Perussuomalaiset

Tapio Äyräväinen

Salo – menneisyyden kaupunki

Kultainen kaupunki on autio ja kuiva kuin miilunpolttajan lätsä

Salolla oli Nokian myötä tuhannen taalan paikka nousta Varsinais-Suomen kukoistavaksi ja vetovoimaiseksi keskukseksi Turun ja Helsingin välille. Salo sai 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä verotulot, jotka pistivät kaupungin isät haukkomaan henkeään. Joka vuosi tienasimme enemmän kuin hullu mies jaksoi syödä – kymmeniä miljoonia euroja enemmän kuin Salon kokoisen kaupungin ”kuuluisi” saada.
Mitä tapahtui?
Salo hukkasi mahdollisuutensa ja nyt on Matti kukkarossa.
Miten rahat onnistuttiin sössimään?
Hyvin yksinkertaisesti. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista kuin suokuokalla, kymmenessä vuodessa 300 miljoonaa euroa, josta kaupungin käyttöön jäi verotulojen tasauksen jälkeen noin 200 miljoonaa. Luottamushenkilöt ja päättäjät eivät olleet keksiä, mihin kaikki ylimääräinen fyrkka tuupataan. Ja kun makean makuun päästiin, millään ei ollut mitään väliä.
Missä rahat ovat?
Rakennusten seinissä ne eivät voi olla. Kaupungilla on 6 000 neliötä tilaa tyhjillään, josta maksamme 1,5 miljoonaa euroa joka vuosi lämmitys- ja kiinteistökuluja. Tilat ovat sellaisia, ettei niitä saada myytyä koskaan järkevällä hinnalla vaan ne on kenkättävä eurolla pois. Vanhainkodit, jos sellaisia nyt on jäljellä, ja koulut ovat järjestään täynnä hometta. Karmivat korjauskustannukset syövät tulevaisuudessa miljoonia.
Minulla on selitys Salon tämän hetken katastrofaaliseen tilanteeseen.
Salon virkamiehet ja eritoten päättäjät eivät osanneet reagoida mitenkään Nokian tuloksen huononemiseen, kun ensimmäiset huolestuttavat lukemat tulivat julkisuuteen vuonna 2008. Meno jatkui kuin pellossa.
Salolaiset poliitikot ja virkamiehet olivat täysin kuutamolla talouden realiteeteista, taloudellista osaamista ei ollut. Salon saamat miljoonat on hassattu pöhöttyneeseen työntekijäorganisaatioon.
Kokoomus on vienyt demarien vuosikymmenten valtakauden jälkeen Salon politiikkaa vuodesta 2005 lähtien. Kuntaliitosta, joka tapahtui 2009, vei kokoomus. Tuhlailu, paitsi valtiolla myös kunnissa ja eritoten Salossa, kiihtyi, meno jatkui ja rahat hupenivat. Ikään kuin tämän kaiken muistomerkiksi rakennettiin vielä uusi kaupungintalo.
On luonnollista, ettei kokoomus mielellään puhu asiasta vaan lataa Salossa kehiin samanlaista stubbilaista politiikkaa kuin koko valtakunnassa. Romahdus on edelleen kiihtymässä, tilanne ei ole ohi vaan se on mitä suurimmassa määrin päällä. Lääkkeet ovat karvaita, eikä kokoomus tunnu olevan järin halukas kaupunkia pelastamaan.
Veroprosentti on kokoomuksen hallitessa noussut 17,00:sta peräti 20,75:een. Se on nyt tapissa, eikä mahdollisuutta prosentin korottamiseen parhaillaan ole, sillä muuten veronmaksajat lähtevät lätkimään. Oikeastaan ovat jo lähteneet, sillä Nokialta potkut saaneita insinööriperheitä muuttaa jatkuvasti pois Salosta. Vaikka veroprosentti nousee, käteen jäävän rahan määrä pienenee.
Ainoa realistinen mahdollisuus kaupungin talouden tervehdyttämiseksi olisi kaupungin henkilökunnan rankka saneeraminen tai palkkojen progressiivinen laskeminen. Ja näihin ay-liike ei suostu.
Shakki ja matti – olemme pattitilanteessa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000