Perussuomalaiset

Anne Hakkarainen

Sote-uudistus on kohta täällä

Tammikuussa 2022 pidettävät aluevaalit lähestyvät ja sen huomaa median eri kanavista. Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin valittavilta päättäjiltä yhteistyökykyä yli puoluerajojen, sillä lakisääteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ei saa olla kiinni puolueesta. 

Lapin maakunnassa Utsjoelta Simoon on lähes yhtä pitkä matka (noin 600 km) kuin Simon kunnan rajalta Hankoon. Sote-uudistuksessa Lapin erityisyys näkyy sekä pitkinä välimatkoina että harvaan asuttuina seutuina. Lapin väkiluku on vain hieman yli 3 % koko Suomen väkiluvusta. On selvää, että Lapin hyvinvointialueella sote-palvelujen järjestämistä ei voida toteuttaa kaikilta osin samoilla periaatteilla kuin tiheämpään asutuilla hyvinvointialueilla. 

Tuleva sote-uudistus tulee maksamaan rutkasti jo pelkästään hallinnollisena himmelinä, mutta lisäksi kustannuksia kertyy paljon tietojärjestelmien yhtenäistämisestä ja sote-henkilöstön palkkojen harmonisoinnista. Pidän yhtenä merkittävänä kustannuksia kasvattavana tekijänä lisäksi hyvinvointialueen eri kuntien toimintatapojen yhtenäistämistä. Niistä voi syntyä vielä suuriakin lisäyksiä kustannuksiin.

Lapin maakuntakeskuksessa Rovaniemellä osa väestöstä on aina tottunut kulkemaan lähes 100 km mittaista matkaa kunnan rajalta kaupungin keskustaan terveyskeskukseen, eikä siitä ole purnattu. Sote-uudistus tarkoittaa hyvinvointialueella osalle väestöstä sitä, että jatkossa sote-palveluja saa kuntarajojen poistuttua lähempää, kun osan on hakeuduttava palvelujen piiriin nykyistä kauemmas.

Sote-palvelujen tuottamisen kannalta ratkaisevia tekijöitä tulevat olemaan sote-henkilöstön saatavuus eri puolilla Lappia sekä palvelujen tuottamisen kustannukset. Kuluneena kesänä olemme saaneet lukea uutisista hoivakotien sulkemisista Keski- ja Etelä-Suomessa ja jopa sairaalan vuodeosaston väliaikaisesta sulkemisesta. Lapin hyvinvointialueellakaan tilanne ei ole helppo, eikä uusi sote sitä muuksi muuta. Kun henkilöstöä ei voida pakottaa henkilöstöpulasta kärsiville alueille töihin, on silloin sote-palveluja käyttävien asiakkaiden palveluja saadakseen liikuttava palvelujen perässä. Sote-palvelut haluttaisiin kuitenkin säilyttää nykyisellään kaikissa kunnissa, mutta käytännössä se tulee olemaan mahdotonta.

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Mitä kaikkea sote tuokaan tullessaan ?! Jääkö se vain jälkeenpäin , nähtäväksi ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Ei taida kukaan vielä tietää mitä tuleman pitää.
Yksi on selvä kunnan vastuu vähenee terveydenhuollosta.
Mutta saako kaikki kunnat edustajan tulevaan valtuustoon?.
Minä epäilen että ei saa. Pitäisi äänet keskittää yhdelle ehdokkaalle kunnassa.
Mutta miten tämä voi toteutuu?. Pitäisi asettaa vain kunnasta yksi ehdokas jota kaikki äänestää, ehdokkaan pitäisi olla valtapuolueesta. Mutta hyväksyykö tätä kakki puolueet?. Minä tätä uskallan epäillä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

HEI. KIITOS ANNEKIN. VAALITKIN, ON MEIDÄN ❤️ BELSEBUULLE TAAS, KUTEN SUOMEN MONIPUOLUEJÄRMESTELMÄKIN, ”SARVIPÄÄN”, ELI PERKELEHENKIVALLAN ”HERKKUA”. MEHÄN EI TARVITTAISI, MUUTA, KUIN ❤️ 🦊: KÄSI YLÖS KUKA HALUAA PALVELLA KRISTUSTA, TÄMÄN RANKAN JAKSON JÄLKEEN, KUN PRESIDENTTI JA HALLITUS OVAT. PELKÄLLÄ ARVOVALTAPELOTTELULLAAN, PAKOTTANEET MEIDÄT PALVELEMAAN PERKELETTÄ: OHITSE PERUSTUSLAIN, JA RAAMATUN, ELI ISÄN SANAN VASTAISESTI: PERKELEEN KAIKENLAISILLA: KOMMERVENKEILLÄ, ÄÄNESTYSTEN, JA MUIDENKIN SUHTEEN, KOSKA PERKELE ON ❤️ TUHANSIEN METKUJEN ”mestari”. KIIT.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

HEI. KIITOS ANNEKIN. EI KAIKENMAAILMAN ”KOTKOTUKSIA” SUOMEEN KRISTITTYJEN IHMISTEN VALTAKUNTAAN, VAAN: KRISTOKRATIA HALLITUSMUOTO: ETTÄ: ”LYÖDÄÄN” LUU KURKKUUN PERKELEHENKIVALTAISILLE IHMISILLE SUOMESSA, KUTEN JEESUSKIN TEKI, KIRKONHARJALLA. SIINÄ SAAVAT ESIMERKKIÄ, SEKÄ SAULI, ETTÄ RAIJAKIN. EIHÄN TÄÄLLÄ SUOMESSA PIDÄ PIDEMPÄÄN ANTAA PERKELEEN JUHLIA, JA LASTEN, RAHOJATUHLIA. KOHTUUS SENTÄÄN KRISTITYSSÄ MAASSA KAIKESSA, MIKÄ ON ❤️ JUMALANTAHDON VASTAISTA TOIMINTAA. KIITOS. SIUNATEN, LASSE.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#5

HEI. HEI. KIITOS 😕 ANNEKIN. JARMO SANOO, ETTEI HÄN ALA JEESUSTELEMAAN. EN ALA MINÄKÄÄN, VAAN ALAN PUHUMAAN RAKKAASTA JEESUKSESTANI, KOSKA HÄN ON ❤️ TÄRKEIN HENKILÖ MAANPÄÄLLÄ. PRESIDENTTIMMEKÄÄN, EI OLE NIIN TÄRKEÄ, KUIN ❤️ KRISTUS. PRESDENTTIMME, ON ❤️ KUITENKI, PALKKAPAIMEN, VAIKKA, HÄN SILLOIN ALKUAIKANA ANTOIKIN OSAN PALKASTAAN POIS. LIEKÖ KAUNISTUKSENA, ETTEIKÖ, PALKKAPAIMEN OIS. HÄNEN 👼❤️ EI KUITENKAAN OLISI SAANUT ANTAA POIS SITÄ JEESUKSELLISTA ASEMAANSA, ETTÄ, MINÄ HALUAN OLLA: JUMALANSANANMUKAINEN PAIMEN, JA SUOJELLA LAMPAANI PERKELEELTÄ, JOKA KÄY YMPÄRIINSÄ, KUIN ❤️🦊 KILJUVA JALOPEURA. NÄINOLLEN, ISÄMME TÄRKEÄ TAHTO ON ❤️, PRESITENTIN, JA KOKO SUOMENMAAMME KOHDALLA, PÄÄSSYT JÄRKYTTÄVÄLLÄ TAVALLA MURENEMAAN, KOKONAAN SIVUUN MENEMÄÄN. MIKÄ TALLAINEN PAIMEN
ON ❤️, KUN PERKELE TULEE LAMMASLAUMAAN? KIITOS 😕. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000