Miten fossiiliset ergiat korvataan
Juri Laurila kysyi 9.11 Lappi puhuu sivulla ”Miten fossiiliset korvataan”. Hän pyysi myös kansanedustajaehdokkaita ottamaan kantaa asiaan.
Miksi tarvitsemme energiaa? Ongelma on globaalinen. Suomessa ehkä pystymme ratkaisemaan ongelmat, mutta maailmanlaajuisesti se on jo paljon vaikeampaa. Meidän tekomme eivät maailmaa pelasta, mutta tietenkin kannattaa jokaisen kantaa kortensa kekoon. Suurin ongelma maailmassa on liikakansoitus. Jokainen ihminen haluaa myös paremman elintason. Siitä seuraa, että energiaa tarvitaan. Valtaosa maailman energiasta tuotetaan uusiutumattomilla. Hiili, öljy ja maakaasu muodostavat pääosan uusiutumattomista energialähteistä.
Maailman energiasta tuotettiin n.80% uusiutumattomilla 2017. Suomessa on tilanne paljon paremmin. Meillä on uusiutumattoman energian määrä n.38%, ydinvoima 18% ja loput uusiutuvia tai muuta. Monessa maailman suurkaupungissa saasteiden takia hengitysilma on niin huonoa, että heidän on tehtävä jotakin tai ihmisiä tulee kuolemaan, johtuen saasteista. Se aiheuttaa myös ihmisten liikehdintää ja valtavia massoja ihmisiä lähtee liikkeelle etsien puhtaampia elämänolosuhteita.
Mikä olisi ratkaisu? Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on ydinvoima. Sitä on rakennettava lisää, paljon ja kiireesti, mikäli haluamme hiilineutraalin maailman ja puhtaamman ilman. Käytännössä ydinvoima ei aiheuta kasvihuonepäästöjä. Suomessa ydinjätteiden loppusijoitus on mielestäni ratkaistu. Lisäksi ydinjäte voitaisiin tulevaisuudessa uusiokäyttää. Olen lukenut, että asiaa tutkitaan ja kehitellään. Jos uusiokäyttö onnistuu, niin maailmassa on energiaa lähes loputtomasti. Suomi voisi ottaa muidenkin maiden jätteitä ja tehdä sillä bisnestä. Ei ole minun ideani, mutta olen ollut luennolla, missä eräs energiafirma siitä puhui. Suomessa meidän tulee rakentaa ydinenergiaa, että olemme energiaomavaraisia. Sen jälkeen luovumme uusiutumattomista energialähteistä. Liikenteeseen tuotetaan biopolttoaineita, kun muuta energiaa vapautuu ydinvoiman lisärakentamisen ansiosta. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö muita uusiutuvia energialähteitä käytetä edelleen. Tällä tavalla päästäisiin yli sen vaiheen, kunnes keksitään parempaa.
Maailman energiasta tuotetaan ydinvoimalla alle 10%. Ranska tuottaa sähkönsä 78% ydinvoimalla. En ole kuullut, että siellä olisi ollut ongelmia. Nykyään on kehitteillä pienydinvoimaloita, jotka ovat yksinkertaisempia ja entistä turvallisempia. Suunnitellaan jopa niiden sarjatuotantoa. Ydinvoimaloista vapautuu paljon lauhdevettä, jota voisi käyttää kaupunkien lämmittämiseen. Vaarallisuudesta sen verran, että paljon enemmän ihmisiä kuolee alkoholiin, liikenteessä ja hukkumalla, kuin ydinvoimalaonnettomuuksissa.
Ari Paldan kansanedustajaehdokas PS
Tekstin aiheet:
Kysyin kylläkin, millä fossiiliset materiaalit korvataan. Suomen metsien puusta lähes kaikki menevät materiaalien tuotantoon ja energiaksi vain sivutuotteet ja tähteet.
Mutta energiakin on tärkeä. Minun kysymykseni ei vain liittynyt vastaukseesi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Bensiinille on vaihtoehtona ainakin biobutanoli, bioetanoli.
Dieselille on vaihtoehtona ainakin Biodiesel, etanoli-dieseli, biopolttoöljy.
Suomessahan on paljon hylättyjä ja kunnoltaan asumiskelvottomia taloja, halleja. Ne voitaisiin pakkopurkaa ja purettujen talojen, hallien tilalla sitten kasvatettaisiin puita, marjapensaita. Vaihtoehtoisesti peltoa joissa kasvatettaisiin hyötykasveja biopolttoaineiden tuotantoon ja vaihtoehtojen määrä näissä hyötykasveissa on melkein rajaton.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti