Perussuomalaiset

Arja Suuronen

Ilmastovaalit?

Tänään olin Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun ryhmän järjestämässä ilmastovaalit keskustelutilaisuudessa panelistina. Tilaisuus alkoi Luonnonsuojeluliiton Otto Bruunin alustuksella.

Tässä hieman omaa tekstiäni, jota hyödynsin paneelissa.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on yksi maailman tärkeimmistä yhteisistä asioista, missä tarvitaan yhteisiä tasapuolisia ponnisteluja maiden välillä. Ilmastomuutoksen pysäyttämistä Suomi ei pysty tekemään yksin, vaan siihen tulee sitoutua muutkin maat. Tarvitaan faktapohjaista keskustelua. Keskustelun taso ei saa typistyä tasolle, onko oikein syödä lihaa, juoda maitoa tai millainen auto sinulla on.

Ihmisiä ei tule moralisoida ja ruoskia ”vääristä valinnoista”, vaan valistaa ja antaa aikaa muutoksille ja omille valinnoille. Jatkuvat veronkiristykset, tässä haittaverot, ahdistavat kansaa. 

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei saa johtaa siihen, että talouselämä ja elinvoimaisuus kärsii. Se ei voi johtaa maatalouden alas ajamiseen. Suomi elää metsistä ja siihen kuuluu metsän hoitaminen ja metsän hyödyntäminen teollisuuden käyttöön. Hoidettu ja kasvava metsä sitoo tehokkaasti hiiltä. Metsä ja luonto ovat aina ollut osa suomalaisuutta ja metsät kuuluvat siten myös virkistyskäyttöön.

Suhteellisuudentajua faktatietojen rinnalla tarvitaan aina päätöksenteossa. Ei ole asianmukaista ajaa metsäteollisuus ahdinkoon ja siten menetämme työpaikat ulkomaille, missä ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ei välitetä samalla tavalla kuin täällä. Toimenpiteitä tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, mutta ei millä hinnalla hyvänsä. Tarvitaan tasapuolisuutta ja vastuunkantoa myös rahallisesti myös muilta mailta. Suomen kannattaa tarkasti miettiä, millä aikataululla se sitoutuu ja mikä on sopimuksen sisältö. 

Ydinenergia herättää paljon negatiivisia mielikuvia, mutta se on tällä hetkellä yksi parhaimmista tavoista tuottaa vähäpäästöistä energiaa vaadittavissa volyymeissa järkevällä hinnalla pohjoisessa kylmässä maassa.

On ekologinen teko, että suositaan paikallisen tuotannon lisäämistä, koska silloin työpaikat säilyvät, kuljetusmatkat ja päästöt vähenevät.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen lähtee ihmisten arkielämästä ja pienistä teoista: suosi kierrättämistä, joukkoliikennettä, mietitään omia kulutustottumuksia yms. Itse pyöräilen ympäri vuoden vuosittain tuhansia kilometrejä ja monet hankinnat ovat kirpputoreilta.

Kun puhutaan autojen päästöistä ja autokannan muuttamisesta vähäpäästöisempään suuntaan, tulisi ehdottomasti luoda toimiva ja kattava joukkoliikenne sekä nopeammat junayhteydet Helsinkiin ja muualle. Liian kireällä aikataululla ei tule hyvää jälkeä, sillä muutosvastarintaan ja muutoksiin tarvitaan aikaa. 

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja siihen käytettävä teknologia luo uusia työpaikkoja ja vientiä ja siinä Suomen tulee olla etunenässä. Esimerkiksi SSAB Raahessa on luomassa maailman ensimmäistä fossiilivapaata teräksenvalmistustekniikkaa. Se vähentäisi Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 7%.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja