Miksi Veikkauksella on tulospalkkaus henkilöstölle?
KL on kirjoittanut helmikuussa 2018 Veikkauksen tuloksesta näin ”Viime vuonna aloittaneen uuden Veikkauksen viime vuoden tulos ylitti niukasti valtion budjetoiman summan. Veikkaus teki 3,23 miljardin euron liikevaihdolla 1,02 miljardin euron tuloksen.”
Onhan tuohon nettoliikevaihtoon (jaetut voitot poisluettuna) melkonen potti josta on jaettavissa avustuksensaajille ”hunajaa”. Tuohon liittyen on Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski todennut tiedotteessaan ”Uuden Veikkauksen ensimmäinen vuosi sujui integraatioon liittyvistä haasteista huolimatta hyvin, ja pystyimme tuottamaan avustuksensaajillemme suunnitelmien mukaisen tuoton.” Avustuksien määräksi oli ennakoitu budjetissa 1 003,5 miljoonaa euroa. Avustuksien saajiin voi tutustua tästä linkistä.
Sittenpä onkin ihmeteltävä sitä, miksi ihmeessä Veikkauksen ylimmälle johdolle on päätetty antaa hyvästä tuloskehityksestä lisäpalkkaa. Vuoden 2018 tilinpäätöksen (vuosikertomus) mukaan toimitusjohtaja Olli Sarekoski sai kiinteän palkan osan 406 842,85 euron lisäksi 30 075,20 euron tulospalkkiota. Toimitusjohtajan tavoitteiden mukainen tulospalkkio oli 20 % vuosiansiosta ja maksimi 40 %.
Muun ylimmän johdon kiinteät palkat olivat yhteensä 1 554 874,65 euroa, jonka lisäksi heille on maksettu tulospalkkiota yhteensä 87 172,29 euroa. Muiden johtoryhmän jäsenten sekä liiketoimintaryhmien johtajien tavoitteiden mukaiset tulospalkkiot olivat 15 % vuosiansiosta ja maksimi 30 %.
Edellä olevien tulospalkkioiden lisäksi on huomattava, että myös muun henkilöstön osalta käytössä oli kaksi tulospalkkioryhmää, joissa tavoitteiden mukaiset tulospalkkiot olivat 4 % ja 7,5 % vuosiansiosta ja tulospalkkiomaksimi 8 % ja 15 % vuosiansiosta. Näin siis koko Veikkauksen henkilöstö alimmasta portaasta ylimpään on velvoitettu toimimaan mahdollisimman suuren tuloksen saavuttamiseksi. Kaikki tämä sitten tehdään valtiovallan siunauksella etupäässä keräten tuoton kertymä kaikkein vähävaraisimmalta kansanosalta. Ilmeisesti vieläpä enimmäkseen peliriippuvaisilta.
Eikö valtiolle pidä riittää se, että Veikkauksen koko henkilöstö saa vain kiinteää palkkaa, jolloin ei ole houkutusta tehdä sellaisia toimenpiteitä joilla vain kasvatetaan ennestään suurta tulosta jaettavaksi eri avustuksensaajakohteille? Vielä kun tässä kohtaa mietitään niitä valvontatoimia joita peliriippuvaisille on Veikkauksen taholta tehty ja tullaan tekemään ja etenkin kun tuon valvonnan suorittaja on Veikkauksen oma henkilöstö, niin Paljon ei voi odottaa muutosta tapahtuvaksi nykyiseen menoon. Ei vaikka noin 3000 pelikonetta on kuulema vähennystoimien alla eri kohteista ympäri maata, sillä pelikoneita jää ihan riittävästi peliongelmallisille rahansa tuhlausta varten.
Tässä en malta olla vielä ihmettelemättä omistajaohjausministeri Sirpa Paateron asettumista puolustamaan maanantaina A-studiossa valtion rahapeliyhtiön Veikkauksen toimintaa. Paateron tv-ohjelmassa esittämistä väitteistä on HS kirjoittanut THL:n ja Ehkäisevän päihdetyön (Ehyt) asiantuntijoiden kommenteista, jotka on siis luettavissa tästä linkistä.
Tekstin aiheet:
Tuottaako valtio sairauksia houkuttavuudella, johon sorrutaan ja peliriippuvaiset eivät saa diilejä, vaan tuotot avaavat väylän – toisiin jopa suunniteltuihin kassavirtoihin.
No, onko eräänlainen sosialisointi pettänyt sen heikoimmilla oksilla ?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Joo, en millään ymmärrä itsekään tätä menoa Veikkauksen kohdalla. Onhan yhtiö kokonaan valtion omistaman ja sieltä saava tuloa jaettavaksi eri tahoille avustuksina. Mielestäni jaettavaa tulee olla vain kohtuuden rajoissa ja tuosta johtuu se, ettei henkilöstöäkään palkita tuoton kasvusta.
Ja kuten sanot tämä Veikkauksen ”tahti” luo uusia sairauksia, peliriippuvuutta ja mahdollisesti myös henkisenpuolen sairautta. Tätä ei valtion pitäisi edistää missään nimessä.
Kaikki pelikoneet pois kuten niitä ei näy muissakaan Pohjoismaissa yleisön vapaasti saatavilla vähän joka paikassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yleensäkin nuo palkkiot hyvästä suorituksesta menevät täysin väärään osoitteeseen – jo liiaksi hyväpalkkaiselle johdolle. Kuten nyt puolimiljoonapalkan päälle 30000€ !
Henkilökunta saa jos saa – satasen.
Voisi kysyä, miksi valtionyhtiöiden johdon palkat ovat turvonneet yli ymmärryksen? Malli tuli USAsta, jota täällä alettiin apinoimaan.
Kukaan ei tarvitse 400 000 €n vuosipalkkaa ja sen päälle palkkiot, optiot ym etujen lisäksi.
Yhtiötä VEIKKAUS, pystyisi johtamaan menestyksellisesti naapurini Niemisen keskiastetta opiskeleva Jarkko. Sama koskee Altiaa.
Sitra sai poliittisen johtajanimityksen joka meni Kataiselle ohi monien oikeasti pätevien hakijoiden. Tuntuu siltä, että K kyttää siellä uutta tuloa Suomen valtakunnan politiikkaan ollen sijoituspaikassaan piilossa. Sieltä hän ilmestyy sitten uutena meriittinään Sitran johtaja!
Voi tätä menoa verorahoillamme!
Ehdotan kansalaisaloitetta ökypalkkojen leikkaamiseksi valtionyhtiöissä. Sama koskee Sitraa
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Muistan hyvin ajan jolloin meille tuli todellakin USA:sta johtajien palkkioihin ja boonuksiin suuret korotukset. Sorvattiin meille tuolloin tuntemattomia johtajasopimuksia mahtavine boonuksineen. Taisi olla tuolloin noiden sopimusten ”isänä” meillä ex-pääministeri Esko Aho (kesk), jos oikein muistan.
Miten ihmeessä joku johtaja voi olla työpanoksellaan niin merkittävä jotta on palkittava miljoonakorvauksin ja kaikki tämä alimman palkkaluokan työpanoksilla.
Onnistuukohan minkäänlainen vetoomus tai aloite valtionyhtiöiden johtotason palkkojen kohtuullistamiseksi? Eikös se ole vähän niin, että poliitikko ei vastaan tässäkään asiassa vaan puolustelee poliittisia virkanimityksiä. Tämä nähtiin varsin selvästi juuri viimeksi Sitran toimitusjohtajan nimityksessä. Kokoomus ja demarit taisivat tehdä taas jonkinlaisen poliittisen virkanimityssopimuksen. Mikähän virka tuleekaan seuraavaksi avoimeksi?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei ole oikein, että pieneläkeläiset lappaavat euronsa pelikoneisiin. Voitot tulevat kovalla kilinällä ja ne muistetaan, mutta häviöt unohdetaan.
Valtionyhtiöt ovat täynnään poliittisia nimityksiä. Ne ovat väliaikaisia poliitikko-kataisten sijoituspaikkoja, kuten nyt Sitra.
Samat herrat kiertävät yhtiöstä toiseen ”uusiin haasteisiin”, kuten he aina muistavat mainita. Aina uuden johtajan tullessa tapahtuu välittömästi muutoksia. Sillä näytetään kuka on kukko tunkiolla. Primitiivinen tapa osoittaa valta.
Esko Ahon aikana USAn malli tuli Suomeen jolloin palkat nousivat katon läpi pilviin. Mukaan liitettiin kaikenlaista bonusta, palkkiota, optioita tosisuurien USAlaisten firmojen malliin.
Veikkauksen, Altian ja eläkeyhtiöiden johto ei vaadi sen ihmeempää ammattitaitoa josta pitää maksaa aamupäivän työpanoksesta sama mitä alakerran väelle kuukaudessa.
Ammattitaito löytyy työsaleista laboranttien, kemistien yms keskuudesta. Näiden palkitseminen unohtuu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti