Perussuomalaiset

Nico Ojala

Jäykkä päätöksenteko.

Saaristomeren luonto ja monimuotoisuus on epäilemättä yksi maailman ainutlaatuisista paikoista, saaristo tarjoaa moninaisia elämyksiä niin veneilijöille kuin autolla matkaaville. Moni ihminen on myös varmasti miettinyt muuttoa saaristoon, valitettavasti muuttaminen on jäänyt kuitenkin monella usein vain ajatukseksi sekä kaukaiseksi haaveeksi. Yksi suurimmista syistä on varmasti palveluiden piiloutuminen kielimuurin taakse ja perusopetuksen ehdoton yksikielisyys, toki suomenkielistä opetustakin on tarjolla muutamassa koulussa mutta välimatkat saarten välillä ovat suuret. Vaikka kunta tarjoaa koulukuljetukset, niin varsinkin näin talviaikaan ne saattavat koitua totaaliseksi esteeksi, kun lauttaliikennettä on rajoitettu huomattavasti ns. turistiaikaan nähden. Tämän johdosta koulumatkat voivat viedä jopa 2-3 tuntia pienen lapsen päivästä ja kasvattaa koulupäivän kokonaiskeston jopa 8-10 tunnin mittaiseksi, tähän kun lisätään vielä läksyjen teko niin lopputuloksena lapselle ei todennäköisesti jää yhtään vapaa-aikaa päivässä esimerkiksi harrastuksiin tai sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tämä on aivan liian kova hinta siitä että lapsi saa oman äidinkielensä mukaista opetusta.

Jokin aika sitten julkisuudessa oli keskustelua siitä, että saaristoa tulisi elävöittää ja ratkaisuksi ehdotettiin uusien asukkaiden houkuttelemista ahvenanmaalta ja Ruotsista, tätä keskustelua perusteltiin sillä että äidinkieleltään suomalaiset eivät ole olleet halukkaita muuttamaan saaristoon. Koko ajatus on täysin absurdi, kun mietitään kuinka hankalaksi muuttaminen on tehty. On selvää, että saaristo haluaa olla kaksikielinen ja hyvä niin, mutta eikö kaksikielisyys näivety täysin jos saaristoon houkutellaan vain ruotsin kieltä puhuvia? Vai onko tarkoitus alunperinkin ollut siirtyä ehdottomaan yksikielisyyteen ja näin antaa lopullinen kuolinisku jo entuudestaan kärsivälle saaristolle.

Mutta jos palataan tämän ongelman alkujuurille niin meidän täytyy suunnata katseet kaupunginvaltuuston kokoonpanoon, josta valehtelematta tulee mieleen yhden puolueen järjestelmä. Ruotsalainen kansanpuolue (rkp) on jo pitkään ollut valta-asemassa valtuustossa ja heillä on yli 50% enemmistö valtuustopaikoista, näin myös he hallitsevat enemmistönä eri lautakunnissa kuten sivistys-, sosiaali- ja terveys- sekä esimerkiksi rakennuslautakunta.

Tämä puoluepoliittinen vääristymä on johtanut siihen, että poikkeuksetta lähes kaikki esitykset jotka tulevat muilta puolueilta torpataan ja vain oman puolueen esitykset lyödään pöytään niin valtuuston äänestyksessä kuin lautakuntien mietinnöissä. Tästä yhden puolueen jäykästä järjestelmästä johtuen ei yksikielistä opetusta haluta muuttaa kaksikieliseksi vaikka se todistetusti toisi uusia asukkaita saaristoon ja sitä kautta myös suurentaisi verokertymää jota voisi käyttää esimerkiksi infran parantamiseen, kuten kevyenliikenteenväyliin josta kerroin kirjoituksessa joka koski saariston rengastietä ja sen käyttöasteen nostamista pyöräilyn osalta.

Mielestäni nyt on viimeinen hetki luopua tästä demokratian vääristymästä ja äänestää tulevissa kuntavaaleissa monimuotoisen saariston puolesta, saariston jossa myös suomenkielisillä on mahdollisuus kasvattaa perhettään ja toimia yrittäjinä. Muussa tapauksessa saaristo tulee autioitumaan luonnollisen poistuman kautta eikä uusia asukkaita ainakaan jonoksi saakka ole tulossa, ei edes Ruotsista tai ahvenanmaalta. Mikäli asialle ei tehdä mitään, tarkoittaa se myös koulujen lakkauttamisia ja sitä kautta koko saariston alueen verotulojen pienentymiseen. Valitettava tosiasia kuitenkin on että jokainen veroeuron pienentymä heijastuu väistämättä jollain tavalla saariston hyvinvointiin heikentävästi ja tätä me emme kukaan ansatse.

Elinvoimainen saaristo kuuluu kaikille, annetaan perheille mahdollisuus muuttaa saaristoon purkamalla jäykkä päätöksenteko, me kaikki hyödymme siitä, eikä se ole keneltäkään pois.

Nico Ojala

nico.ojala72@gmail.com

Toimittaja blogisti

Kuntavaaliehdokas PS

Iniö

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Nimetön
#1

Erinomainen kirjoitus! Mitä parhainta menestystä kuuntavaaleissa Ojalalle! Olet muuten hienosti kuvannut saaristolaisuutta vaikka ongelmiakin varmasti on, kuten olet tässä blogi-tekstissa kuvannut lasten koulunkäyntiä. Voi että, voisikohan naapurustoon perustaa pienen etäopetuspisteen vaikka pariksi päiväksi viikossa. Opetusta voisi vähän suunnitella sen mukaan, että osa lapsista on etänä ruudun äärellä niin ei ihan joka päivä tarvitsisi mennä fyysisesti koulurakennukseen. Elikkä yksi isohko näyttöruutu tietsikan piuhaan ja pikku piltit pöydän ympärille oppimaan. Valvojana toimisi joku vapaaehtoisringistä. ”Luokkahuone” olisi joku ehkä kiertävä vuoro kodeissa tai jossakin muussa tilassa. Tai sitten että kodeissa vanhemmat saa valita, että lähettääkö lapset kouluun vai istuttaako lapset ruudun eteen etäopetukseen. Kunnalta vaikka laitehankintoihin avustusta, ja jos ei kunnalta niin valtiolta tai kolmannen sektorin toimijalta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nico Ojala Toimittaja blogisti
Iloinen
#3

Kiitos kommentista. Nostit esiin hyvän idean ja asiaa kannattaa miettiä tarkemminkin. Lapsille on myös tärkeää sosiaaliset suhteet joten etäopetus voisi tapahtua esimerkiksi luokkahuoneessa jos tietyn aineen opettajaa ei juuri kyseiseen kouluun ole saatavilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Ole hyvä vain ja eikun ideoimaan siellä muidenkin vanhempien kanssa. Nykyisin paljon puhutaan digi-loikasta niin että ainakin minua näin eläkeikää lähestyvää joskus vähän hirvittää, mutta niin vain olen opetellut uuden älypuhelimen käytön, itselleni kaikkien tarpeellisten palveluiden nettiversion käytön, ja hei verkkokaupastakin olen tilannut muutamia tuotteita ja hyvin on sujunut. Kyllä siis kannattaa ottaa kaikki irti näistä digi-loikista ja tehdä asioita elämässä vähän eri tavalla. Juuri tuo omakin ideasi, että etänä saisi sellaistakin aineen opetusta, jota oma paikallinen koulu ei voi tarjota. Lisäksi oppilaiden harrastuspiirejä voisi osaksi viedä verkkoon, varsinkin näin korona-aikana. Pikku piltit voisi vähän videoita jotakin kivoja juttuja ja ladata niitä vaikka kässy- tai musa-kerhon sivuille ja joku kerta voisivat tavata verkossa ja jutella kunkin tekemisistä, tai perustaa valokuva-kerhon, jossa jokainen voi esitellä omia luontokuvia tai hauskoja otoksia harrastuksista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Kerhoon voisi valvojaksi pyytää opettajaa, varsinkin jos kerho perustettaisiin koulun yhteyteen, ja jos ei niin vanhemmat saisi olla mukana vähän niin kuin olan yli katsoen. Tarkoitan vain sitä, että verkkokerho olisi turvallinen kaikille lapsille eikä syntyisi mitään yksityisyyttä loukkaavia juttuja. Siinä samalla vanhemmatkin oppisivat uutta tekniikkaa 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Saariston suurimmat ongelmat ovat myös kunnollisen terveydenhuollon puute, etenkin rospuuttoaikaan yhteydet ovat surkeat. Joskus aikoinaan lääkäriin pääsy oli varmasti mantereillakin päivien matkan päässä, ja nyt olisi päästävä vain mantereelle. Väki vanhenee, ja tarvitsee usein terveyspalveluja, ja nuorille ei saaristosta juuri töitä löydy, niin hankala yhtälö kaiken kaikkiaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nico Ojala Toimittaja blogisti
Utelias
#4

Erittäin tärkeä aihe, voisin ottaa asiasta lisää selkoa ja kirjoittaa siitä artikkelin. Tiedän että Iniössä tapaturman sairaskohtauksen sattuessa ainoa keino päästä mantereelle sairaalaan on rajan helikopteri, olisi kiva kuulla mitä muilla saarilla on tilanne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Näitä yhteyksiä on koetettu parannella ilmatyynyaluksilla, mutta saaristo on suuri ja tarvittaisiin valtava määrä tukikohtia niiden käytöllä takaamaan kaikille nopea turva. Pienemmän kynnyksen helikopterit olisi ratkaisu, toiminta säde on kattaa kuitenkin useamman ilmatyynyaluksen toiminta-alueen. Näistä ei pitäisi pihistellä, miljardeja valuu etelänmaihin, mutta edes oman maan turvallisuuteen ei vaivauduta sijoittamaan. Pitää muistaa, että helikopterikulut ovat suurimpia ilmassa, ei varalla olossa, ja silloin, kun henki on kyseessä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000