Perussuomalaiset

sanna Leivonen

YHTEINEN HUOLI

Köyhyys syö lasten hyvinvointia, pienituloisissa lapsiperheissä rahat eivät riitä edes pakollisiin menoihin. Suomessa noin 120 000 lasta elää köyhässä perheessä ja näiden perheiden määrä on kasvussa. Heikommassa asemassa ovat yksinhuoltajataloudet ja monilapsiset perheet. Lapsille pahinta ovat köyhyyden sosiaaliset seuraukset. Pystyvätkö he harrastamaan ja miten vähävaraisuus vaikuttaa kaverisuteisiin. Lapsen ääni -kyselyn perusteella niukoissa oloissa eläviä kiusataan enemmän. Kun vanhemmilla ei ole varaa ostaa uusinta pelikonsolia tai kalliita merkkivaatteita, niin köyhyys tunnetaan vahvana ulkopuolelle jäämisen tunteena. Myös Mannerheimin johtavan asiantuntijan Esa Iivosen mukaan köyhyys lyhentää aikaperspektiiviä. Silloin mietitään, miten selvitään tästä päivästä eteenpäin. Ajatukset eivät ulotu pidemmälle. 

Haavoittuvuus perheessä kasvaa. Moni lapsi kantaa huolta perheen tilanteesta ja kokee syyllisyyttä siitä, että hänestä on kuluja vanhemmille. Vanhempien on kerrottava totuus lapselle. Miksi nyt ei ole karkkipäivä ja miksi meillä ei voida harrastaa samoja asioita kuin muissa perheissä. Miksei osteta uusia vaatteita viikoittain. On vanhempien velvollisuus kasvattaa lapselle myös toisenlainen näkemys elämästä, syyllistämättä lapsia. 

Köyhyys siirtyy sukupolvelta toiselle. Yli viisi vuotta toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista 70% saa toimeentulotukea. Tämä käy ilmi THL:n tutkimuksesta, jossa seurattiin kaikkia vuonna 1987 syntyneitä aikuisiksi asti. 

Keskeinen keino kierteen katkaisemisessa on koulutus. Tärkeää on, ettei nuoren koulunkäynti katkea peruskoulun jälkeen. Miten taataan nuorelle jatkokoulutus? Vastaus ei aina ole nuoriso- ja koulutustakuu. Meillä on noin 69 000 nuorta, jotka eivät ole koulussa tai töissä. Oppilaitosten pitää huomioida enemmän ja enemmän erityistarpeita. Toisen asteen koulutuksen merkitys kasvaa jatkuvasti.

Noin 30 vuotta sitten Suomessa oli miljoona työpaikkaa, jonne pääsi töihin heti peruskoulun jälkeen. Nykyään niitä on vain noin kolmannes. Suomessa pitää olla vahva ammatillinen jatkuvasti opettava ja oppiva koulutus. 

Tämä ei toteudu jos hallitus jatkaa opetuksesta leikkaamista. Tärkeitä ovat varhaiset ensimmäiset kouluvuodet, tasapuolisuus ja varhaiskasvatus. Myös vahva yleissivistys luku- ja perustaito sekä jatkuva oppiminen niin nuorille kuin aikuisillekkin ovat tarpeellisia.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Olisi Sanna keksittävä myös niille , työtä ja tekemistä joilla ei oikein se koulunkäynti luonnistu ! Semmosiakin töitä varmaan olisi paljon , kannattaa miettiä ja valmentaa !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#3

Samaa mieltä – kuten omalla tavallaan tämä yhteiskunta todistaa, ettemme voi sallia yksilönkään tasolla – pudokkaita.
Ikäryhmistä riippumatta !

Kehitys, onnellinen ja hyvinvoiva kansa ei kestä mm.pudokkaita kuin marginaali-ihmisiä/ryhmiä, jotka eivät kuulune kaikkinaiseen hyvinvointiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

sanna Leivonen Talonrakentaja/muurari
#2

Minusta meillä olisi kaupungeilla mahdollisuus palkata pitkäaikaistyöttömiä vaikkapa vanhusten ulkoiluttamiseen ja siivousavuksi koteihin. Erittäin tärkeänä pitäisin myös jutusteluseuraa koska kotihoidolla ei aikaa valitettavasti siihen ole. Tähän voisi juurikin soveltaa myös niitä joilla se koulunkäynti ei oikein luonnistu. Puhuminen auttaisi varmasti sosiallisessa kanssakäymisessä pysymistä kuitenin, estäisi syrjäytymistä, myös vanhuksella kuin ”avustajalla”. Tämä voisi toteutua jollain tasolla myös päiväkodeissa pari vahtivaa lisäsilmäparia ei varmasti ole huonoksi koskaan. Tähän voisimme käyttää myös erityislapsia/aikuisia, mahdollisuuksien mukaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000