Vanhemmuus ei lopu vammaisen lapsen kasvaessa aikuiseksi
Kun terve lapsi täyttää 18-vuotta elatusmaksu velvollisuus päättyy. Mielestäni vaikeavammaisen lapsen kohdalla lakiin pitäisi tehdä muutos niin että elatusvelvollisuus säilyy edelleen molemmilla vanhemmilla. Tavattoman usein huoltovastuu ja kustannukset jäävät yksin sille vanhemmalle jonka luona lapsi edelleen asuu.
Elatusmaksu on minimissä 150€ per kuukausi. Vaikeavammainen lapsi saavuttaa eläkeiän 16-vuotiaana. Samalla hänen oikeutensa lapsilisään päättyy. Mielestäni synnynnäisesti tai pysyvästi vammautuneen lapsen, nuoren, kohdalla eläkkeen lisäksi lapsen pitäisi saada lapsilisät ihan yhtä kauan kuin tavalliset terveet lapset. Se olisi tasa-arvoa. Samalla kun lapsilisät loppuvat nuorelta eläkeläiseltä myös Kelan maksama hoitotuki puolittuu 16-vuotta täyttäneeltä vammaiselta vaikka hoidettavuus lapsen kasvaessa käy raskaammaksi.
Vammaisen lapsen eläke on niin pieni ettei sillä hurrata ja osteta satulinnoja. Kuukausittaiset kulut ovat suuremmat kuin tulot. Toivottavasti kansanedustajat kiinnittävät huomiota siihen että muutenkin työkyvyttömyyseläke synnynnäisesti- ja tai pysyvästi vammaisten nuorten kohdalla muutettaisiin nimeltä vammaiseläkkeeksi. Se tulisi automaattisesti eikä sitä tarvitsisi kerjätä Kelasta.
Otsikkoon palatakseni, vaikeavammainen lapsi ei aikuistu. Fyysisesti hänestä voi tulla aikuinen mutta sisin säilyy pienen lapsen tasolla. Vanhemmus on tärkeä koko elämän mittainen asia. Säälipisteet eivät auta hyvän elämänlaadun takaamisessa. Jaetaan yhdessä vastuu ja taataan hyvä tulevaisuus.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia