Perussuomalaiset

Tanja Isa Vahvelainen

Yksinelävän arki voi ahdistaa

5 kommenttia

Vielä jokin aikaa sitten yksielävistä oli miltei 40% eläkeläisiä, eli yksi 65vuotiaita. Kaiken kaikkiaan yksielävistä reilulla 30prosentilla oli keskimääräistä pienemmät tulot ja toimeentulotukea heistä saikin huima määrä: 72%.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan yksiasuvat käyttävät mm. päihdepalveluita muita enemmän. Lisäksi elintottumukset ovat epäterveellisempiä. Tämän osaan helposti kuvitella. En itsekään yksin asuvana juuri kokkaile terveellisiä ruokia, saatikka salaatteja juuri laittele. Moni yksin asuva saattaa huonoon, yksinäisyyden tuomaan oloon ”tissutella” iltaisin television ääressä, joka saattaa johtaa pahimmillaan työpaikan menetykseen tai siihen, ettei edes jaksa hakea töitä.

Yksinelävien määrän on arveltu jatkavan kasvuaan. Yhtenä luonnollisena syynä on toki väestön vanhenemisen kautta tapahtuva luonnollinen poistuma. Moni yksinelävä haluaisi asua hyvässä suhteessa ja jakaa paitsi niitä laskuja, myös elämää kumppanin kanssa.

Vantaalla valtuustossa vaadimme, että kaupunki selvittää vanhusten yksinäisyyttä. Vielä emme ole kuulleet tuloksia, mutta asia on edelleen ajankohtainen ja tulosten tultua vaadimme asian suhteen toimenpiteitä.

Yksinasuminen rasittaa paitsi kukkaroa, myös mielenterveyttä ja jaksamista.

Yksinasuvien vanhusten täytyy saada mm. palveluja, joissa he tapaavat muita. Nyky yhteiskunnassa palveluita lisätään lapsiperheille, onneksi näin, he tarvitsevat tukea. Meidän tulisi muistaa kuitenkin myös tuo ryhmä, joka on tehnyt osansa, jotta voimme elää hyvinvointi yhteiskunnassa.

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu silmällä pitäen pariskuntia, jossa molemmat kantavat tulonsa talouden menoihin. Entäpä, kun eletään yksin, taikka vain toisen tuloilla. Tulot ovat aivan toista luokkaa, mutta menot edelleen samat, vuokra on yhtä suuri, maksoi sitä yksi tai kaksi.

Itse, pohtiessani aikanaan, ottaisinko avioeron tai en, mietin tuskaisasti myös sitä, pärjäisinkö yksin ja millä maksaisin kaiken. Tämä on kuulemani mukaan osasyy siihen, etteivät kaikki pariskunnat, huolimatta huonosta ilmapiiristä ja kylmyydestä kotona, eroa.

Yhteinen omaisuus, laskut, arki, tottumus, lapset. Siinäpä syitä olla yhdessä.

Yksielämisen pelko on suuri.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

Tärkeästä asiasta on Vahvelainen kirjoittanut. Yksinasuminen lisääntyy koko ajan ja yhä useammat eläkeläisetkin asuvat yksin. Itse yli viisikymppisenä sinkkuna toivoisin uudenlaisia asumismuotoja iki-sinkuille, jotka kuitenkin hekin – tai siis mekin – ikäännymme. Joku vanhustentalo vähän epäilyttää, mutta voisiko olla jotakin ikäihmisten kimppakämppiä, mikä ei nyt ihan paluuta nuoruuteen olisi, mutta jotakin muotoa, missä voisi olla samanikäisten kanssa ja joku koputtaisi ovelle, jos en joku aamu enää tulisikaan aamukahville. Näitä ikäihmisten ja ikääntyvien iki-sinkkujen asumismuotoja pitäisi alkaa jo kehittämään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tanja
Iloinen
#2

Upea idea! Palvelutalojahan jo on, mutta tuollainen yhteisöllinen asuminen, jokaisella oma asunto, nuoremmille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Numento
Iloinen
#3

Taiteilijat ovat tämän jo toteuttaneet. Malta-talo Jätkäsaaressa jonka eteen neuvoteltiin 6-vuotta. Sitten jo kuuluisa Lallukka. Siellä mallit toteutukseen eli suurin kysymys, miten homma rahoitetaan kestävästi ? Nämä esimerkit voisi laajentaa löyhästi muuallekin. Tyhjistä kiinteistöistä ei ole pulaa. Ei ollut ainakaan 2015 kun kunniavieraita majoitettiin. Monet niistä voisi muuttaa tämänkaltaiseen ikääntyneiden yksinäisten asumiseen sopiviksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vasepuuk
#4

Ennen oli kirjeen vaihto,sitten tuli senssi linjat,sitten tuli Chatit,sitten tuli Treffi palvelut.,välillä näytti että kaalimadot valtaa alan ,mutta ne on kaikki jo vanhanaikaisia
Fasebook ,vaikka se aluksi ei siihen tarkoitukseen ollutkaan niin nyt siellä on meno villiä ! sieltä saa vastakkaista sukupuolta jopa muutamassa minuutissa, ei haittaa vaikka on ylipainoa ja alkoholiohgelmaa niin kiimaisia tulijoita riittää, eikä maksa mitään,Fasebook on jo uhka maailman vanhimman ammatin harjoitajille kun Fasessa jaetaan tavaraa ilmaiseksi. Tähän pitäisi museoviraston jo puuttua ja laittaa maailman vanhin ammatti suojelukseen ja antaa esim. työttömyys tukea heille,voisiko sen rahoittaa Fasebook verolla ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

rahojen vähyys on ongelma
#5

Toimeentulo on se, mikä pelottaa, yksin eläminen.

Useimmat yksinään eläjät ovat hyvin tyytyväisiä oloonsa.
Rahojen vähyys vaan usein on ongelma.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000