaan Venäjän kanssa! Kaikki sodan muut vaihtoehdot, kuin se, että Venäjä lyödään Ukrainan kaikilta osilta (myös Krim) laillisten rajojen ulkopuolelle ei missään olosuhteissa saa tulla kysymykseen. Venäjä tulkitsee kaiken muun voitoksi, ja näin se myös on!
Paras tae rauhalle Suomessa on aseellisen avun huomattava lisääminen Ukrainalle. Aikanaan Suomen sodanajan joukkoja (kenraalien ja poliitikkojen typeryyttä) pienennettiin. Pienennys koski paljolti niin kutsuttuja jalkaväkiprikaateja. Niiden kalustossa huomattavasti mm. raskaita sinkoja ”musteja”. Ylimääräiset Mustit ja viimeisen käyttöpäivän etääntyneet Apilas raskaat kertasingot Ukrainaan!
Venäjä PYSÄYTETÄÄN Ukrainassa, jossain muualla tai sitten sitä ei pystytä pysäyttämään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Juuri näin, tässä ei ole kyse siitä, voitetaanko tai voittaako Ukraina sodan, vaan siitä, voitetaanko maailmanrauha, joka koskee siltä osin meitä kaikkia. Välirauhoja voi muodostua rajojen siirtyessä, mutta valloituksen palo Venäjällä jää kytemään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Arto Luukkanen Dosentti
Tyytyväinen
#7

Ukrainaa pitää aseistaa tietysti…eikä pakottaa mihinkään ”Moskovan rauhaan”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Pitää nostaa Alv veroa ja Uhrata työpaikkoja ja leikata kaikkialta ja ajaa Suomi konkurssiin sen puolesta että lähetämme lisää aseita ja rahaa Ukrainan tuhoamiseksi ja samalla ajamme Suomen sodan partaalle,koska se on kaikkien politikkojen etu.

Ainahan on jossakin sodittu ja Politikot on aina voittajia sodassa,silloinkin jos sota hävitään sen takia kannattaa sotia politikkojen mielestä.

Katsokaa vaikka Ukrainan Zelenskyä kukaan muu ihminen ei käytä niin paljon rahaa lentelyyn ympäri maailman ja asumiseen luxus hoteleissa ympäri maailman. Ilman sotaa se ei voisi noin elvistellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Älä jauha taas tuota sontaa. Suomen Ukrainaan lähettämiä aseita käytetään juurikin siihen tarkoitukseen johon ne on alunperinkin hankittu. Venäläisten maahan hyökänneiden sotilaiden tappamiseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#25

mitä enemmän aseita ja rahaa sitä enemmän ja pidempään tuhoa ja sotaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#29

Mitä vähemmän aseita ja puolustusta, sen enemmän hyökkäyksiä, raiskauksia ja tappamista. Ryssää vastaan kannattaa aseistautua kunnolla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#38

ohho, sohvasotilas on herännyt

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#42

JOS HAKKARAINEN EI OLE PERSUJEN EHDOKKAANA EU VAALISSA,NIIN TODELLAKAAN ÄÄNESTÄ PERSUJA ,EIKÄ KUKAAN MUUKAAN ÄÄNESTÄ !

On täysin väärin että väärydellä ja viekkauella yritetään varastaa Teuvon Eu paikka !

Mutta Ei tule onnistumaan varastus , koska persujen kannatus jää 5 % tasolle !

EI ÄÄNESTÄJIÄ SAA TYHMINÄ PITÄÄ !

Taasko se Persuilla mopo karkaa käsistä kun Hallitukseen päästiin ,ihan kuin Soinilla !
Joka pakolaisia haali ja Kreikkaan rahoja tunki !!
PERSUT TUNKEE RAHOJA NYT UKRAINAAN !
SAATANA !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#48

Hakkaraisen blokkaamisen suhteen olen kommentoijan kanssa täysin samaa mieltä. Puukkoa on tullut selkään myös monelle muulle asiansa osaavalle PS-poliitikolle.
Lisäksi uutisissa esitettiin juuri, että ”sairaalakarsinnalla” saavutetaan 100 miljoonan euron vuosisäästö.
Varovaisten laskelmien mukaan vihersektorilta ja kyseisten organisaatioiden projekteista saisi säästöä yli PUOLIMILJARDIA vuodessa, eli viisinkertaisesti mitä kansalaisten terveydestä! Miksi vihersektoria ei laiteta säästökuurille?
Itsekkin PS-poliitikkona en tällä kertaa äänestä omaa puoluettani tulevissa EU-vaaleissa.
Ukrainan tukemisesta olen kommentoijan kanssa TÄYSIN ERIMIELTÄ!
Kuten alussa kirjoitin, sotilaana katson, että paras tae rauhan säilymiselle Suomessa on Ukrainan voimakas, jopa lyhyellä ajalla omia sotilasresurssejamme pienentävä, merkittävä Ukrainan tukeminen. Jos Ukraina kaatuu tai pakotetaan tappiorauhaan totaalisen sodan mahdollisuus maassamme kasvaa huomattavasti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#57

Entisenä sotilaana totean, olemme jo sodassa mukana lähettämällä rahaa ja rautaa ukrainaan, toisinsanoen ’kerjäämme verta nenästämme’.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#59

Hakkarainen on past!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#32

Tarkoittaako tuo, että Ukrainan tukeminen pitäisi lopettaa ? Sanoa Putinille, tee ”niille” mitä haluat, mutta älä ”korjaa Leninin virheitä” meidän kohdallamme??

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#39

Tarkoittanee varmaan sitä että sota on jo hävitty ja nyt vain pitkitetään…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#44

Venäjä kyllästyy sotaansa aikanaan, kun Ukrainan puolustuksesta pidetään huolta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#52

Nauru pidentää ikää :))

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Hopi hopi rintamalle siitä, sitäpaitsi putella on nappi, jota tarvittaessa käyttää valkaisuna. Turhaa sodan pitkittämistä kaikki ja velkarahaa kuluu. Ei muuta kuin puolalaista tobleronea nassuun ja vääntämään kättä. Trumppi sen viimeistään tekee, eikä onneksi ole mikään sotahullu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Meillä on Kusipää ääliö Presitentti joka uhkailee Naapuriamme Maailman ydinase ykköstä ydinaseilla vaikka meillä ei ole ensimmäistäkään omaa vielä. Sotahan tästä tulee tällä menolla kun sitä tahallaan hommataan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Juuri näin, on ne rohkeita.. Suomineidon jalkaa sahaavat hullunkiilto silmissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Kansalata ja yrityksiltä leikataan ja sästetään kaikesta ja Stuppi tilasi Uuden yli 1 Miljoonan euron Audin itselleen ja Hommas Morsimmelleen Isopalkkaisen valtion rahoista kustannettavan suojatyöpaikan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#23

Ois se joutanut istuun Niinistön entisen Hevosmiesten-Mersun kyydissä !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#24

kyllä on sekoomus tullut kalliiksi suomen veronmaksajille, onkohan oikein BI-turbolla varustettu DKW

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#28

Taas noita komukkavassareiden ulostuloja!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#33

homoo, syökkönä bananii

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Maailman kirjat on vaan niin suunnattoman sekasin.

Putin haluaa tsaarin aikaiset rajat takaisin (mukaan lukien Suomi),
Kiina haluaa maailman valtiaaksi, Afrikkaahan se on valloitellut jo pitkään,
Lähi-idässä on monta alueen kunkuksi haluavaa maata,
Israel halutaan tuhota, from the river to the sea,
islamistit haluavat tuhota vääräuskoiset, kalifaatti maailman laajuiseksi,
Eurooppa halutaan tuhota muslimi-siirtolaisten avulla,
ja mitä muuta vielä…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Maailman kirjat on todellakin sekaisin kun Juutalaiset ja Natsit on nyt samalla puolen käsikädessä, niin Ukrainassa kuin Israelissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Kenellä on Rauha niminen vaimo/tyttöystävä?Niin sitä kannattaa hieroa aina. 😉

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#9

Juuri näin. Rauha sinne, Rauha tänne, jokapuolelle Rauha.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Pitäkööt venäjä itäisen ryssäukrainan, muuten mikään ei muutu, tosin veljeskansaa ne molemmat. Ne kaks pätkää pitäisi heittää molskille, tapelkoot keskenään, niiden välinen sota se on.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

pikku putinisti on taas täällä! hellan lettas sentään…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

ole sinä ryssä hiljaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Ei ole niiden välinen sota ! (Ukraina on Venäjä huora elätti Ryssä maa ) jonka Eu /Nato Yritti ryöstää 10 v. sitten kun Putin istui Shotsin Olympialaissa !

Tämä on Venäjän ja Länsimaiden sota Ukrainasta kumpi sen saa !

PITÄÄ MUISTAA TOSIASIA ETTÄ EU ON SE JOKA YRITTI RAJOJA SIIRTÄÄ !

Eu ei ole saanut vielä aariakaan ja tuskin saa, Venäjä on saanut jo Krimin ja osan Itä Ukrainaa ja se vie koko paskan jos neuvottelu halukkuuttaa Länneltä ei löydy.

On Järjetöntä ajaa Suomi lamaan ja konkurssiin rahojen lähettämisen sotaan tuosta paska maasta !
Jos se paska olisi saatu (toive ajattelua) niin miettikääpä mitkä kustannuksen sen huoran elättämisestä tulis ?

Huora on huora ja Ryssä on Ryssä ja Natsi on Natsi vaikka voissa paistaisi

Suomen kansan pitäisi tajuta että tästä hulluudesta ei hyödy kukaan muu kuin Politikot jotka hyötyy aina sodasta.

Suomen kansan pitäisi vaatia että ei senttiäkään Ukrainaan eikä Israeliin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Kannattaa muistaa se tosiasia että Venäjä ei ollut viemässä Ukrainaa ,ennen kun Eu yritti viedä sen.

Jos Ukrainan Presitenttiä ei olisi ajettu maan pakoon Eu:n laajennus pyrkimysten takia ,niin Ukrainassa olisi rauha nyt

Nyt ei auta kuin odottaa että Trump valitaan Presitentiksi että sota loppuu…
Mutta meneekö Suomi konkurssiin sitä ennen ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

höpö, höpö. taas kerran satuja satelee.
Venäjä yritti viimeiseen asti liittää Ukrainan omaan järjestelmäänsä venäläismielisen presidentin avulla.

Lähentymisestä EU:hun oli keskusteltu Ukrainan hallituksessa kauan ja sillä oli kannatusta. Venäjämielinen presidentti teki sopimuksia Venäjän kanssa hallituksen selän takana salaa.

Siitä ongelmat alkoivat. Mielenosoituksia, ja sen seurauksena venäjämielisen presidentin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pakeneminen Venäjälle.

Ja Venäjä aloitti pienten vihreiden miesten tuomisen Krimille tällä hetkellä miehittämilleen alueille. Ja helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan tarkoituksenaan valloittaa koko Ukraina.
Tällä hetkellä Venäjä edelleen jatkaa Ukrainan tuhoamista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#26

Näin juuri, Venäjä kiinnostui Ukrainasta entistä kiimaisemmin Itä-Ukrainan maakaasuvarojen löytymisen jälkeen 2000-luvun alkupuolella, mutta muutoinkin Itä-Ukrainan jättimäisten hiilialtaiden vuoksi. Energiavarat olivat myös tosin kiinnostuksen kohteen EU:n puolella, jossa Ukrainan kanssa tehty energiakauppa vähentäisi Venäjä riippuvuutta. Voi sanoa, että EU:n laajentumiskiima perustuu suurelta osin juuri energian hankintaan. Jos oli aikoinaan, ja vielä tänäänkin uskonsotia, tulevaisuus tulee olemaan suurelta osin energiasotia. Homoenergia, eli tuulivoima ei aiheuta sotia, mutta puutetta se aiheuttaa, kuten alentaa mm. Suomen hyvinvoinnin tasoa merkittävästi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#30

Juuri näin, tuo tuulivoima on todellakin homoenergiaa, kuten kasvisruoka tekee miehistä homoja, joskin kevyen työn luisevat naiset saattavat tulla salaatilla toimeen pitempäänkin, kärsimättä puutostiloista.

Keniaan rakennettu tuulivoimapuisto on nimellisteholtaan luokkaa reilut 300 MW, mutta tuotto käytännössä on vain muutaman omakotitalon tarvitsema teho. Kenian tuulivoimapuisto oli osin Suomalaisten rahoittama, ja tuohon satojen kilometrien sähköverkko.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#35

Hitler tuli hulluksi kasviruoan syönnillä, eli sotia se tietää, kun ei syödä kunnon ruokaa. Hivenaineet kuulemma saa vaikka syömällä pähkinöitä, antaa vaan homojen syödä rauhassa pähkinöitä, varmaan on ihan lähiruokaa ja halpaa täyttää kupunsa. Sopii hyvin vaikka pähkinänakkeleille, silmien päällä musta naamari ja alapää punainen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#40

Hitler käytti päihteitä, kovia huumeita, siinä se hulluuden lähde oli.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#46

Tekoäly kertoi, että Hitleriä vaivasi itsekeksitty kasviravinto, josta puuttui proteiinit ja ravintoaineet. Jos kasvisravinto on riski mm. meidän poliitikoiden ruokavaliossa, eikö asialle pitäisi tehdä jotain?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#53

Mm. suoliston solut ovat erittäin lyhytikäisiä, ehkä vain vuorokauden ikäisiä, eikä kasvisravinnosta saa kaikkea solujen uusiutuessa, mm. sinkkiä, seleeniä, kromia, jodia, kuparia, rautaa, mangaania ja molybdeeniä. Suolisto-ongelmien kannalta kannattaakin harkita ruokavalionsa tarkoin. Solujen uusiutumiseen tarvitaan paljon muutakin, kuin kasviksien sisältämiä aineksia, jollei halua kasvaa koiranputkea.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#47

Eu:n johdossa 10 v. sitten oli Huumehörhö-Junkker kun Ukrainan Presitentti ajettiin maan pakoon ja koko Ukraina yritettiin liittää Eu:n

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#54

Niinistökin talutti Televisio kamereoiden edessä Huume hörhöä jolla jalat ei kantanut ,mutta silmät oli pyöreät ja suu hymyssä toisin kuin juopolla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#55

Eikös se viivoja vetele tuulenhalkaisijaan zelenskykin..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#56

Eikös Suomeakin hallinnut äskettäin jauhojengi😜?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#58

Kyllä pitää paikkaansa ja käyneet myös zelenskyn luona vierailemassa.. Jauhoa pöytään!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

FAKTAA VÄLIIN!
#50

Hitler oli alunperin normi lihansyöjä. 30-luvun puolessa välissä siirtyi kasvisruokaan lähinnä sisaren tyttärensä (Geli) itsemurhan (koki tulevansa pahoinvointiseksi lihasta) ja vatsavaivojen johdosta.
Hitler eli terveellisesti. Ei juonut alkoholia, polttanut tupakkaa, joi vuohenmaitoa, harrasti kävelyä, yms.
Hitler samaistui voimakkaasti Saksaan ja kansaansa. 1943 aikoihin sotaonni kääntyi ja samoin Hitlerin terveys. Hänen lääkärinsä tohtori Morell antoi itse tekemiään ”koktaileita” piristeeksi ja rauhoittumiseen. Hitlerillä alkoi myös sodan kääntyessä tappiolliseksi parkinsonin tauti.
Toisin sanoen, ”huumeiden” käyttö alkoi vasta loppuvaiheessa. Hitlerin ajatuksista voidaan olla monta mieltä, mutta eloon jääneet ovat todistaneet, että vaikka hän ”raunioitui” fyysisesti, ajatus oli selkeä loppuun saakka!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

FAKTAA VÄLIIN!
#60

Historiasta kiinnostuneille kirjoitin Adolf Hitleristä, hänen kasvissyönnistään ja väitetystä ”huumeiden” käytöstä.
Asiasta kiinnostuneille täsmennän vielä aikaisempaa kommenttiani seuraavasti:
-Geli oli Hitlerin puolisisaren tytär.
-Hän teki yllättäen itsemurhan vuonna 1931. Tämän jälkeen Hitler koki liharuuan (liha on alunperin aina veristä) epämiellyttävänä.
Kyseisestä tapahtumasta alkoi kasvissyönti, josta syntyi Hitlerille tapa myöhemmin ilmenneiden vatsaongelmien johdosta.
-Hitler samaistui kansaansa niin voimakkaasti, että sotatilanteen muuttuessa pysyvästi, myös hänen fyysinen kuntonsa romahti rintamalinjojen myötä.
Esimerkiksi Ranskan antautuessa, vahvan ja hyvinvoivan oloinen Hitler on täysin ulkoisesti eri mies Normandian maihinnousun jälkeen.
Historian tuntemus on tärkeää ja siitä syystä kirjoitin aikaisemman ja nyt oheisen aihetta täydentävän kommentin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Panostukset hiilivoimaan kannattaa
#31

Maailmanrauha on taattu, kun palaamme normaalienergiaan, eli hiilivoimaa ja teollisuutta tasaisesti maailmalle, ei keskittynyttä teollisuutta vain Asian maihin. Taloudelliset, kaupalliset riippuvuudet sitovat maita parhaiten rauhantielle. Maapallolla on globaali ilmakehänkiertoliike, jossa kokonaishiili joko painottuu yhdelle maanosalle, tai jakautuu tuotossa tasaisesti ympäri pallon, joka tarkoittaa sitä, että esim. EU-alueella päästöt vähentävät Aasian päästöjä, kuten myös puhtaamman teknologian avulla kokonaispäästöt vähenisivät. Kiinassa ei voi lisätä ydinvoimaa geologisista syistä, koska siellä maanjäristykset muodostavat merkittäviä riskejä, jossa ydinonnettomuudet vaarantavat miljardien ihmisten terveyden. Puhtaan teknologian hiilivoima on myös kilpailuvaltti, ja ponnistelut puhtaampaan hiilivoimaan hyödyttää kokonaisuutta, koska hiilivoima tulee olemaan vaivoinamme joka tapauksessa vielä satoja vuosia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Halpa energia ja rauha
#36

Näin juuri, koko maapallon kuoren peittävät muinaiset biomateriat ja vedenkierto pitää siitä huolta, että metaani ja hiilidioksidia karkaa jatkuvasti kuoresta. Happea tulee vedenkierrosta, jossa mikrobit ottavat hapen ja vety vapautuu. Metaanimuodostumat ovat -aikansa- kaasuja, jotka ovat nekin mikrobien tuottamia, ja eroosion myötä vapautuvat joka tapauksessa ilmakehään, kuten hiilidioksidikin. Maapallon kuoren hidasta eroosiota tai purkautumista ei voi estää, kun toisaalta hiilidioksidin hyvä vesiliukoisuus veden kierrossa hoitaa tehokkaasti ylimääräisen hiilidioksidin pois ilmakehästä. Hiilidioksidin pelko on siis täysin turhaa ja aiheetonta hätäilyä. edellä mainitusta johtuen maankuoren yleisin alkuaine on juuri happi, jota mikrobit tarvitsevat. Öljyä ja metaania, kuten myös hiiltä on riittämiin maankuoressa vuosisadoiksi, jopa vuosituhansiksi, kulutuksesta riippuen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#41

Maapallo on kasvihuoneilmiönsä vanki, jota ei edes hieno säädellä ihmisen toimin. Viljelyala on käytetty loppuun noin neljän miljardin lisäihmisen jälkeen, kuten merien kalakanta ei kestä senkään vertaa. Puhdas juomavesi on jo käytännössä maailman suurella väestönosalla loppu, kun kastelujärjestelmät käyttävät valtaosan vedestä. Välimeren maiden yhteinen vedenkulutus on tällä hetkellä noin 56 320 000 tonnia vettä vuorokaudessa. Sateisuus ei kasva väestön lisääntymisen seurauksena.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#45

Pitää vielä tarkennukseksi laittaa nuo perusluvut, niin jokainen voi itse laskea; siis Välimerenmaiden väestö on noin 128 000 000 henkeä, ja vedenkulutus henkeä kohden noin 440 litraa vuorokaudessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#37

Vihreiden mielestä fossiilisista pitäisi päästä eroon silloin ja silloin, itse vaadin, että fossiilisten käyttöä on lisättävä, jotta maapallon ruokaturva ja kasvikunta turvataan. Se olisi ihmiskunnan kannalta erittäin vaarallista, että kasvikunnan olosuhteisiin puututaan vain epämääräisen vihreän ideologian takia, joka itse asiassa perustuu puhtaaseen natsi-ideologiaan, jonka tavoite on vähentää maapallon väestöä väkivaltaisesti nälkään tappamalla. Sitä myöten, kun kasvikunnalta vallataan tilaa, jäljelle jäävän kasvikunnan on lisäksi tuotettava entistä enemmän mm. happea, koska olemme happikatastrofin partaalla. Fossiilisilla kulkeva auto tuottaa jopa hehtaarin alueen puustolle ravinnehiilen, joten polttomoottoriautot ovat jopa osa kasvikunnan elossa pitämissysteemiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ilmasto kylmenemässä
#43

Ilmasto on kylmenemismoodissa, ja se on nykyihmiskunnan suurin huoli. Mitä kylmempää, sen vähemmän saadaan ravintoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#49

Näin on, ja pähkinöillä vaikka kymmenen miljardia ihmistä ei tule toimeen, vaikka ne leipoisi jauhotettuna muottiin. Sen sijaan, todellista on se, että heinäkasvit ovat maapallon runsaslukuisin kasvilaji, eli selluloosan sulattajat tulevat edelleen ruokkimaan maapallon väestöt, siksi kunnes sodat tekevät elämisen mahdottomaksi. Keinoruoat ovat mahdoton yhtälö elättää jättimäistä väestöä, ja aivan liian kallista ja kuluttaa maaperän hivenaineet loppuun. Naudan paska kiertää, pelloilla ja metsissä, kuten nauta kuluttaa erittäin vähän vettä neron veden kierrätyksen ansiosta, ja elämän kaaren päätteeksi liha ravitsee runsaine hivenaineineen väestöä. Märehtivien olemassa olo ja hyödyntäminen pelastaa ihmiskunnan vain heinäkasveja hyödyntämällä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#51

Mitä v,,,tua eikö sen ilmaston pitäisi lämmetä vihervasemmiston mukaan!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#61

Kyllä, ilmaston pitäisi lämmetä, mutta kun ei lämpene. Sitä
myöten, kun ilmasto viilenee, myös hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa, koska yhteyttäminen hidastuu. merkittävin määrä hiilidioksidista muodostuu maankuoren CO luonnollista päästöistä, jotka hapettuvat ilmakehän hapessa hiilidioksidiksi. Väestön lisääntyessä maapallon pinnan kasvipeite kutistuu neliöhehtaareita sekunnissa asutuksen alle, ja hiilinielut vähentyvät. Valtamerien lämpötilan lasku on kuitenkin merkittävin hiilidioksidin kasvun syy, joskin CO2:n kasvu on varsin hidasta, ja kestää tuhansia vuosia, ennen kuin pitoisuudet ovat historiallisissa korkeuksissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#27

Mikä siinä eu:ssa on niin erinomaista, olla saajana, vai maksumiehenä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Notta !
Utelias
#34

Viisaammat sanoo,että kun antaessaan saa,niin on tuplasti mukavaa! 😉

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Blogisti puhuu suulla suuremmalla ja kopioi erilaisia tekstinpätkiä, jotka sitten esittää ilmeisesti ominaan. Tosi löperöä ja selkärangatonta kusetusta. Lopuksi allekirjoittaa tekstinsä dosenttina. Turhia dosentteja on muitakin. Menköön kotiinsa opettelemaan ihmisiksi olemista ja laskeutumaan yli-ihmisyydestään maan pinnalle ja muiden taviksien pariin. Jos ei ärsyttäisi niin naurattaisi tuo ’itseään isompi’ esitys.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Suottaapi liittyä vaaleihin, teksti jääköön lukijan vastuulle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Titteli ei vielä automaattisesti tee asiantuntijaa. Dosenttejakin on niin monia kuten dosentti Beckman, venäjämielinen VKK:n eduskuntavaaliehdokas viime vaaleissa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000