Perussuomalaiset

Tapio Äyräväinen

AKT pysäytti Suomen ulkomaankaupan

5 kommenttia

Perää penkkiin - minne menet suomalainen ay-liike

Yleinen työttömyyskassa YTK eli Loimaan kassa on ammattiliittoihin sitoutumaton suomalainen työttömyyskassa. YTK on perustettu 1991, ja se on jäsenmäärällä mitattuna Suomen ylivoimaisesti suurin työttömyyskassa. Vuoden 2014 alussa jäseniä on yli 350 000.

Loimaan kassa on tämän vuoden alussa saanut 10 000 uutta jäsentä. Uusia jäseniä tulee viimeisimmän tiedon mukaan viikottain noin tuhat henkeä.

Loimaan kassalla on 120 hengen henkilökunta. Kassa maksaa vuosittain etuuksia noin 500 miljoonaa euroa ja hoitaa noin 50 miljoonan euron tasoitusrahastoa. Kassa tarjoaa jäsenilleen ansioturvan työttömyyden varalle. Mikäli ei ole työttömyyskassan jäsen, saa Kelasta pelkän peruspäivärahan tai työmarkkinatuen. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha määräytyy jäsenen henkilökohtaisten palkkatulojen mukaan.

Työttömyysetuuksia säätelee Suomen lainsäädäntö. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan lisäksi YTK maksaa myös vuorottelukorvausta. YTK on julkaissut jäsenistönsä työttömyyttä kuvaavaa YTK Barometria kuukausittain tämän vuoden alusta.

Loimaan kassan toimitusjohtajana on vuodesta 2009 ollut oikeustieteen kandidaatt Auli Hänninen. Ennen häntä toimarina oli perustamisvuodesta 2005 lähtien loimaalainen yrittäjä Juho Paloheimo.

YTK-kassan jäsenmaksu on edullisempi kuin ammattiliittojen jäsenmaksut. YTK ei kuitenkaan tarjoa jäsenilleen edunvalvonta- tai oikeusapupalveluita eikä neuvottele työehtosopimuksista tai vaikuta lainsäädäntöön. Vuoden 2006 alusta kassan rinnalle perustettu YTK-Yhdistys ry tarjoaa erillistä jäsenmaksua vastaan muun muassa oikeusturvavakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja oikeudellista neuvontaa.

Näin työntekijä pystyy vaikuttamaan itse omiin asioihinsa, ilman että hän joutuu käyttämään välillistä edustajaa, jonka ajatukset ja päämäärät saattavat poiketa hänen omista ajatuksistaan.

Loimaan kassa on kasvattanut jäsenlukuaan runsaasti johtuen juuri edellämainitusta seikasta. Ammattiliitoista eroavat ovat halunneet vaihtaa ay-jäsenyytensä pelkkään työttömyysturvaan. Ay-liike on tietysti kovasti huolestunut, koska sen valta-asema suomalaisessa yhteiskunnassa perustellusti horjuu.

Niinpä JHL teki tämän vuoden tammikuussa okeusasiamiehelle kantelun YTK:n jäsenkampanjasta. Suomi on itsenäisyyden ajan pahimpien talousongelmien edessä sitten sota-ajan. Siitä huolimatta ay-liike katsoo, että se voi olla vapaamatkustajana ja pitää itsestään selvänä muun muassa sitä, että valtio tukee kymmenillä miljoonilla euroilla järjestöjen jäsenmaksuja, kun samaan aikaan toisaalla joudutaan tekemään kipeitä leikkauksia.

Täydellistä piittaamattomuutta muista työläisistä osoittaa AKT:n meneillään oleva lakko torniolaisen luottamusmiehen venäläisvarustamolta saaman kirjeen vuoksi. AKT pisti säälimättä persettä penkkiin koko Suomessa piittaamatta katastrofaalisesta työttömyystilanteesta ja suomalaisista työpaikoista. AKT:llä ei näytä olevan minkäänlaista suhteellisuudentajua, kun ahtaajat pysäyttivät koko Suomen ulkomaankaupan välittämättä seurauksista.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Pena
#1

Luulin persuja työväen puolueeksi, no se siitä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jaassu
#5

Valitettavasti ammattiliitot ovat muuttuneet poliittisiksi kommunistien ja vasemmistoliiton hallitsemisiksi järjestöiksi joilla ei ole enää tekemistä paljoakaan työväen asioiden hoitamisessa.

Ne ajavat lähinnä noiden puolueiden tavoitteita, ei työtätekevien tai edes suomalaisten.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jorma
#2

Loimaan liittopa ei aja palkankorotuksia, eikä sillä ole osaa eikä arpaa etujärjestönä toimimiseen. 5 päiväinen työviikko, 8 tuntinen työpäivä, kuukauden kesäloma, pekkaset, sairaslomakorvaukset, sunnuntailisät, ylityökorvaukset ja paljon muuta on ammattiliittojen jäsenten yhdessä ajamia oikeuksia. Yhdysvalloissa jossa liittot ovat heikkoja viikon kesäloma on siunaus, työpäivät monesti 12 tuntisia ja ylitöitä tehdään omaan piikkiin. Mielestäni Liittojen neuvottelemien palkankorotusten ei tarvitsisi koskea loimaan kassan jäseniä. Voivat yksitellen rukoilla työnantajalta palkanlisää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Jorma: Niin. Jostain syystä Loimaan kassa on kuitenkin Suomen ylivoimaisesti suurin työttömyyskassa. Maksajien mielestä siinä on siis jotain hyvääkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Pena:

Tapahtui eduskunnan ensimmäisellä kyselytunnilla.

Demareiden uusi puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne, ei hänkään näytä enää olevan työmiehen puolella.

Timo Soini sanoi talouskasvun ja työllisyyden olevan tärkeitä, samoin myös työrauhan.

– Kysyn teiltä, että kun oli ahtaajien vuorokauden mittainen työnseisaus – en kysy olitteko puolesta vai vastaan, vaan kysyn, kuinka on mahdollista, ettei kukaan ota siihen kantaa, kun ei ole mitään tietoa? Onko tämä kannaton ja tiedoton hallitus? Soini kysyi.

Aihe tuntui olevan ay-tehtävästä hallitukseen harpanneelle Rinteelle vaikea. Hän on vastannut toimittajien kyselyihin, ettei tiedä lakon syitä.

Rinne sanoi, että työmarkkinajärjestöjen kesken istuu parhaillaan työryhmä miettimässä, miten työneuvottelujärjestelmää kehitetään. Tavoite on saada työrauha pysymään, vaikka Suomen tilanne on Euroopan mitassa tavallista parempi.

– Lähtökohtaisesti pitää selvittää syyt, miksi tällaiseen työtaisteluun on jouduttu. Suomessa on mielenilmausluonteisia työtaisteluita, joissa on käynyt henkilöstöpoliittinen kämmi työnantajalta tai ei päästä yhteisymmärrykseen yt-menettelyistä.

Näistä syistä yleensä työtaistelutoimet yleensä johtuvat ja sitä pitää kehittää, Rinne totesi. Rinne joutui vastaamaan aiheesta toistamiseen ja tietämätön linja jatkui.

– Minulla ei ole tietoa lakon taloudellisista vaikutuksista. Kukaan täällä ei tiedä, mistä lakko johtui tai onko se laiton vai sallittu, sellaisiakin lakkoja on, Rinne totesi.

Joten se sitten siitä.

Kannattaisiko kysäistä, mitä mieltä Alexander Stubb on ahtaajan tappolinjasta. Ehkä häneltä löytyy lohduttavia sanoja murheen synkeässä alhossa vaeltaville demareille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000