Aikuisten sokeus lasten ja nuorten kärsimykselle
Kuvittele, että kuulut työyhteisöön, joka koostuu 20 hengen ryhmästä.
Aamulla, kun saavut työpaikalle, työpöytäsi on sotkettu ja sieltä on varastettu sinulle kuuluvia henkilökohtaisia esineitä. Ilmoitat siitä työnjohtajalle, joka vastaa, että hän selvittelee asiaa. Itse kuitenkin tiedät syylliset. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Tämän jälkeen sinusta laitetaan työntekijöiden pikaviestiketjussa kiertämään perättömiä väitteitä. Työnjohtaja sanoo, että puhuttelun jälkeen työntekijät ovat luvanneet poistaa kuvat. Lupasivat, mutta eivät poistaneet ja sama saa taas jatkua.
Ruokatauolla joukko muita työntekijöitä kerääntyy ympärillesi ja he alkavat töniä, nimitellä ja rikkovat kännykkäsi. Naulakossa olevan takkisi he repivät maahan ja sotkevat sen. Lisäksi sinua ei huolita mihinkään ryhmään mukaan. Ilmoitat työnjohtajalle ja hän vastaa, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, mutta mitään ei tapahdu. Kiusaajaa jututetaan, mutta hänelle ei tule seuraamuksia.
Iltapäivällä, kun lähdet töistä, sinua heitellään jäisillä lumipalloilla ja autostasi on puhkottu renkaat. Kun ilmoitat työnjohtajalle uudestaan, hän lupaa, että asiaan puututaan. Vahingontekijää jututetaan. Mitään ei tapahdu.
Kun vaatimalla vaadit, työnjohtaja kutsuu sinut ja kiusaajan samaan tilaan ratkomaan ”riitaa”. Mietitte yhdessä, miten saisitte kiusaamisen loppumaan. Pohditte yhdessä kiusaajan vaikeuksia ja kuinka voisitte olla parempi tiimi. Sitten sinut laitetaan paiskaamaan kättä kiusaajan kanssa. Ensi viikolla terrorismi alkaa taas jatkua. Työnjohtaja sanoo jälleen kerran, että asiaan puututaan erittäin vakavasti.
Miltä tällainen työyhteisö kuulustaisi? Aika sairaalta. Kukaan aikuinen ei kestäisi tuollaisessa kovin kauan. Sairauspoissaoloja tulisi takuuvarmasti. Sitä pidettäisiin epäinhimillisenä työpaikkana. Epätodellisena.
Todellisuudessa ei oikeasti menisi pitkään, kun asiasta tehtäisiin työsuojeluilmoitukset ja rikosilmoitukset. Ammattiliitot pitäisivät ääntä. Siellä istuisi pian iso liuta porukkaa käräjillä. Kiusattu saisi tuhansien eurojen vahingonkorvaukset henkisestä kärsimyksestä. Kiusaajat saisivat reippaat sakot. Työnantajakin voisi saada tuomion laiminlyönneistä. Tuollainen työpaikka olisi nopeasti iltapäivälehtien kannessa. ”Päitä alkaisi pudota” firmassa ja uudet henkilöt laitettaisiin työnjohtajiksi. Tuomitut työnjohtajat saisivat alkaa etsimään työtä joltain toiselta alalta (jos enää saavat).
Mutta tiesittekö, että aivan liian monet lapset ja nuoret elävät tuollaisessa maailmassa? Se on nimeltään koulu.
Kiusatuille lapsille ja nuorille koulu on juuri kuin äsken kuvattu epäinhimillinen työpaikka. Aikuinen voi vaihtaa työpaikkaa, lapsi ei. Kun lapsia pahoinpidellään henkisesti ja fyysisesti vertaistensa taholta, heitä varten ei soiteta poliiseja, vaan sen sijaan sovitellaan ja puhutaan. ”Ymmärretään”. Kiusaajia ei viedä käräjille, vaikka tekisivät rikoksia. Kiusatut eivät saa oikeudessa vahingonkorvauksia, vaan kiusatut pakotetaan vaihtamaan työpaikkaa (=koulua). Kiusaajat saavat jatkaa toimintaansa. Ketään johtohenkilöä ei viedä laiminlyönneistä käräjille, vaikka selviä rikoksia tapahtuisi silmien alla. Kiusatuilla ei ole ammattiliittoja lakimiehineen.
Jos tuo aiemmin kuvattu aikuisten työyhteisö on sairas, kuinka terve yhteisö tämä jälkimmäinen yhteisö on?
Jos aikuiset eivät kestä tuollaista, miten lapset ja nuoret kestävät?
”Mutta nehän ovat vain lapsia” on surkea tekosyy.
Tekstin aiheet:
Sokeutta on niin monenlaista. Eipä pakolaisten kantaväestöön kohdistamat rasistiset väkivallanteotkaan tunnu kiinnostavan poliitikkoja.
Tai yksinelävien työttömien koulutusmahdollisuuksien parantaminen. Listaa voisi jatkaa varmaan melkoisen pitkäksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
JOS TÄNÄÄN PITÄISI päättää, en laittaisi lapsiani kouluun. Opettaisin itse kotona.
Vaalisin idullaan olevia persoonallisuuksia, ja katsoisin mitä sieltä lähtee kasvamaan. Kylväisin hyvään maahan lisää hyvää. En latistaisi tai tasapäistäisi. Luottaisin siihen, että lapsillani on riittävästi kavereita, kun heillä on toisensa ja ne hyvät ystävät, jotka he saivat koulusta huolimatta, ei sen ansiosta.
Varmasti oppiminen jäisi vähemmälle kotona, mutta vähemmälle se jää myös silloin, jos lapsi pelkää. Kaikki huomio ja energia menee varuillaan oloon ja pettymysten käsittelyyn – hyvin vähän jää sijaa oppimisille ja persoonan kasvulle.
ERINOMAINEN KIRJOITUS, ALEKSI!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvä kirjoitus!
Näköjään aiheesta useampiakin ulostuloja samalta kirjoittajalta. Ehkä saadaan näitä kirjoituksia painettuna Perussuomalainen-lehteen?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti