Vanhusten hoidosta vasempaan taskuun
Tapaus Esperi Care on noussut esiin poliitikoille parhaaseen mahdolliseen aikaan ja aiheesta on tullut suorastaan ilotulitus.
Media on saanut aikaiseksi tilanteen, missä annetaan herkästi ymmärtää, että meillä Suomessa, mikä pitäisi olla yksi maailman onnellisimmista maista, hoitajat suunnilleen vievät vanhuksia zyklon-b-suihkuihin. Näinhän tämä ei kuitenkaan ole. Toimintaa voi melkein verrata historiassa antiikin maihin, missä haluttiin näyttää vain valtakunnan loisto, piilottamalla kaikki sairaat ja vanhukset. Näinhän se ei kuitenkaan saisi olla.
Ikäihmisistä huolen pitäminen on meidän maassa aivan retuperällä. Poliitikot siitä puhuu ja voivottelee, mutta mitä tapahtuu todellisuudessa? Melko vähän, jos ei mitään. Kuinka paljon asian eteen on oikeasti tehty töitä? Totta kai nyt vaalien lähestyessö on helppo napata aiheita mitkä ihmisiä puhuttavat ja koskettavat
Itselläni heräsi mielenkiinto, kun vasemmistoliitto ja SDP vaativat hallitusta vastuuseen kunnan tekemistä palveluostoista. Samanaikaisesti Tradekan edustajistossa istuu muun muassa Li Andersson, Paavo Arhinmäki, Antti Rinne ja Antti Lindtman.
Tradeka osti yksityisiä sote-palveluita tuottavan Medi Groupin, joka on kuitenkin suunnitellut vielä muutamia päiviä sitten kaupallista yhteistyötä Esperi Caren kanssa.
Huomioitavana siis on, että Tradekan edustajistossa istuva Lindtman on alun perin antanut siunauksensa Medi groupille. Nyt hän on johtamassa oppositiota tekemään välikysymystä sotesta. Tämä kuulostaa hieman ristiriitaiselta. Väkisinkin tulee tuntuma, että vastoin kaikkia lausuntojaan nimenomaan vasemmistoliitto ja SDP voivat kääntää sanansa juuri niin, että yksityinen sote-bisnes ja sen voitontavoittelu on hyväksyttävää, kunhan rahat kääritään omaan taskuun.
Tämä oli vain yksi monista esimerkeistä millaista säälimätöntä ja epäeettistä toimintaa meidän nykyisillä päättäjillä on.
Kokoomus haluaa kovasti saada soten läpi. Tässä on sitten yksi esille tuleva ongelma; ongelma sote-sektorilla on huolestuttava työvoiman vähyys. Ongelmaa on yritetty hallituksessa ratkaista ja helpottaa ulkomailta tulevaa työvoimaa rekrytoimalla. Hoitoala on yksi suurin työvoimapulasta kärsivistä aloista.
Mikä on oikea ratkaisu tähän sekavuuteen?
Sairaanhoitajan palkka on todella huono, niin olisiko meidän aika suunnata katseemme sinne suuntaan. Sairaanhoitajien palkkoihin on tultava korotuksia. On mielestäni nurinkurista ajatella, että jos haluamme nostaa palvelun tasoa ja saada monet epäkohdat kuntoon, että se on se asia minkä rahoituksesta tingitään ensin! Tai ajatellaan että sillä voidaan jopa säästää.
Hoitotyö on äärimmäisen raskasta ja kuormittavaa. Olen opiskellut aikoinaan terveydenhoitajan opintoja ja silloin työskentelin vanhustenpalvelutalossa ja olen itse nähnyt ongelman omin silmin: Henkilöstöpula on huutava ja monet työtehtävät jätettiin kiireen takia tekemättä tai ne delegoitiin henkilöille, kenellä ei olisi ollut edes oikeutta koulutuksen puutteen vuoksi suorittaa näitä tehtäviä. Muitakaan vaihtoehtoja ei näemmä ollut.
Muistan hyvin, kun olin tekemässä yövuoroa hoivakodissa ja lähihoitaja oli jakamassa lääkkeitä. Hänellä oli hyvin vakava lukihäiriö ja lopputulos ei ollut kovinkaan hyvä kuten arvata jo saattaa. Virheitä selvitettiin pitkälle seuraavaan viikkoon. Asia hyssyteltiin ja lakaistiin maton alle.
Tämä kertoo, mikä todella on vialla. Tämä selittää mitä muutoksia vanhustenhoito todella tarvitsee.
lähde:
Tekstin aiheet:
Kiitos Tanja hyvästä kirjoituksesta ja taustojen esille tuomisesta. Itse en ollut lainkaan tietoinen (= en ole ottanut selvää) tuosta Tradeka-kuviosta. Että kehtaavat nuo vassarit!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hoitajia ja Lääkäreitä irtisanotaan ammattiryhmistä eniten tässä maassa huumeiden takia ,kun niille ei saada mitään lakia.
Kuormasta onkin liian helppo syyä ,osa pillereistä myyä.pitäs niille laki pöytään lyyä ,ettei ne pillereitä lisää pyyä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti