Perussuomalaiset

Anne Vuori

HEKA ja hallinto

Helsingin kaupungin asunnto eli Heka syntyi kun Helsingin kaupungin omistamat kiinteistöyhtiöt sulautettiin Helsingin asunnot OY:n 1.1.2012, tällöin kiinteistöyhtiöiden sijaan perustettiin 21 alueyhtiötä vastaamaan alueellisesta isännöinnistä ja huollosta emo Hekan valvovan silmän alle.

Alueyhtiöiden hallintoa kehitettiin niin, että vuonna 2013 Heka päätti keskittää taloushallinnon emoyhtiön kylkeen ja 21:stä aluetoimistosta muodostettiin 9 alueyhtiön palvelupistettä, joka tarkoitti 2-3 alueyhtiön toimimista ”saman katon alla”, tätä perusteltiin mm käytäntöjen yhtenäistämisellä ja asioinnin helppoudella. 21 alueyhtiön hallitusta kuitenkin jatkoi toimintaansa, päättäen isännöinnistä, hankinnoista, hoitovuokrista ja muusta hallinnosta.

Nyt Heka on päättänyt uudesta hallinnon kehittämisestä mallilla 1+5. Kaikki 21 alueyhtiötä ja niiden hallitusta lopetetaan ja tehdään 5 alueyhtiötä / hallitusta. Käytännössä se tarkoittaa 4-5 entisen alueyhtiön/ hallituksen fuusioitumista yhteen alueyhtiöön / hallitukseen emo Hekan valvovan silmän alle, sillä emo Heka jatkossa päättää kaikki korjaukset, hankinnat ja vuokrat. Aikaisemmin hyvin toimineille alueyhtiöiden hallituksille (pj Hekan edustaja, kaksi poliittista jäsentä ja kaksi asukasedustajaa), joita jatkossa on siis viisi, ei jää käytännössä mitään tehtäviä.

Asukasdemokratia on nojautunut vuokralaisdemokratiasääntöön joka on ollut Helsingin kaupungin valtuuston vahvistama ja vuokralaisdemokratian tarkoituksena on yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain mukaisesti antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa. Uuden hallinnon tullessa voimaan 1.1.2018, ei asukkailla ole sananvaltaa omassa asumisessaan, koska tuolloin myös astuu voimaan Hekan oma vuokralaisdemokratiasääntö, jolle ei enää tarvitse hakea Helsingin kaupungin valtuuston vahvistusta.

Helsingin kaupungin konsernijaos toteaa 14.11.2016, että Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamien alueellisten isännöinti- ja huoltoyhtiöiden fuusiosuunnitelma ei edellytä konsernijaoston erillistä ennakkohyväksyntää, kun kysymys on Helsingin kaupungin asunnot Oy:n tytäryhtiöiden organisaation operatiivisesta järjestelystä, jota ei voi pitää konserniohjeen tarkoittamalla tavalla taloudellisesti merkittävänä tai periaatteellisesti laajakantoisena. Käsittelyn aikana jäsen Modig teki jäsen Raatikaisen kannattamana vastaehdotuksen, joka hävisi äänestyksessä äänin 6-2 (1 tyhjä).

Tällä toteamuksella konsernijaos antoi lopullisen vallan Hekan hallitukselle ja toimitusjohtajalle, vallan, jota he ovat kuusi vuotta kärttäneet.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja