Eläkeläinen ei ole ahne
Kuten olen aiemmin useasti todennut, 1960-luvun alussa voimaan tulleen nykyisen työeläkelain tarkoitus on säilyttää eläkkeelle jääneiden työntekijöiden ostokyky. Tämä tapahtuu ns. työeläkeindeksin avulla. Indeksi huolehtii eläkkeen ostovoiman säilymisestä, jos ja kun eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksin avulla. Näin ei ole kuitenkaan tehty, johtuen lähinnä taitetun indeksin voimaan tulosta v. 1996.
Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuonna 607 000 työeläkeläistä, joiden eläkkeen määrä oli EU:n köyhyysrajan alapuolella eli alle 1200 euroa kuukaudessa. Tilastossa ei ole huomioitu osa-aikaeläkkeitä eikä varhennettuja vanhuuseläkkeitä.
Työeläkkeellä olevat vaativat, mielestäni oikeutetusti, muutosta taitettuun indeksiin. Näin tehdessään heidät leimataan ahneiksi oman edun tavoittelijoiksi. Arvostelijat ovat unohtaneet tyystin eläkkeiden jälkeenjääneisyyden palkkatuloihin verrattuna.
Olen tietoinen, ettei palkansaajia leimata ahneiksi, vaikka he vuosittain vaativat tarkistuksia toimeentuloonsa. Mielestäni eläkeläisille ei ole korvattu ostokyvyn heikennyksiä enää vuosiin, useiden politiikkojen lupauksista huolimatta.
Hävytöntä on entisen valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) lupaus tarkistaa eläkkeitä 100 euroa kuukaudessa, jos demarit pärjäävät tulevissa eduskuntavaaleissa. Puheenjohtaja ei muista – ministeriaikaista – päätöstään työeläkeindeksin leikkauksesta 1,4 %:sta 0,4 %:iin, josta valtio ei hyötynyt senttiäkään, mutta eläkeläiset kärsivät.
KAUKO TUUPAINEN
eläkeläinen
Jyväskylä
Tekstin aiheet:
Väärä termi!
Kun nykyisin muutetaan, vaikkapa opiskelijoiden tukia huudetaan LEIKKAUKSISTA. Eläkkeiden leikauksisssa puhutaan häveliästi TAITTAMISESTA! Onko vähättelyn taustalla se, että noiden LEIKKAUSTEN takana olevien puolueiden huono omatunto?
Meille kerrottiin auliisti, että vaikka nyt kärsitte teillä on sentään valoisa tulevaisuus. Niinpä sitten elettiin vaatimattomasti ja keräiltiin Valtiolle omaisuutta. Nyt sekin myyty, velkaa otettu ja lisää pitää ottaa.
Kivaahan se on toisten rahaa ja aikaansaannoksia jakaa jos niitä vain riittää. Näyttää galluppikärki taas lisää lupailevan, mistä ja keneltä varat?
Ihan vain muistelen, kun suuria elämyksiä oli Kansipaikalla Ruotsissa käynti. Hytti kun olisi maksanut liikaa ja piti säästää tulevia eläkkeitä varten.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olkaa tai ollaan huoletta että Suomi on maailman onnellisin kansakunta !
Jos tuo muodostunee vaikka taittamisista että leikkauksista kuin uudesti luotavasta maasta perusrakenteineen politiikan umpioista – globaalimpaan elämänmuotoon ?
Ehkä eräs Rinne on ”isä aurinkoinen” ?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei tässä ahneudesta ole kysymys. Kysymys on oikeudenmukaisen eläkkeen saamisesta.
Tavallinen duunari ei eläkerahoillaan maailmalla juurikaan kykene matkustelemaan. Brutto 1600 ja hilkut ei ole paljoa. Joka vuosi nykyinen eläke on hieman alentunut ostovoimaltaan. Vielä pärjää kun on iisisti ja terve.
Verotus tästä eläkkeestä on liian suuri asuu sitten vuokralla tai omassaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Entä nämä keskiviikon lakkoilijat!
Ovatko he ”oman edun tavoitteljoita?”
Tilipäivänä päivän palkan menetys kirotaan. Tilipussi on silloin 10% ohuempi.
Homma on hiukka sama kuin meillä eläkeläisillä tuo taitettu indeksi…
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen eri mieltä, vaikka olen eläkkeellä. Luotan täysin eläketurvakeskuksen arviointeihin ja laskelmiin. Niiden mukaan nykyinen taitettu indeksi on parempi vaihtoehto ja takaa myös tulevien polvien eläkkeet. Jos ETK olisi laskelmissaan ihan metsässä, niin kyllä eduskunta sen korjaisi. Ymmärtääkseni yli 90% eduskunnasta on nykytilan kannalla. Meidän ikäpolvelle ei näytä riittävän mikään, hävettää!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pois turha häpeä.
Meille lappaa porukkaa jotka VAATIVAT itselleen luksusasunnot ja täyden ylläpidon.
Omat, nuoret, vaativat ja ilmaiset ehkäisyvälineet, lähes ilmaiset muksujensa päivähoidot, asumistuet ym. Opiskelijat asuvat mieluiten yksiöissä, Solut ovat kauhistus, saattavat häiritä estotonta yöelämää, kun joutuu jakamaan kämpän muiden kanssa. Lisäksi opiskelua pitää tietysti tukea jne.
Eli pakko seurata yleistä asenteiden kehitystä. Ei se ole tyhmä joka vaatii, vaan se joka alistuu nöyrästi kohtaloonsa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Gamlan kanssa samoilla linjoilla. Eläkkeiden ostovoima on turvattu hyvin taitetulla indeksillä ja sitä on turha verrata palkkoihin. Moni muukin etuus tai palkkio on sidottu indekseihin eikä palkkojen kehitykseen. Jos jotain muutosta eläkkeisiin haluttaisiin, niin sitten korotuksia hyvin pieniin eläkkeisiin. Ahneilla on kuten sanottu paskanen loppu!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti