EU-työvoiman liikkuvuus kuivaa Suomen
Euroopan Unionin neljästä vapaudesta yksi on työvoiman liikkuvuus. Sitä on ylistetty koko jäsenyyden ajan. Onhan se hienoa, että ihmiset voivat vapaasti hakea ja saada työtä mistä tahansa EU-maasta. Vaihtoehtoja on nyt 28.
Työnantajille työvoiman vapaa liikkuvuus on etu. Varsinkin, kun työehdot ja erityisesti palkkatasot eri unionimaissa ovat erilaiset. Luxemburgissa palkkataso on 10 kertaa korkeampi kuin Romaniassa. Suomessakin selvästi korkeampi kuin Virossa ja Puolassa.
Suomi on ollut EU:n jäsen pian 20 vuotta. Baltian maat ja Puola ovat olleet kymmenen vuotta. Miten työmarkkinat toimivat?
Kun naapurimaissa tai jopa etäämmällä toisistaan olevissa EU-maissa palkkatasoissa on huomattava ero, työvoiman liikkuvuus toteutuu ikävällä tavalla kalliimman tason maiden näkökulmasta.
Olkiluodon III ydinvoimatyömaalla oli ”pahimmillaan” 70-80 % työntekijöistä virolaisia ja puolalaisia. Suomen yhteiskunnan kouluttamat rakennusalan ammattityöntekijät olivat samaan aikaan työttöminä.
Yhteisten työmarkkinoiden eli työvoiman vapaan liikkuvuuden, EU:n ”pyhän” periaatteen ansiosta Suomessa on monilla aloilla suuri työttömyys. Työpaikat ovat muista unionimaista tulleiden työntekijöiden hallussa.
Suomen valtio maksaa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta noin 40%. Muualta tulleet työntekijät vievät palkkarahansa pääosin pois maasta. Lisäksi heidän perheensä saattaa saada sosiaalietuuksia Suomesta.
Kestääkö Suomen kansan- ja julkinen talous tällaista?
Ei kestä. Ongelma on samantapainen kuin viinarallissa. Hinnanero synnyttää epäterveen kilpailun. Rahat naapuriin, haitat meille!
EU:ssa vallitseva työvoiman vapaa liikkuvuus on tuhoisaa Suomelle. Niin kauan kuin eräiden muiden EU-maiden palkkatasot ovat tuntuvasti alemmat kuin meillä, ongelma jatkuu. Sitä ei saada kurottua umpeen, vaikka Suomessa pitäisi maksaa oman maamme tason mukaisia palkkoja.
EU:ssa on syvä rakenteellinen ongelma. Suomelle.
Työmarkkinnoilla on lisäksi ns. ketjutusongelma. Olkiluodossa oli pahimmassa tapauksessa 18 yrityksen alihankintaketju. Miksi näin? Voimme vain arvailla. Olisiko harmaalla taloudella osuutensa?
Pohjoismaiset työmarkkinat toimivat vuosikymmeniä melko hyvin, koska palkka- ja muut työehdot olivat lähellä toisiaan. EU:ssa näin ei ole.
Tilanne on kestämätön. Suomi köyhtyy, velkaantuu, työttömyys pysyy korkealla ja ihmiset perheineen kärsivät.
On täysin käsittämätöntä, että vasemmistopuolueet vaikenevat tästä asiasta kuin muuri. Herää ay-liike!
Eipä ihme, että Perussuomalaiset rp on Suomen suurin työväestön puolue.
On muutoksen aika!
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia