Kiusaamaton hymy minulta sinulle
Koulukiusaaminen on koskettanut ja koskettaa meistä monia jatkuvasti. Kiusaamisesta syntyneille arville ei ole olemassa kauneusleikkauksia. Ongelma on kuin rikkaruoho joka täytyy kitkeä pois yhteiskunnasta, valtiosta, kaupungista, kunnasta, perinjuurin.
Presidentti Niinistö, Diandra ja Robin ovat käynnistäneet 14.3.2017 hienon #kannustusryhmä-kampanjan kiusaamisen vähentämiseksi.
Kivakouluja kuin sieniä sateella
Kivakouluja putkahteli ympäri Suomenmaata mutta siltikään eivät ongelmat loppuneet. Kunnat saivat rahaa kivakouluhankkeisiin ja ilmassa oli sen suuntaista että paljon kiusaamistapauksia painettiin villaisella tyyliin ” meidän koulu on KiVa koulu eikä täällä kiusata ketään”. Kivakoulun sovittelevat neuvottelut olivat usein ennemminkin karkeaa hiekkapaperia kiusatun haavoihin. Rehtorit nauttivat luottamusta ja koulumaailmaan koulutetut aikuiset eivät nähneet sitä mitä he eivät halunneet nähdä.
Nykyaikana kiusaaminen on laajentunut somekulttuurin myötä . Enää ei lauleta somasti biisissä valokuvasta joka on laitettu nettiin vaan bittiavaruuteen, someen, voi kantautua ihmisen koko elämä väritettynä sellaiseen muotoon kuin kiusaajat sen haluavat katsojalle välittää.
Karmea esimerkki aikuiseen ihmiseen kohdistuneesta kiusaamisesta oli viime kesäinen risumieheksi mediassa julistetun miehen tapaus. Vanha mies menetti kotirauhan ja lopulta elämän. Hän ei jaksanut julkisuutta ja hänen terveydentilansa heikkeni nopeasti. Mitä mahtaa miettiä tänä päivänä Raivokas risunjemmaajavideon kuvaaja…?
Lakialoite kiusattujen puolesta
Kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps) tekemä tärkeä lakialoite koulukiusaamisen katkaisemiseksi etenee. Hänen lakialoitteessaan ehdotetaan perusopetuslain muutosta niin, että kiusaajan voisi pakottaa siirtymään toiseen kouluun. Tutkija, kasvatustieteen tohtori Laura Repo tyrmää lakialoitteen, joka passittaisi kiusaamistapauksissa kiusaajan vaihtamaan koulua. Kuten Tiina Elovaara (ps) korostaa, useissa tilanteissa koulua joutuu vaihtamaan kiusattu.
Laura Repo joka vähättelee lakialoitteen merkitystä ja tähdentää että perusopetuslaki jo mahdollistaa kiusaajan siirtämisen, ei varmaan ole koskaan joutunut lohduttamaan kiusattua lasta joka ei tahdo tai uskalla mennä kouluun, pelkää ja kärsii paniikkihäiriöistä, painajaisunista. Kiusaaminen voi olla hetkellistä mutta se voi kestää myös koko elämän.
Sallittu minä
Siirto kiusaajalle viestii, ettet kelpaa, mutta kiusatulle viesti on – omana itsenäsi et voi jäädä. Molemmin puolin sanomaa. Koulukiusaamistapausten broblematiikka. Laura Repo asettuu kiusaajan puolelle ja korostaa että kiusaamisessa kyse on ryhmädynamiikasta, toimintatavoista ja selviämismetodeista. Koulumaailma on viidakko jossa on viidakon laki, vain vahvimmat selviävät. On totta että kiusaamistilanne on kuin spiraali, kuin päättymätön kehä. Pois siirretyn kiusaajakuninkaan tilalle nousee uusi johtaja joka haastaa vallan sokaisemana seuraavan uhrin, kiusatun. Ennen kuin uusi johtaja ehtii valtaistuimelle valtiaan paikka on tyhjä. Silloin on vallan kaappauksen paikka kiusaajien laumalta terapeuteilla, opettajilla, kuraattoreilla, rehtoreilla jne.
Toisen posken kääntäminen ei enää auta.
Kiusaaminen on raaistunut. Viihdemaailman elokuvat ja pelit turruttavat ihmisten aistia nimeltä omatunto. Turtuminen alkaa lapsuudessa. Samalla lapsille syntyy valikoiva kuulo . Lopulta kuuromykkäsokea ei lopeta vapaaehtoisesti kiusaamista.
Lapsen kiusaajakäyttäytymistä perustellaan sivistyneesti sillä että lapsi kokee itsensä ryhmässä ulkopuoliseksi. Siirto toiseen kouluun olisi kiusaajalle kohtuuttoman kova rangaistus sillä silloin viesti kiusaajalle on – et kelpaa kenellekään, haluamme sinusta eroon. Millainen on kiusatun lapsen minäkuva ja ihmisarvo jotka kulkevat käsikädessä? Mikä onkaan koulukiusatun lapsen vanhemmalle turhempaa kuultavaa kuin se että asiantuntijat vakuuttavat hoitavansa molempia, kiusattua sekä kiusaajaa! Riittävän kovia keinoja ei kuitenkaan ole. Sovittelu ja paapominen ovat ne ensimmäiset keinot. Koulujen rehtoreilla tulisi olla valtuudet erottaa määräajaksi kiusaaja pois koulusta tai siirtää hänet muualle.
Kiusaaminen on ollut aina ja tulee aina olemaan. Millaisessa muodossa, sen päätämme me yhdessä, tulevaisuuden vaikuttajat. Tehdään yhdessä mailmasta kiusaamaton paikka.
Hymyillään kun tavataan.
Anu Elovaara
Omaishoitaja
Kuntavaaliehdokas 2017.
Nivala, Pohjois-Pohjanmaa
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia