Perussuomalaiset

Aleksi Hernesniemi

Ylegate jatkuu - toimittajien vapaus uhattuna

4 kommenttia

Entiset Ylen toimittajat vaativat julkaisemassaan kirjassa Ylen päätoimittajan Atte Jääskeläisen ja toimitusjohtaja Lauri Kivisen eroa. Syynä ovat viime aikoina julkisuuteen nousseet tapahtumat, joissa Ylen riippumattomuus on vaarantunut. Kirjan esipuheessa kirjoittajat sanovat: ”Me näimme Ylen toimittajina omin silmin, miten tietojen tarjoamista estettiin, mielipiteitä rajoitettiin ja keskustelu tukahdutettiin. Se oli vastoin lain henkeä, Journalistin ohjeita ja yleisön etua. Siksi kirjoitimme tämän kirjan”.

Vastikään myös julkaistiin Yle-selvitys, joissa annettiin kritiikkiä Ylelle, joka on taipunut poliittisen paineen alla. Selvitysmies Olli Mäenpään mukaan ”On päässyt muodostumaan maan tavaksi, että Yleen voidaan vaikuttaa, erityisesti poliittisella puolella”.

Tapahtumat ovat syöneet Ylen uskottavuutta ja kansalaisten luottamusta riippumattomaan tiedonvälitykseen. Varmasti monella toimittajalla on ollut itsetutkiskelussa oma ammattietiikka.

***

Ylestä lähteneet toimittajat ovat aivan oikeassa siinä, että Ylen johdossa on ongelma. Se on jo iso askel Yle-keskustelussa. Ratkaisevaa askelta ei kuitenkaan vielä ole otettu: Miksi on mahdollista, että Ylen johtoa voidaan painostaa? Eikö kukaan huomaa isompaa kuvaa?

Kun ex-yleläiset syyttävät henkilöitä, minä kiinnittäisin enemmän huomiota Ylen rahoitukseen ja riippuvuuteen valtiosta – onhan se sentään valtionyhtiö! Ongelman ydin on nimittäin juuri siinä.

Yleisradion rakenteellinen ongelma on juuri siinä, että se on täysin riippuvainen valtion eli veronmaksajien rahoista (Yle saa rahoituksensa Yle-verosta). Samantyyppinen ongelma on myös niillä yksityisyrittäjillä, joiden liiketoiminta perustuu yhden tai muutaman merkittävän asiakkaan ostoihin. Tällöin jo yhdenkin asiakkaan poistuminen voisi kaataa yrityksen liiketoiminnan, minkä johdosta asiakas pystyy sanella ehtoja. Siksi ei pidä laittaa kaikkia munia samaan koriin.

Mutta Ylellä asiat ovat juurikin näin. Valtio antaa Ylelle rahaa ja vastineeksi Yle tuottaa palvelua – siksi kannattaa pitää ruokkiva käsi tyytyväisenä. Kuka nokkisi ruokkivaa kättä? Koska Ylen rahoitus tulee eduskunnan päätöksellä, joutuu Yle väistämättä tilanteeseen, jossa sen riippumattomuus vaarantuu. Jos valtionjohdosta joku soittaa Ylen johdolle ja pyytää kauniisti muuttamaan suuntaa, kyllä se laittaa toimituksiin vauhtia. Olipa päätoimittajan nimi Atte, Matti tai Pekka, se ei poista tätä sisäänrakennettua ongelmaa.

Yleläiset toimittajat eivät voi toimia journalistisin vapauksin, koska Yle on rahalla kahlehdittu valtioon. Se on valtionyhtiö. Journalismi ei ole vapaata, jos se on sidottu valtionjohdon hyväntahtoisuuteen ja poliittisiin suhdanteisiin. Siitä on sananvapaus kaukana. Tämän tietää jokainen toimittaja varmasti sydämessään, koska tämä on itsestäänselvyys.

Jos Yle hankkisi rahoituksensa markkinaehtoisesti maksukorteilla tai mainoksilla kuten muutkin mediatalot, Yleä olisi huomattavasti vaikeampi painostaa poliitikkojen taholta. Yritys, jonka rahoitus ei riipu poliitikoista, on huomattavasti vaikeammin painostettavissa. Tämäkin on itsestäänselvyys.

Yle-vero on journalistiselle riippumattomuudelle katkeraa kalkkia, koska se vain vahvistaa riippuvuussuhdetta poliitikkojen oikkuihin. Juuri siksi Yle-veron poisto olisi toimittajille itselleen ja veronmaksajille paras ratkaisu.

Kenellä on rohkeutta sanoa eduskunnassa ja Ylessä tämä asia ääneen?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
omihli
Vihainen
#1

Juuri näin.
Ylen ohjelmatarjontaa on surkeaa. Meillä on pakkovero ja mitä sillä saamme? Uusintoja ja uusintojen uusintoja. Kun otetaan viikon ohjelma tarkasteluun, montako (U) uusintaa sieltä löytyy? Vanhoja, jo moneen kertaan nähtyjä sarjoja näytetään ”toiveuusintoina”.
Päivittäiset uutiset ovat hyvinkin väritettyjä. Esim. maahanmuuttopolitiikka on ylenpositiivista ja mitään negatiivista ei saa uutisoida. Tämä varsinkin FST.
Meille katsojille tarjotaan poliittista propagandaa viihteen sijasta. Urheiluohjelmat ovat siirtyneet maksukanaville; ennen SVT World tarjosi laadukkaita viihdeohjelmia (joka lopetettiin, kun Yle irtisanoi sopimuksen?).
Mitä tekee Perussuomalaisten neljä edustajaa Ylen Hallintoneuvostossa?
Atte Jääskeläisen olisi nyt erottava, kiitos.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#2

Kyllä YLEn uskottavuus on todella mennyt. Nimenomaan toimittajien yksisilmäisyyden vuoksi. Meitä, rahvasta ja maksajia yritetään pakkosivistää million minkin toimittajien ihasteleman maailmankuvan kaltaisiksi.
Yksisilmäisen suitsutuksen eräs ilmentymä on tuo mamu kysymys. Oletteko milloinkaan kuullut kriittistä analyysiä noiden nurkissa oleilevien nuorten miesten motiiveista? (toivottavasti tämä ei ole vihapuhetta?) Kyllä laatujournalismiin luulisi kuuluvan myös eri näkökulmien esille tuonti.
Persujen järjestelmällinen mollaaminen ja esim. SOTE asioiden käsittely, lähes yhdestä näkökulmasta ovat lisää esimerkkejä YLEn toiminnan tasosta. Ei mitään hyvää, väärässä olivat äänestäjät ja väärässä ovat Sotea eteenpäin vievätkin.
Sellaista ”laatua” siitä puulaakista syötetään ”Oikea media”?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kertsi
#3

Lehdistönvapaus on suhteellista toimituksen linjaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

puolueen näkemys ?
#4

Eikös perussuomalaisissa poliitikoissa löytynyt niitä ( Hakkaraisen johdolla ), jotka tahtoivat avoimesti päästä vaikuttamaan ohjelmien sisältöön. Onko näistä toiveista vieläkään luovuttu ja aidosti puolueena palattu puolustamaan poliittisen käpälöinnin estämistä ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000